Denizi Olmayan Elazig Balik Ihracatindan 29 Milyon Dolar Gelir Elde Etti, Hedef 50 Milyon Dolar

Keban ve Karakaya Baraj göllerinin üzerinde kurulu 167 aktif isletme ile iç sularda en fazla alabalik üreten iller arasinda 1’inci sirada yer alan Elazig, basta Japonya olmak üzere Rusya, Hollanda, Almanya ve 25 Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Geçen sene ihracattan 29 milyon dolarlik bir gelir elde edilirken hedefin 50 milyon dolar oldugu bildirildi.

Denizi Olmayan Elazig Balik Ihracatindan 29 Milyon Dolar Gelir Elde Etti, Hedef 50 Milyon Dolar


Alabalik üretiminde Türkiye’de ilk sirada yer alan Elazig’in Keban ve Karakaya barajlarinda hem üretim hem de istihdam her geçen gün artiyor. Keban ve Karakaya Baraj Gölü kiyilarinda kurulan 167 isletmede alabalik üretimi yillik 25 bin tona ulasirken, bu baliklarin bir kismi iç piyasada tüketiliyor bir diger kismi da Rusya, Japonya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bu yil 5 bin 500 ton balik ihraç eden Elazig, 29 milyon dolar gelir elde etti. Balik üretimindeki artisla birlikte kentin ve ülkenin ekonomisine ciddi katma deger kattiklarini belirten Tarim ve Orman Il Müdürü Ali Kiliç, ihracat rakaminda hedefin 50 milyon dolar oldugunu dile getirdi.

Elazig’in alabalik üretiminde iç sularda ilk sirada yer aldigini aktaran Tarim ve Orman il Müdürü Ali Kiliç, "Elazig iç su ürünleri yetistiriciligi bakimindan önemli bir potansiyele sahip bir sehrimizdir. Yaklasik 68 bin hektarlik bir yüzey alaninda su ürünleri yetistiricilik tesisi kurulu 167 tesisimiz var. Bu tesislerin kurulu kapasiteleri bakimindan her geçen gün artiyor. Suanda mevcut kapasitemiz 37 bin ton ve yillik üretimimiz 25 bin ton olarak gerçeklesti. Elde ettigimiz ürünlerin bir kismi iç piyasada tüketilirken bir kismi ise özellikle Rusya ve Avrupa birligi ülkelerine ihracat edilmektedir. 2021 yilinda Elazig’dan yapilan ihracatla ilimize yaklasik 29 milyon dolarlik bir gelir elde edildi. Bu elde edilen döviz yine ilimizdeki mütesebbislerimiz tarafindan yine su ürünleri tesislerinin isletilmesi, yenilenmesi veya yenilerinin kurulmasiyla yatirima dönüstürülüyor" dedi.

Bakanlik olarak da üreticileri desteklediklerini vurgulayan Kiliç, "Kilogram basina 75 kurusluk bir destegimiz var ve 350 tona kadar çikiyor. Elazig’daki tarim sektörü içerisinde tarim, hayvancilik ve balikçilik gruplandirip kategorize edersem hakikaten su ürünleri sektörünün ilimize önemli katkisi var. Istihdam açisindan, isleme teknolojisi bakimindan katkilari var, ancak bunlar yeterli degil. Bunun daha çok artirilmasi gerekiyor. Özellikle bu istihdam ayaginin su ürünleri sektörü açisindan çok çok önemli oldugunu görüyorum. 34 bin ton kurulu kapasitemizle geçen yil 25 bin ton üretim gerçeklestirdik. Kurulu kapasite ile üretim arasinda bazen düsüsler olabiliyor. Üretmis oldugumuz 25 bin tonluk üretimin 5 bin 500 tonunu ihraç ettik. Bu ihracatla da ilimize gelen 29 milyon dolarlik bir gelir var" diye konustu.

Bunun önemli bir gelir oldugunu dile getiren Kiliç, "Biz bu rakamin önümüzdeki yillarda 50 milyon dolarlara çikacagini ümit ediyoruz. Tarimsal sektörü içerisinde su ürünleri ihracati her geçen gün artarak devam ediyor. Tüm Türkiye’deki su ürünleri ihracati 1.4 milyar dolarken Elazig’daki ihracat artisi da özellikle de alabaliktan ve somondan elde ettigimiz ihracat geliri de her geçen gün buna paralel olarak artiyor. Biz ümit ediyoruz ki hem üretim miktarimiz artacak hem ihracat rakamlarimiz artacaktir. Bunu yaparken ilimizdeki isleme sektörünü ve bu ürünleri dogrudan üreticimizden dogrudan yurtdisina ihracatini yapacak yollari bilmemiz gerekiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA