Bakanlardan Basbakanlik Ofisi'ne Çikarma Açiklamasi Johnson'a Istifa Baskisi

Ingiltere’deki istifa depreminin ardindan bakanlar, Basbakan Boris Johnson’in istifa etmesi için Basbakanlik Ofisi’nde toplandi.

Bakanlardan Basbakanlik Ofisi'ne Çikarma Açiklamasi Johnson'a Istifa Baskisi
Ingiltere’de bakanlar ve milletvekilleri birer birer istifa ederken, bakanlar, Ingiltere Basbakani Boris Johnson’a istifa baskisi yapmak üzere baskent Londra’daki Downig Caddesi’ndeki Basbakanlik Ofisi’ne gitti. Ingiltere basininda yer alan haberlere göre, Johnson’a gitmesi için baski yapacak olan bakanlar arasinda, dün yeni Maliye Bakani olarak atanan Nadhim Zahawi, Içisleri Bakani Priti Patel, Ulastirma Bakani Grant Shapps, Is Bakani Kwasi Kwarteng, Galler Bakani Simon Hart, Kuzey Irlanda Bakani Brandon Lewis, Uluslararasi Ticaret Bakani Anne-Marie Trevelyan’in yer aldigi bildirildi.

Bakanlarin, Johnson ile Basbakanlik görevinden istifasini görüsmeyi bekledikleri belirtildi.

"Basbakan olmaya devam edecegim"

Johnson, hükümette art arda gelen 30’dan fazla istifadan sonra, Basbakanlik görevine devam edecegi konusunda israr etti. Irtibat Komitesinde ifade veren Johnson, istifa konusunda ne düsündügü sorusuna karsilik yaptigi açiklamada, "Seçilmis oldugum ise devam edecegim ve bunu yapmaya devam edecegimi size söylemekten mutluluk duyuyorum" dedi.

Johnson, "yarin yine basbakan olmaya devam edecegini" söylerken, kendine yöneltilen istifa baskilarini geçim krizi ve Ukrayna’daki savas hakkinda konusarak cevapladi. Johnson, "Insanlarin maruz kaldigi baskilara ve hükümetin bu tür önceliklere odaklanmasi gerekiyor. Bizim yaptigimiz da bu. 80 yili askin süredir Avrupa’nin en büyük savasiyla ilgileniyorum ve bundan uzaklasmanin nasil bir sorumluluk olacagini anlayamiyorum" dedi.

Komitedeki görüsme boyunca sorgulanan Johnson, özellikle muhalefetteki Isçi Partisi milletvekilleri tarafindan elestirildi. Milletvekilleri Johnson’a "iktidarda kalmasinin komik oldugunu" ve "görevden ayrilmasinin ülke çikarina olacagini" söyledi.



Istifa sayisi artmaya devam ediyor

Dün aksam Saglik Bakani Sajid Javid ve Maliye Bakani Rishi Sunak’in istifasiyla birlikte baslayan kriz su ana kadar 31 bakan ve milletvekilinin istifa etmesine neden oldu. Johnson’in yönetimine duyulan "güvensizlik" nedeniyle yapilan istifalar son 24 saat içerinde gerçeklesti. Ingiltere basinina göre, Hükümetin yaklasik 5’te 1’inin su ana kadar istifa ettigi bildirildi.



Partygate

Ingiltere Basbakani Johnson, 2020 ve 2021 yillarinda Covid-19 kisitlamalari sirasinda uygulanan kurallari ihlal ettiginin ortaya çikmasindan sonra hem lideri oldugu Muhafazakar Parti tarafindan hem de muhalefet liderleri ve halk tarafindan elestirilmisti. Johnson, "Partygate Skandali" olarak adlandirilan bir sorusturmada kendi hükümetinin yürürlüge koydugu kisitlama kurallarini açikça ihlal ettigi ortaya çiktiktan sonra lideri oldugu Muhafazakar Parti milletvekilleri tarafindan haziran ayinda "güven oylamasina" tabi tutulmustu. 359 Muhafazakar Parti milletvekili arasindan 148’i Johnson’a güvenmedikleri yönünde oy kullanirken, 211’i ise Johnson lehine oy kullanarak Johnson’in Basbakanlik görevine devam etmesi gerektigini savunmustu.
Kaynak: İHA