Rusya'nin Ukrayna'da Ele Geçirdigi Kentlerde, Rus Egitim Sistemine Geçildi

Rusya’nin Ukrayna’da ele geçirdigi kentlerde, Rus egitim sistemine geçildigi ancak ana dili Ukraynaca olan çocuklarin kendi dillerinde seçmeli olarak ders alabilecegi açiklandi.

Rusya'nin Ukrayna'da Ele Geçirdigi Kentlerde, Rus Egitim Sistemine Geçildi
Rusya’nin Ukrayna’da ele geçirdigi Herson, Zaporijya ve Mariupol kentlerinde Rus egitim sistemine geçiliyor. Rusya Egitim Bakani Sergey Kravtsov bugün, ele geçirilen Ukrayna’nin Zaporijya Bölgesi’ndeki Melitopol kentini ziyaret ederek, önemli açiklamalarda bulundu. Rusya’nin Ukrayna’da ele geçirdigi kentlerde ögrencilerin Rus egitim müfredatina göre egitim görecegini ancak Ukraynali olan ögrencilerin seçmeli olarak Ukraynaca egitim alabilecegini söyleyen Kravtsov, "Ukrayna dilini kimse yasaklamiyor. Ukraynaca ana dil olarak kalmaya devam ediyor. Ukraynaca egitim almak isteyen çocuklar için belirli saatler belirlenecek. Daha önce defalarca söyledik. Kardes halklar arasinda birçok ortak dil var. Köklerimiz ayni. Ukrayna dili çok zengin bir dil. Bu nedenle kesinlikle yasak olamaz" dedi.

Ele geçirilen kentlerde egitimlerini sürdüren ögrencilerin Rus diplomasi alacagini belirten Kravtsov, "Kurtarilmis bölgelerdeki okul ve kolejlerde Rus devletinin diplomalari verilecek" ifadelerini kullandi.

Daha önce Rusya’nin Ukrayna’da ele geçirdigi kentlerde Rus ordusu tarafindan, Rus televizyon ve radyo istasyonlari kurulmustu. Ele geçirilen kentlerde Rus sistemlerine entegrasyon çerçevesinde yaz dönemi boyunca egitim, saglik ve sosyal alanlarda hazirliklarin devam edecegi duyurulmustu.
Kaynak: İHA