AYESOB Baskani Künkçü'den 'Yerellesme' Çagrisi

Aydin Esnaf Odalari Birligi (AYESOB) Baskani Muhammet Ali Künkçü, dijitallesmenin sadece gelenek ve göreneklerimizi degil ekonominin can damari olan alisveris kültürümüzü de unutturdugunu söyledi. Ekonomide yasanan sorunlarin birinin de son zamanlarda moda haline gelen internetten alisveris yapma çilginligindan kaynaklandigini belirten Künkçü, halka “Yerli mali ve yerel esnafi tercih edin” çagrisinda bulundu.

AYESOB Baskani Künkçü'den 'Yerellesme' Çagrisi
Asirlardir bu milleti ayakta tutan en önemli unsurlarin basinda ahilik geleneginin yer aldigini ancak internet ve bilgisayar ile yetisen gençlerin alisverislerde ‘yerli ve milli’ duygusunun her geçen gün köreldigine üzülerek sahitlik ettigini belirten AYESOB Baskani Künkçü, internetten alisveris çilginligina bir an önce ‘dur’ denilmesi gerektigini söyledi.

Bu konuda Basta Milli Egitim Bakanligi olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluslara çagrida bulunan Baskan Künkçü, ciddi magduriyetlere de neden olan interetten alisverisin sadece kisilerin ekonomisine degil ülke ekonomisine de ciddi zararlari oldugunu belirtti.

Bugün pek çok alisveris sitesinin yurtdisi kaynakli oldugunu hatirlatan AYESOB Baskani Muhammet Ali Künkçü, “Internetin yayginlasmasi ile moda haline gelen ve sokaga çikma kisitlamasinin uygulandigi pandemi döneminde ise herkesin deyim yerinde ise mecbur birakildigi dijital alisveris basta yerel esnaf olmak üzere tüm ülkemizi olumsuz etkiledi. Insanlarimiz kendi semtindeki kara gün dostu esnaf dururken bilgisayar veya cep telefonu araciligi ile hiç tanimadigi kurumlardan alisveris yapmayi tercih eder hale geldi. Özellikle Z kusagi dedigimiz yeni nesle çarsi pazardan alisveris kültürünü kazandiramadik. Ekonomik sikintinin yani sira tüketici sorunlarini da arttiran bu duruma karsi el birligi ile tedbir almamiz gerekiyor. Basta anne-babalar, ardindan Milli Egitim Bakanligi ve ilgili kurumlar okullarda çocuklarimiza yerel ürün ve yerel esnafin önemini anlatmali. Bu ülke yasadigi her krizi yerel esnaf ile halkin dayanismasi sayesinde atlatmistir” dedi.

“Yerel esnaftan alisiverise tesvik saglanmali”

Internetten alisveris çilginliginin devam etmesi halinde, önümüzdeki günlerde insanlarin veresiye bir ekmek dahi alamaz duruma düsecegini bunun da sadece ekonomik degil sosyolojik olarak da ülke insanina ciddi sikintilara sevk edeceginin altini çizen Baskan Muhammet Ali Künkçü, “Bizim esnafimizin ayni zamanda toplumsal düzen ve intizami muhafaza etmeye çalisan bir yönü vardir. Bugün hiçbir internet sitesi veya zincir marketten ‘parasini maasi alinca verecegim’ diye bir ekmek, bir paket çay ya da bir dilim peynir alamazsiniz. Nice zor günler atlatan bu ülke insanini ayakta tutan ahilik gelenegi maalesef unutulmaya yüz tutan ahilik gelenegi nedeniyle yok olma tehlikesi ile karsi karsiyadir. Bu nedenle yerel esnaftan alisverise de belli tesvikler saglanmasini talep ediyoruz. Bu milletin en önemli degeri olan Ahilik gelenegini sürdüren yerel esnaf yok olursa, bizi biz yapan degerler de yok olacaktir” dedi.

Ülkemizde yerli üretimin iç talep ve tüketimle uyumlu olmamasinin ekonomide yapisal sorunlara neden oldugunu belirten Künkçü, açiklamasinin devaminda bu soruna karsi acilen tedbir alinmasi gerektigini kaydetti.

Kaynak: İHA