Aricilarin Bal Mesaisi Basladi

Kahramanmaras’in Göksun ilçesi 2 bin 300 rakimli Binboga Daglari’nin etegindeki Esenköy Yaylasi’na 5 ay önce yüzlerce kovan birakan üreticiler, bal sagimina basladi.

Aricilarin Bal Mesaisi Basladi
Sagimin yapildigi yayla, çok sayida endemik türde çiçege ev sahipligi yapiyor. Binboga Dagi, endemik flora ve faunasiyla görülmeye deger bölgeler arasinda yer aliyor.

Bal üretiminde Türkiye’de onuncu sirada yer alan Kahramanmaras’ta bin 800 üretici, 120 bin de kovan yer aliyor. Yillik 1500 ton bal üretilen bölgede yaklasik 170 endemik bitki türü yer aliyor. Yaylada, keven, kekik ve çiçek bali tercih ediliyor.

Bal sagiminda, dagin eteklerine kurulan çadirlarda çalismak ve ev ekonomisine katki sunmalari amaciyla kadinlar da istihdam edildi. Sabahin erken saatlerinde ise baslayan kadinlar, kendilerinin de ari gibi çalistigini ifade etti.

Üreticiler, bal ile dolu olan petekleri oldugu gibi kovandan alarak silkeleyip muhafaza kaplarina aktariyorlar. Kadinlar ise bali peteklerden sagim yapiyorlar.

Esenköy Yaylasi’nda bal üretimi yapan arici Haci Söyler, “Aricilik 8 ay emek isteyen bir meslek. Subat ayi itibariyle aricilik sezonu baslar ve günümüze kadar devam eder. Bahar aylarinda arinin üretim bakimi yapilir. Esim ben ve çocuklarimla bal üretiyoruz. Sikintimiz ürettigimiz ballarin satisi. Bütün ürünlerin toprak mahsulleri ofisi var ve bizim aricilar olarak en büyük sikintimiz bu ürünün satisi ve ihracatinda. Bakanlarimiz ve Cumhurbaskanimizdan destek bekliyoruz” dedi.

Eray Sürmeli, “Büyük marketlerin bir tanesi bizim balimizi alip da satmiyor. Tek derdimiz kaliteli balimizi satacak pazarimiz yok” dedi.

Bu sene ilk defa bölgede bal sagimi etkinligi düzenleyen Kahramanmaras Aricilar Birligi Baskanligi, bu yilki rekoltenin çok güzel oldugunu ifade etti.

Birlik Baskani Ali Güzel, “Kahramanmaras’imiz aricilikta Türkiye’de 10’uncu siraya gelmektedir. 120 bin kovanimiz var yillik bin 500 ton kayitli bal üretiyoruz. Bizim aricilar glikozu asla arilara verip bal yapmazlar. Nasil ki koyunlar kuzular yem yiyor ise arilarinda mecburen kis ve ilk yazda seker verilir. Yoksa kesinlikle aricilar bala seker katmazlar” dedi.

Bal üretiminde çalisan Neslihan Söyler ise, “Bin bir çesit bitkimiz var ve dogal bal üretiyoruz. Organik ballarimiz oluyor sekersiz. Zorlugu ise sicagin altinda çalisiyoruz adeta ari gibi” dedi.

Kaynak: İHA