Amasya Keskegine Cografi Isaret Tescili

Amasya mutfaginin geleneksel yemeklerinden ‘Amasya keskegi’, Amasya Valiligi’nin öncülügündeki çalismalar sonucu cografi isaretle tescil edildi. Her ögün tüketilebilen lezzet deposu keskek, kentin 13’ncü cografi isaretli ürünü oldu.

Amasya Keskegine Cografi Isaret Tescili
Çesitli yörelerde farklilik göstererek sofralari süslemesine karsin en güzel keskegin Amasya’da pisirildigini düsündügünü belirten Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Türkiye geneline, özümüze uygun en güzel keskegin Amasya’mizda yapildigini düsünüyoruz” dedi.



“Burada tarihten gelen bir lezzet var”

Sahip oldugu eserlerle turizmde iddiali olan kentteki tüm restoranlarin menüsünde bulunup görüntüsü ve lezzetiyle nam salan Amasya keskegini tescil ettirmenin mutlulugunu yasadiklarina deginen Vali Masatli, “Burada tarihten gelen bir lezzet, ürün var. Bütün bunlari düsündügümüzde buradaki keskegin de en güzel veya en güzellerden biri oldugunu söyleyebiliriz” diye konustu.

Daha önceki yillarda tescil edilen Merzifon keskegini de degerli bulan Mustafa Masatli, “Merzifon da bizim ilçemiz. Tarihi bir sehrimiz. Oranin keskegi degisik. Buranin keskegi biraz daha farkli. Bu bakimdan insanlarimiz hangi keskegin daha lezzetli olduguna kendisi karar verir” seklinde konustu.



“Amasya keskeginde kuzu eti olmaz”

30 yillik asçi Muharrem Geçici, bugday, koyun eti, nohut ve tereyaginin baslica kullanildigi Amasya keskeginin içindeki tüm ürünlerin yörede yetistirildigine dikkat çekti. Çömlek veya tencerede olmak üzere pisirme süresi kisik ateste 5,6 saati bulan Amasya keskegi ile Merzifon keskegini kiyaslayan Geçici, “Merzifon’un keskegi dövülerek yani ezilerek yapilir. Kuzu, dana ya da tavuk eti kullanirlar. Ama Amasya keskeginde kuzu eti olmazsa olmazdir” ifadelerini kullandi.

“Kahvalti, öglen ve aksam yemeklerinde yenilebilir”

Keskegin Türkmen yemegi olduguna isaret eden Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari da “Kahvalti, öglen ve aksam yemeklerinde yenilebilir. Besleyici, tok tutucu ve doyurucu özellikleri de vardir” degerlendirmesinde bulundu.

Milletvekilinin ‘gastronomi’ ile imtihani: “Bu kelimeyi pek sevmiyorum”

Büyük Amasya Oteli’nde gerçeklesen tanitim programinda söz alan AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil ise ‘gastronomi’ ifadesini telaffuz ederken takildi. Karahocagil ardindan, “Bu kelimeyi pek sevmiyorum. Bizim ‘öz yemegimiz’ diyelim” yorumunda bulundu.

Fransizca kökenli gastronomi kelimesi, TDK’ye göre ‘yemegi iyi yeme meraki’ anlamina geliyor.

Amasya Esnaf Odalari Birligi ile Yesilirmak Havzasi Kalkinma Birligi’nin (YHKB) müracaati sonucu alinan cografi isaret belgesi törenle YHKB Müdürü Mustafa Örgüt’e verildi.

Programda daha sonra keskek ve diger cografi isaretli yemekler konuklara ikram edildi.
Kaynak: İHA