Sicak Yaz Günlerinde Su Tüketimine Dikkat Günde 2,5 Litre Su Için

Artan hava sicakliklarina karsin Beslenme ve Diyet Uzmani Dilem Irkin Koçan uyarilarda bulundu. “Sicakligin artmasi ile birlikte vücuttan ter ile öncelikle sivi, potasyum ve sodyum gibi birçok mineral kayiplari olur” diyen Koçan, “Bu durum susuzluga bagli saglik risklerini de birlikte getirmektedir. Sicaklarin etkisiyle vücutta fazla su kaybi meydana gelmesi sonucunda bayilma hissi, bulanti, bas dönmesi gibi saglik problemleri bas gösterebilir. Özellikle terleme ile artan sivi kaybini karsilamak amaciyla günde 2-2.5lt. su içilmelidir” seklinde konustu.

Sicak Yaz Günlerinde Su Tüketimine Dikkat Günde 2,5 Litre Su Için


Artan sivi ihtiyacinin gün içinde enerji düsüklügü, bas agrisi, tansiyon düsmesi gibi saglik sorunlarina neden olabilecegini belirten Beslenme ve Diyet Uzmani Dilem Irkin Koçan, “Özellikle sivi tüketimi ile yakindan iliskili böbrek, tansiyon, kalp hastalari, hamileler, emziren kadinlar ve çocuklar, bebeklerin su tüketimine çok önem verilmelidir. Günlük su tüketiminin yaninda mutlaka ögünümüzde sivi alimini destekleyecek sebze-meyve gruplarina yer vermeliyiz. Bunun için ögünde sebze yemegi-salata, ayran, komposto gibi içeceklerde bulundurmaliyiz ile sivi alimini desteklemeliyiz” dedi.



“Saat basi 1-2 bardak olacak sekilde su içilmelidir”

Içilmesi gereken suyun bir defada fazlaca içilmesinin mide sagligi açisindan uygun olmadigini ifade eden Koçan, “Sik araliklarla içilmesi en uygunudur. Saat basi 1-2 bardak olacak sekilde su içilmelidir. Kola gibi asitli içecekler hem çok seker içermekte hem de gazli olusu nedeniyle uzak durmali, tüketimini sinirlandirmaliyiz. Asit içerikleri nedeniyle ciddi mide sorunlarina neden olabilmektedir. Limonata, meyve suyu tüketiminde hazir olanlarin içindeki seker oranlarini göz önünde bulundurarak, taze evde yapilmis olanlarini tercih etmeliyiz, yemekle birlikte tüketmek yerine yemek arkasi tüketmek daha iyi bir tercih olacaktir. Yine limonata veya maden suyuna ekleyecegimiz zencefil sindirim sikayetlerini azaltmaya yardimci olacaktir” diye konustu.



“Meyve tüketimi de iyi bir sivi destegi olacaktir”

Çay ve kahve tüketiminde kafein orani nedeniyle tüketim miktarlarini sinirli tutulmasi gerektiginin altini çizen Beykent Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Dilem Irkin Koçan, “2-3 fincan çay kahveyi, demir eksikligine neden olmamasi için yemekten en az 45 dakika 1 saat bekledikten sonra tüketmeliyiz. Maden suyu tüketimi yine gün içinde kaybettigimiz elektrolit açiginin kapatilmasinda iyi bir tercih olacaktir. Sade olanlarini tercih ederek, meyveli olanlarinin içerigindeki seker alimindan kaçinmis oluruz. Meyve çesidinin bol oldugu bu mevsimde meyve tüketimi de iyi bir sivi destegi olacaktir, yalniz meyvenin seker kaynagi oldugu unutulmamali porsiyon miktarlarina dikkat edilmeli, yemegin hemen arkasindan tüketilmemelidir” dedi.



“Ayran içine birkaç yaprak nane katin”

“Hazimsizlik, reflü gibi sikayetler mevcutsa yemekten sonra tüketecegimiz rezene çayi ile midemizi rahatlatabiliriz” ifadelerini kullanan Koçak, “Gün içinde kaybettigimiz mineral ve sivi açigini yerine koymak için iyi bir protein kaynagi da olan yogurttan yapacagimiz ayran içine birkaç yaprak nane katarak yemek arkasi midemizin rahatlamasini saglayabilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA