Japonya'da Eski Basbakan Abe Silahli Saldiriya Ugradi, Durumu Agir

Japonya’nin eski Basbakani Shinzo Abe’nin seçim konusmasi yaptigi Nara sehrinde silahli saldiriya ugradigi ve durumunun agir oldugu belirtildi.

Japonya'da Eski Basbakan Abe Silahli Saldiriya Ugradi, Durumu Agir
Japonya’nin eski Basbakani Shinzo Abe, Nara sehrinde yaptigi seçim konusmasi sirasinda silahli saldiriya ugradi. Görgü taniklarinin ifadeleri ve amatör kameralara yansiyan görüntülere göre, gri bir tisört ve bej rengi bir pantolon giyen 40’li yaslarindaki bir erkek saat 11.30 sularinda Yamato-Saidaiji Istasyonu yakinlarinda halka hitap eden Abe’ye arkadan yaklasti. Ardindan 2 el silah sesi duyulurken, Abe ikinci atisin ardindan yere yigildi. Gögsünden vuruldugu kaydedilen Abe yakindaki bir hastaneye kaldirilirken, durumunun agir oldugu ögrenildi. Polis kaçma çabasi göstermeyen zanliyi cinayete tesebbüs süphesi ile gözaltina alirken, saldirida kullanilan silah da bölgede ele geçirildi.

Ilk kez 2006’da basbakanlik koltuguna oturan Abe, saglik sorunlarini gerekçe göstererek bir yil sonra istifa etmis, Aralik 2012’de göreve geri dönmesinin ardindan ise ekonomi ve çalisma tarzi reformlari üzerine çalismisti. Abe, çocuk bakimi konusunda devlet destegini tesvik etmek için de çaba harcamisti. Görev süresi boyunca askeri harcamalari artiran ve 2. Dünya Savasi sonrasi pasifist Japonya anayasasini degistirme hedefinden vazgeçmeyen Abe, Kuzey Kore tarafindan kaçirilan Japon vatandaslarinin ülkeye dönüsü için yürüttügü çalismalarla da gündeme gelmisti.

Yolsuzluk skandali

Abe, çesitli yolsuzluk iddialari ile de kamuoyunun dikkatini çekmisti. Japonya’da devlete ait bir arazinin Basbakan Shinzo Abe’nin esi Akie Abe ile baglantili bir özel okul isletmesine çok ucuza verildigi yönündeki iddialarla muhalefetin tepkisini çeken Abe, ayrica yüzlerce davetlinin katildigi bir partiye kendi siyasi taraftarlarini davet ederek, yurttaslarin vergilerini israf etmekle elestirilmisti.

Saglik sorunlari nedeniyle istifa etmisti

Japon ekonomisini canlandirma ile deflasyonu önlemeyi amaçlayan ve "Abenomics" olarak bilinen bir dizi politikayla uzun yillar halkin destegini kazanan Abe, son olarak ise Covid-19 salgininda yeteri kadar sorumluluk almamakla elestirilmisti. Salgin süresince zaman zaman gözlerden uzak kalmayi tercih eden Abe’nin bu seçimi saglik sorunlari yasadigi ve basbakanlik görevlerini yürütmekte zorlandigi iddialarini güçlendirmisti. Abe, görev süresi boyunca kontrol altinda tutabildigi ülseratif kolit rahatsizliginin yeniden kötülesmeye basladigini ifade ederek, 28 Agustos 2020’de istifa etme karari aldigini kamuoyuna duyurmustu. Abe, 2019 yilinda görevinde 2 bin 887 güne ulasarak Japonya’nin en uzun süre görevde kalan basbakani unvanini elde etmisti. Basbakanlik görevini birakmasinin ardindan iktidardaki Liberal Demokrat Parti’de (LDP) siyaset yapmayi sürdüren Abe, bugün Nara’da da Pazar günü yapilacak üst meclis seçimlerinde yarisacak bir LDP adayini desteklemek üzere bulunuyordu.
Kaynak: İHA