Kirmizi Et Tüketirken Ilaç Kullanimina Dikkat

Saglik beslenmenin bir parçasi olan kirmizi et tüketimi, Kurban Bayrami’nda diger günlere kiyasla artis gösterebiliyor. Uzmanlar, beslenme rutininin disina çikildigi takdirde et tüketiminin özellikle ilaç kullanan kisileri olumsuz etkileyebilecegi yönünde uyarilarda bulundu.

Kirmizi Et Tüketirken Ilaç Kullanimina Dikkat
Günlük beslenme aliskanliklarinin disina çikilan günlerden biri olan Kurban Bayrami’na sayili günler kala uzmanlar kirmizi et tüketimine dikkat çekti. Özellikle ilaç kullanan kisilerin kirmizi et tüketirken daha fazla dikkat etmesi gerektigini hatirlatan Beykent Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani ve Farmakoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Okan Yillar, bayramda tüketilecek olan etlerle birlikte kullanilan ilaçlarin olumsuz etkilesime girebilecegini söyledi.



“Normal dozda ilacinizi alsaniz bile kandaki degerleri degisebilir”

Vücuda giren bir maddenin yabanci olmasi durumunda vücudun bunu hemen fark ederek reaksiyon gösterip bir an evvel disari atmaya çalistigini ifade eden Prof. Dr. Yillar, “Özellikle ilaçlarin, birçok besinin ve aktif maddenin islem gördügü yer karacigerdir. Buralarda da özel enzimler vardir. Belli bir miktarda belli bir aktivite ile giren maddeleri disari atar. Siz ekstradan vücuda soktugunuzda eger bahsettigimiz yerlere etkisi farkli oluyorsa birdenbire o enzimlerin hem aktivitesi hem de miktari artmaya basliyor. Bazen de tam tersi azalabiliyor. Azalinca bu yolla parçalanan ilaçlar kanda artmaya baslar. Siz normal dozda aldiginiz halde bir bakarsiniz kandaki miktari artar. Buna en güzel örnek greyfurt suyudur” dedi.

Bir ilaç alindiginda normal çalisan enzimlerin miktarlar bozuldugunda kandaki miktarinin da arttigina ya da azaldiginda dikkat çeken Prof. Dr. Okan Yillar, “Ilaç parçalayan sistemde vücuda besin yoluyla giren maddeler dolayisiyla degisim yasanir. O zamanda kandaki miktari degisir. Ve vücutta iç kanamalar baslar. Özellikle kan pihtilasmasini engelleyen ilaç gruplarina dikkat etmeliyiz” uyarisinda bulundu.

“Pisirme yöntemleri de sagligimiz için tehlike olusturabiliyor”

Et tüketiminde pisirme yöntemlerinin de tehlikeli olabileceginin söyleyen Yillar, “Eger eti ateste fazla kizartirsaniz üstünde kömürlesmeler meydana gelir. Onlarin içinde bir takim aktif maddeler bulunur. Iste bunlar ‘fazla is yap’ karacigerdeki enzimleri dürter. Ve sizin çok kritik olarak aldiginiz ilaçlarin kandaki seviyelerini degistirebilir. Ayrica birakin ilaci bunlarin içinde vücudumuz için iyi olmayan maddeleri de bu sayede almis oluruz” diye konustu.



“Kolon kanserine bile sebep olabilir”

Etin çok masum görüldügünü fakat hayvanlarin beslenmesi sirasinda kullanilan yemlerin yüksek miktarda antibiyotik içerdiginin altini çizen Prof. Dr. Yillar; “Antibiyotik, kan sulandiricilar, hipertansiyon gibi ciddi ve önemli miktarda ilaç alan kisilerin daha dikkatli olmasi gerekiyor. Yagda pisirme sagliksiz bir yöntem. Kizdirdiginiz yagda serbest oksijen radikalleri gibi bir takim maddeler ortaya çikar. Bu maddeler vücudumuzda direk hasar yapan maddelerdir. Ve bu maddeler maalesef kolon kanserine bile sebep olabilir. Hatta son yillarda kolon kanserinde artislar gözlemlenmistir” seklinde konustu.



“En masumu bugulama yöntemi”

Prof. Dr. Yillar son olarak da en saglikli yöntemin bugulama oldugunu söyleyerek, “Pisirme yönteminin en masumu bugulamadir. Tavada kizartma, ates üstünde pisirme ve bir de bunlarin yaninda çesitli ilaçlari alma gibi bir takim risk faktörleri var. Bunlar birbirleriyle direkt etkilesen seylerdir. Besin dedigimiz sey çok masum degildir. Içinde fonksiyonel ve çok aktif maddeler vardir. Özellikle ciddi ilaç alanlar bu yüzden beslenme aliskanliklarinin degismesi durumunda ya da öncesinde mutlaka doktorlarindan tavsiye alsinlar” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA