KOAH'ta Yeni Dönem Açiklamasi Rezektör Balon Tedavisi

KOAH balon tedavisinin, akcigerin içinde bulunan ve çesitli nedenlerle tikanmis-daralmis olan bronslarin (solunum yollarinin), etrafi örgü kapli bir balon ile kazinarak genisletilmesi islemi oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Hüseyin Ulas Çinar, "Bu tedavi ile solunum yollarindaki mukus ve goblet hücre miktarinin azaltilmasi amaçlanir” dedi.

KOAH'ta Yeni Dönem Açiklamasi Rezektör Balon Tedavisi
Medicana International Samsun Hastanesi Gögüs Cerrahisi Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Hüseyin Ulas Çinar, kronik obstrüktif akciger hastaligi (KOAH), tütün ve tütün ürünlerine maruz kalan kisilerde özellikle 40 yasindan sonra ortaya çikmaya baslayan; öksürük, balgam, nefes darligi, hisiltili solunum gibi belirtilerle seyreden, zamanla nefes almayi zorlastiran, ilerleyici bir akciger hastalik oldugunu söyledi.



Rezektör balon ile KOAH tedavisi kimlere uygulanir?

Ciddi solunum yolu hastaliklarina KOAH balon tedavisinin umut oldugunu ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Hüseyin Ulas Çinar, "Günümüzde farkli nedenlerle meydana gelen solunum yolu hastaliklari için uygulanabilir. Ancak bunlarin çogunda, KOAH hastaligi ve KOAH hastaliginin alt türleri olan kronik bronsit önemli bir yer tutar. Yapilan arastirmalar KOAH riskine bagli olarak ayni zamanda akciger kanseri riskinin de ciddi oranda arttigini göstermistir. Bu tedavi daha çok pnömoni (zatürree) gelistirme veya akciger kanserine dönüsme riski yüksek KOAH hastalarina uygulanir. Farkli etmenlerden meydana gelen KOAH hastaliginin dereceleri vardir ve ancak belli derecelerin üstündeki hastalara bu tedavi uygulanir. Tedavinin uygulanip uygulanmayacagina FEV1 adi verilen bir tibbi veri üzerinden doktor ile birlikte karar verilir. FEV1 degeri, bir kisinin 1 saniye içinde verdigi nefesteki akim hizidir. FEV1 degerinin %80 ve üzerinde olmasi, saglikli bir akcigere isaret eder. Bununla birlikte bu deger %50 ve altinda ise, Rezektör Balon Tedavisine ihtiyaç duyulabilir. FEV1 degerinin yüzde 30’un altina düsmesi, çok agir KOAH hastaligina isaret eder ve akciger nakli gerekli olabilir. Akcigerler için rezektör balon tedavisi akciger naklinin bir alternatifi olarak görülmektedir. Daha dogrusu akciger nakli için köprü tedavileri arasindadir denilebilir” ifadelerini kullandi.

"Hastalarin yasam kalitesi artiyor"

Rezektör balon ile KOAH tedavisinin, genel anestezi altinda entübasyon tüpünden bronkoskopi ile solunum yollarina girilerek uygulandigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Hüseyin Ulas Çinar, "Bu islem için solunum yollarinin çapina uygun olarak seçilen rezektör balonlar kullanilmaktadir. Elektronik pompa ile ayarlanabilir frekans ve basinçla sisirilip indirilen balonlar araciligiyla solunum yollarinin iyice kalinlasmis olan iç tabakasi güzelce kazinir ve solunum yollari eski kalinligina geri getirilmeye çalisilir. Kaziyici özelligi olan bir örgü ile kaplanan rezektör balon, solunum yolunda balgam üretimini saglayan, kalinlasmis goblet hücre tabakasini köpüklü sivi haline getirerek, solunum yolunun normal genisligine geri dönmesine ve olusan mukusun temizlenmesine yardimci olur. Rezektör balon ile KOAH tedavisi sonrasi hastalar çok daha rahat nefes almakta, merdiveni yokusu rahat sekilde çikmakta, eforla olusan nefes darligi, oksijen kullanma ihtiyaçlari, balgam üretimi azalmakta ve yasam kalitesi artmaktadir. Tedavi sonunda KOAH düzeyi çok agirsa agira; KOAH düzeyi agirsa ortaya; KOAH düzeyi orta ise hafife inmektedir. Bu islem ile tikali havayollari açildigindan, hastalarin kullandiklari brons genisletici ilaçlardan (halk arasinda fis fis denilen) daha yüksek fayda görmesi saglanir. Solunum yollarinda tam açiklik saglanabildiginde, hastalar 20-30 yil önceki hiç sigara içmemis hali gibi rahatlayabilir. Ayrica hastalara solunum yollari temizligi yapilirken, beraberinde kanser öncüsü olabilen (metaplazik) hücrelerin de temizligi yapildigindan, hastalarin akciger kanserine yakalanma ihtimalleri de minimum düzeye inmektedir. Günümüzde ilerleyici ve kronik bir solunum yolu hastaligi olan KOAH’in tedavisi için gelistirilen rezektör balon tedavisi ayni zamanda akciger kanserine henüz yakalanmamis hastalar için de bir umut oldugu yapilan çalismalar sonrasinda ortaya konmustur. Bunun yaninda akciger kanserine yakalanmis hastalarda ise, her ne kadar kanseri tamamen tedavi etmese de, eger kanser hücreleri hava yollarini tikarsa, yine rezektör balon yöntemi ile hava yollarinin açilmasi, hastalarin nefes alabilmesi, kansere bagli ölüm ihtimalinin ciddi derecede düsürülmesi gibi avantajlari vardir” dedi.



Tedavinin avantajlari nelerdir?

Tedavinin avantajlarina dair bilgi veren belirten Dr. Ögr. Üyesi Çinar, sunlari söyledi:

"Rezektör balon ile KOAH tedavisi agrisiz ve acisizdir. Ortalama 1- 2 saat gibi kisa bir islem süresi vardir. Islemin herhangi bir komplikasyonu-yan etkisi yoktur. Islem sonrasi hastalar ertesi gün taburcu olabilir, kisa sürede günlük sosyal yasamlarina dönebilir. Islem için yas siniri yoktur, genel anestezi alabilen ileri yas hastalarda da uygulama yapilabilir. Diger yöntemlerin aksine KOAH (kronik bronsit)’ta bu yöntemle kalici çözüm elde etmek mümkündür. Gerektiginde islemin tekrar yapilmasi mümkündür.”
Kaynak: İHA