Tepebasi Belediyesi Çiftçinin Yüzünü Güldürecek Proje Için Hibe Almaya Hak Kazandi

Eskisehir’de ilk defa Tepebasi Belediyesi tarafindan uygulanacak olan ve hem üretim planlamasinin yapilacagi hem de ekonomik kayiplarin önlenecegi Tarimsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyari Sistemleri Projesi, BEBKA 2022 Yili Kirsal Kalkinma Mali Destek Programi’ndan destek almaya hak kazandi.

Tepebasi Belediyesi Çiftçinin Yüzünü Güldürecek Proje Için Hibe Almaya Hak Kazandi
Tepebasi Belediyesi Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi (BEBKA) tarafindan yürütülen 2022 Yili Kirsal Kalkinma Mali Destek Programi’ndan hibe almaya hak kazandi. 2022 Yili Kirsal Kalkinma Mali Destek Programi, BEBKA tarafindan TR41 Bölgesi’ndeki yerel aktörlerin bölgesel kalkinma açisindan önem arz eden çalismalarina kurumsal nitelikli ve kapasite gelistirici faaliyetler ile destek saglamak amaciyla hayata geçirilmisti. Sürdürülebilir kalkinma modellerini üreticinin hizmetine sunmaya devam eden Tepebasi Belediyesi’nin kirsal alanda sundugu “Tarimsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyari Sistemleri” adli projesi ile program çerçevesinde basarili bulunarak destekten yararlanma hakki kazandi.

Eskisehir’de ilk defa Tepebasi’ndaki 5 mahalleye kurulacak

Tepebasi Belediyesi, ileri teknolojilerin kullanildigi ve Türkiye’ye örnek olan Akilli Sehir projesinin yaninda tarimda da kullanilacak teknoloji ile hem üreticinin hem de tüketicinin yaninda olacak. Eskisehir’de ilk defa uygulanacak proje ile 5 farkli noktaya kurulacak Tarimsal Tahmin ve Erken Uyari Istasyonlari ayni iklimsel özellikleri tasiyan 35 noktaya da hizmet verecek.

Kurulacak istasyonlarin üreticiye birçok faydasi olacak. Istasyonlar ile ölçülen iklim verileri kullanilarak tarimsal anlamda is ve üretim planlamasi yapilacak. Bulunan bölgede iklim sartlarina uygun ürünler yetistirilmesine olanak saglayarak çiftçinin verim vermeyecek ürünü ekmesini ve maddi kayba ugramasini engelleyecek. Kurulacak sistem ile üretici, kaliteli ve ilaç kalinti riski az olan ürün elde etmeyi saglayacak. Böylelikle tüketicilerin sofrasina daha güvenli gidanin ulasmasi saglanacak ve ürünün ekonomik degeri artacak. Erken Tahmin Sistemleri ile meteorolojik olaylara karsi önceden önlem alinarak çiftçinin ve ürünün zarar görmesinin önüne geçilecek. Özellikle son günlerde yasanan zararli böceklerin verdigi zararin da önüne geçmesini saglayacak sistemle çiftçiler herhangi bir hastaliga veya zararli böceklere karsi önlem alabilecek. Böylelikle çiftçi zamaninda mücadeleye baslayarak, gereksiz ilaçlama yapmayacak, mücadele maliyetini, enerjisini azaltacak, biyolojik çesitliligin ve dogal dengenin korunmasini saglayacak. Kurulacak sistemin çiftçiye sagladigi faydalarin yani sira çevre ve insan sagligina da büyük katki sunacak. Öte yandan destek için 2022 Kirsal Kalkinma Mali Destek Programina basvuran 45 projenin 16’si destek almaya hak kazandi.
Kaynak: İHA