Biber Eken 13 Kat Fazla Kazaniyor

Dünyaca ünlü kavunuyla yakindan taninan Manisa’nin Kirkagaç ilçesindeki üreticiler son yillarda biber dikimini artirmaya basladi. 10 yil önce sadece 2 çiftçinin ekimini yaptigi biber üretimi bu yil 50 çiftçi tarafindan 800 dekarlik bir alanda gerçeklestiriliyor. Ayni alanda dane misira göre 13 kat daha fazla getirisi olan biber üretiminin ilçede daha da artmasi hedefleniyor.

Biber Eken 13 Kat Fazla Kazaniyor
Manisa’nin Kirkagaç ilçesinde 10 yil önce sadece 2 çiftçinin ektigi biber çesitlerinin, bu yil 50 çiftçi tarafindan yaklasik 800 dekarlik alanda üretimi gerçeklestiriliyor. Kirkagaç Ziraat Odasi Baskanligi öncülügünde ilçeye gelen firmalar, bibere büyük ilgi gösteriyor.

"Dane misira göre 13 kat daha fazla gelir sagliyor"

Konuyla ilgili Ihlas Haber Ajansi muhabirine özel bir açiklama yapan Kirkagaç Ziraat Odasi Baskani Emin Özari, çiftçilerin bibere agirlik vermesinin kendilerini mutlu ettigini söyledi.

Özari, "Ilçemizde son yillarda biber ekilisi son derece yükselmistir. Bundan 10 yil önce 2-3 çiftçi ile baslamis oldugumuz biber tarimina bugünlerde 50 çiftçiye yükselmis durumdayiz. Ilçe bazinda yaklasik 700-800 dekar biberimiz var. Bunlarin içinde Jalapeno biberi, domates biberi, kardola biberi, üç burun biberi ve diger biber çesitlerimiz var. Ilçemizin ekonomisine çok büyük katki sagladi. Ilçemizde bizim 30 bin dekar danelik misir ekilisi yapilmakta. Kendi kendime düsündüm dedim ki; bu 30 bin dekarin biber oldugu varsayarsak misirdan aldigimiz para 30 bin dekarda 275 milyon TL, bunun biber oldugunu düsünürsek 3 milyar 750 milyon TL’dir. Yani neredeyse Kirkagaç çiftçisine 12-13 kati daha fazla para gelir olarak gelecek. Bence özellikle bizim gibi tarima dayali bir ilçenin refah seviyesini, gelismislik seviyesini, onlarin kazancini ilçenin her seyini gelistirmek istiyorsak tarimini desteklememiz lazim. Tarim kazanirsa bütün sektörler kazanmis olur." dedi.



Firmalar da memnun

"Ben bir Ziraat Odasi Baskani olarak biberciligin gelismesinden yanayim" diyen Özari, "Biz yaklasik 3-4 firmayla sözlesmeli olarak ilçemizde bin dekara yakin bir ekilis yapmaktayiz. Bu firmalarimiz genellikle tursu firmasi, konserve firmasi ve salça firmasidir. Onlar ilçemizden ortalama bin dekarlik yerde biber alimi yapiyorlar. Çiftçilerimiz memnun, firma sahipleri memnun. Ayrica bizim ilçemizde biberlerimizde virüs olmadigi için herhangi bir hastaliga da maruz kalmiyor biberlerimiz. Çok saglikli bir sekilde yetisiyor. Yani firmalar Kirkagaç’imizin biberinden son derece memnunlar. Insallah gün geçtikçe biber tarimimiz çogalarak devam edecek. Bundan 10 yil önce 70-80 dekarla baslayan bibercilik tarimimiz, bugün 700-800 dekarlara gelmistir. Ben öyle inaniyorum ki biberden iyi bir gelir eden çiftçi sayisi çogaldikça bu rakam 7-8 bin dekarlara kadar çikacaktir. Çikmasini da bir ziraat odasi baskani olarak temenni ediyorum.” diye konustu.



"Getirisi oldukça güzel"

Kirkagaç’ta uzun yillardir çiftçilikle geçimini sagladigini söyleyen Hilmi Sentürk ise, “10 yildir biber ekimi yapmaktayim. Biberden güzel gelir sagliyorum. Bunun yaninda çok sayida isçi bu isten ekmek yiyor. Biberde güzel bir gelir var. Para yapiyor. Anlasmali firmalarla sözlesmeli olarak ekiliyor. Eken ne kadar çok olursa talep de o kadar fazla olur. Biberden memnunuz. Ilçemizde insallah bibercilik daha da gelisir. Jalapeno biberi, domates biberi, kardola biberi, kiraz biber ekiyoruz ve bunlarin getirisi de gayet güzel” dedi.

Genç çiftçilerden Eren Sentürk ise sunlari söyledi: “Babamla çiftçilik yapmaktayiz. Yillardir biber ekiyoruz ve bunun getirisi de yüksek oluyor. Misirdan ya da baska bir üründen kazanci daha güzel oluyor. Diger çiftçilerimize de bunu tavsiye ediyorum.”
Kaynak: İHA