Izinsiz Kazida Asirlik Anit Agacin Köklerini Is Makinesiyle Parçaladilar

Adiyaman’in Tut ilçesinde asirlik anit agacin dibinde yapilan izinsiz dogalgaz kazi çalismasinda is makinasi agacin köklerini parçaladi. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi çalismalari durdurarak, olayin sorumlulari hakkinda suç duyurusunda bulunacagini açikladi.

Izinsiz Kazida Asirlik Anit Agacin Köklerini Is Makinesiyle Parçaladilar
Anit agaç etrafinda kazi yapmak için Tabiat Varliklarini Koruma Kurulundan izin almadan yapilan kazi, agaç katliamiyla sonuçlandi. Adiyaman’in Tut ilçesinin simgesi olan ve Ulu Cami yaninda bulunan ’dogu çinari’nin (platanus orientalis) kökleri is makinesiyle parçalandi. Bazi kaynaklarda en az 600 yillik oldugu belirtilen anit agacinin yasi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi kayitlarina 2020 yilinda 270 yillik olarak kaydedildi. Is makinesiyle 140 santim derinlikte ve 60 santim genislikteki dogalgaz kanal hatti, çinarin gövdesine 1,2 metre kadar yaklasti. Kanal açma çalisma esnasinda agacin köklerinin parçalandigini gören vatandaslar durumu yetkililere bildirdi. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürlügü ekipleri kisa sürede olay yerine giderek, firmanin çalismalarini durdurdu. Ekipler, is makinesi tarafindan agacin ana köklerinden birinin ve yüzlerce kilcal damarin parçalandigini tespit etti. Ekipler dogalgaz kazisi yapan firma yetkilisi ve olayin sorumlulari hakkinda tutanak tuttu. Firma yetkilisi, Tut Belediyesini suçlayarak, belediyenin bir görevlisinin kazi çalismalarinda sürekli yanlarinda olmasi gerekirken belediye görevlisinin yanlarinda olmadigini, kanal güzergahini da belediyenin belirledigini, çinarin anit agaç olup olmadigini bilmedigini söyledi.



Tut Belediye Baskani Mehmet Kiliç ise, firma yetkilisinin açiklamasinin dogru olmadigini savundu.

Bakanlik suç duyurusunda bulunuyor

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi sosyal medya hesabindan paylasim yaparak, “Adiyaman’in Tut ilçesindeki dogalgaz kazi çalismalarinda 270 yillik anit agacimizin köklerine zarar verildigi tespit edilmistir. Ekiplerimizce çalismalar durdurulmus, agacimizin iyilestirilmesi çalismalarina baslamistir. Olayin sorumlularina dair suç duyurusunda bulunulacaktir” denildi.

Bakanligin 2872 sayili Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunu çerçevesinde gerekli sorusturmayi baslatacagi ögrenildi. Vatandaslar ise, çinar agacinin dibine kadar kazilmasinin çok yanlis oldugunu ve katliam yapildigini belirterek, sorumlularin cezalandirilmasini istedi.

Orman Isletme Müdürlügüne bagli orman mühendisleri ilçeye gelerek, çinar agacinin zarar görmemesi için neler yapilmasi gerektigi konusunda istisarede bulundu. Parçalanan kökün kesilerek organik gübre ve toprak ile üzerinin kapatilmasina karar verildi.

Kaynak: İHA