Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Ermenistan'la Diyalogumuzu Devam Ettirmek Istiyoruz'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Yapici diyalogumuzu devam ettirmek istiyoruz. Bundan sonraki görüsmeler niye Türkiye ve Ermenistan’da olmasin? Biz hatta Ermenistan’a teklifte de bulunduk. Ilk toplantiyi Erivan’da da yapabiliriz dedik ama henüz Ermenistan buna hazir degil içerideki baski sebebiyle” dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Ermenistan'la Diyalogumuzu Devam Ettirmek Istiyoruz'
Bakan Çavusoglu ve Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Avusturya Disisleri Bakani Alexander Schallenberg ve Avusturya Içisleri Bakani Gerhard Karner ile gerçeklestirilen görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Bakan Çavusoglu, Avusturya’yla ikili iliskilerin her alanda güçlendirilmesi için çalisilmasi gerektigini belirterek, “Ekonomik iliskilere baktigimiz zaman geçen sene ikili ticaret hacmi yüzde 30 artis gösterdi. Bu sene ilk 5 ayin rakamlarina baktigimizda yine artis devam ediyor. 3,5 milyar dolari geçecegiz, gelecek sene için 5 milyar dolarlik hedef koymamiz gerçekçi bir yaklasim olacaktir” açiklamasinda bulundu.

Yapilan görüsmelerde bölgesel konularin da degerlendirildigini bildiren Çavusoglu, gida krizinin Birlesmis Milletler plani çerçevesinde sonlandirilmasi adina Türkiye’nin verdigi katki hakkinda da bilgilendirme yapildigini söyledi.



Avusturya Disisleri Bakani Schallenberg ise Rusya’nin Ukrayna’ya karsi siddetli saldirisi oldugunu ve bu konuda bütün ülkelerin zorluklarla karsi karsiya kaldiginin altini çizerek, “Gerçekten su anda uluslararasi insani bir kriz ve felaketin engellenmesi için hepimiz çaba gösteriyoruz. Rus bayragiyla bir gemi Türkiye tarafindan durduruldu. Bu da bize sunu gösteriyor. Ne kadar utanmaz ve aymaz sekilde Ruslarin hareket ettigini gösteriyor” ifadelerini kullandi.

Açiklamalarin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Çavusoglu, Türkiye ve Ermenistan arasindaki normallesme sürecine iliskin, “Özel temsilcilerimiz artik araci olmadan Ermenistan’la görüsmemize vesile oluyorlar. Güven artirici adimlardan tutun da gelecekte atilabilecek adimlari da kendi aralarinda görüsüyorlar. Bugüne kadar dogrudan uçuslar, kara sinirlarinin üçüncü ülke vatandaslarina açilmasi, kargo uçuslarinin baslamasi gibi bazi adimlar atildi. Güven artirici adimlar diyoruz biz bunlara. Sonuçta biz süreci tedrici bir sekilde devam ettirmek istiyoruz” diye konustu.



"Bölgede kalici bir barisa ihtiyacimiz var"

Bakan Çavusoglu, Azerbaycan’la da her asamada istisare halinde olundugunu vurgulayarak, “Ermenistan’la Azerbaycan arasindaki normallesmeyi de destekliyoruz. Azerbaycan’in Ermenistan’a teklif ettigi genis baris anlasmasinin imzalanmasini da bir an önce istiyoruz. Çünkü bölgede kalici bir barisa ihtiyacimiz var. Azerbaycan’la Ermenistan arasinda mutabakata varilan basta Zengezur Koridoru olmak üzere altyapi projelerinin de hayata geçmesi gerekiyor. Çünkü orta koridor Ukrayna Savasi’nin ardindan önem kazandi” dedi.



“Diyalogumuzu devam ettirmek istiyoruz”

Güney Kafkasya’da kalici bir istikrar için hep birlikte adim atilmasi gerektigini söyleyen Çavusoglu sunlari söyledi:

“Bizim burada gördügümüz en büyük engel maalesef Ermenistan üzerindeki baski. Diaspora bölünmüs durumda. Bir kismi kesinlikle normallesmeyi istemiyor, bir kismi destek veriyor. Ermenistan içinde de asiri gruplar basbakanin evine saldiriyorlar, sürekli sokaktalar. Ciddi bir baski olusturuyorlar. Bu da Ermenistan’in normallesme konusunda cesur bir adim atmasinin önünde engel olusturuyor. Yapici diyalogumuzu devam ettirmek istiyoruz. Bundan sonraki görüsmeler niye Türkiye ve Ermenistan’da olmasin? Biz hatta Ermenistan’a teklifte de bulunduk. Ilk toplantiyi Erivan’da da yapabiliriz dedik ama henüz Ermenistan buna hazir degil içerideki baski sebebiyle. Ileride de bu tür görüsmeler olabilir.“

Avusturya’yla Türkiye’nin hiçbir sorunu olmadigini, geçmis dönemde gerginliklerin yasandigini hatirlatan Çavusoglu, “Özellikle Avusturya’nin Türkiye’nin AB üyeligi konusunda fikirlerini biliyoruz. Görüs ayriliklarimiz olabilir, gelecekte de olacaktir. Birbirimize karsi politikalar izlemememiz gerekiyor. Örnegin, Türkiye’nin Avusturya’daki seçimlerde malzeme edilmesinin ne anlami var? Son seçimlerde olmadi. Ne zarari oldu Avusturya’ya? Farkli düsünebiliriz ama bunu adeta düsmanlik içerecek sekilde ifade etmenin anlami yok” seklinde konustu.

Kaynak: İHA