Kursagi Yirtilan Muhabbet Kusu 9 Dikisle Hayata Tutundu

Zonguldak’ta kursagi yirtilan "Cinnak" isimli muhabbet kusu, ameliyatla kursagi dikilerek, yeniden hayata tutundu.

Kursagi Yirtilan Muhabbet Kusu 9 Dikisle Hayata Tutundu
Zonguldak’ta kent merkezinde, ‘Cinnak’ isimli muhabbet kusunun nedeni bilinmeyen sekilde kursagi yirtildi. Kusun sahibinin fark etmesi üzerine, Cinnak isimli muhabbet kusu kent merkezinde ki Zonguldak Veteriner klinige getirildi.

Veteriner hekim Önder Alkan tarafindan hemen ameliyata alinan Cinnak’in midesi temizlenerek kursagina 9 dikis atildi. Basarili bir ameliyat geçiren ve hemen kendine gelen Cinnak isimli muhabbet kusu sahibine teslim edildi.

Veteriner Hekim Önder Alkan, “Bugün klinigimize kursak yirtigi sikayeti nedeniyle muhabbet kusu geldi. Kursak yirtilmasi dedigimiz su. Kuslar da iki tane mide oluyor. Normal kursak dedigimiz birde kasli mide dedigimiz yer var. Hayvanin yemegi yediginde mide dedigimiz yer. Kursak dedigimiz yerde bir yirtilma olmus. Yedigi yemek kursaktan disari çikiyor. Evde olmus bu olay. Evde nerde nasil oldugu belli degil. Ama oranin olusmasi için bir yer takmasi ve yirtmasi gerekiyor. Ameliyata aldik. Kuslarda ameliyat etmek zordur. Mutlaka gaz anestezi yapmak gerek. Biz riske aldik. Yapacak da baska bir sey yoktu. Açtik midesini tekrar diktik. Kendine geldi sonra saglikli bir sekilde sahibine teslim ettik. Aslinda kuslarda bu tür açik ameliyatla çok nadir. Kuslar normal sartlar altinda 320-330 kalp atislari. 41-42 derece vücut sicakliklari vardir. Biraz ameliyat etmek zor aslinda. Bu tür ameliyatlarda kuslar anestezi de ölüyor, veya hipotermiye giriyor. Hastanin sicakligi düsüyor dolayisiyla ölüyor. Yani bunlari saglayacak bir sekilde ameliyat etmek gerekiyor. Türkiye’de de çok az yerde ameliyat ediliyor. 9 dikis atildi ve midesi de temizlendi. ameliyati yapmasak hayvan ölebilirdi. Enfeksiyon olacak hayvan beslenmeyecekti. Yüzde bir de olsa yasama sansi vardi” dedi.

Kaynak: İHA