Düsmani Denize Dökme Gelenegi Yalova'da Basladi

Eski Deniz Kuvvetleri Komutani Emekli Oramiral Metin Ataç, 1302 yilinda Osmanli’nin devlet statüsünü kazandigi Bafeus Savasi ile düsmanin denize dökme geleneginin basladigini söyledi.

Düsmani Denize Dökme Gelenegi Yalova'da Basladi
Il Özel Idaresi, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi ve Halil Inalcik Enstitüsü tarafindan Osmanli Devleti’nin Kurulusu ve Yalova’nin Ekonomik-Sosyal Tarihi Sempozyumu gerçeklestirildi.

Hocalarin hocasi olarak bilinen Prof. Dr. Halil Inalcik’in vefatinin 6. yili anisina düzenlenen etkinlik Bafeus Savasi’nin kazanilarak Osmanli’nin devlet statüsüne geçtigi 27 Temmuz 1302’nin yil dönümünde gerçeklestirildi.

Il Özel Idare Konferans Salonunda yapilan program AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol ve Il Genel Meclis Baskani Hasan Soygüzel’in açilis konusmasi ile basladi.

Ardindan Prof. Dr. Özer Ergenç baskanliginda yapilan sempozyumun ilk oturumuna Prof. Dr. Feridun Emecen ve Prof. Dr. Yusuf Oguzoglu konusmaci olarak kaldi.

“Ben çakma tarihçiyim”

Sempozyumun ikinci oturumu konusmacilarindan olan eski Deniz Kuvvetleri Komutani Emekli Oramiral Metin Ataç, “Orhan Gazi ve Kara Mürsel Alp’in Yalakova Sahillerindeki Faaliyetleri” konu basliginda sunum yapti. Ataç, kendisinden önce söz alan tarih profesörlerinden sonra konusmanin zor oldugunu belirterek, “Ben çakma tarihçiyim. Yani meslegim tarihçilik degil ama tarihe takik diyorlar. Bana iltifat ediyorsunuz diyorum. Tarihe takik olmayan arastirma yapamaz. Tarihe takmak lazim. Bir de Deniz Kuvvetlerinde Kuvvet Komutanligina kadar yükseldim. Tarih derslerine önem verdim. Istedim ki ögrencilerimi tarihimizi bilsin. Tarihini bilmeyen asla gelecege yönelik planlama yapamaz” diye konustu.



Bizans ordusu denize döküldü

Ataç, Yalakova Savasi’nda (Bafeus) Bizans’in 2 bin Osmanli’nin ise 5 bin asker gücüne sahip ordularinin oldugunu ifade ederek “Osmanli’nin daha güçlü bir ordusu vardi. 2 bin kisilik deyip de küçümsememek lazim. O zaman için iyi bir ordu. O döneme göre iyi bir ordu. 5 bin kisi de iyi bir ordu. Tabi denize döküyor orada” dedi.

Ataç, gelen soru üzerine düsmanin denize dökme geleneginin Yalakova’dan geldigini söyledi.



Osmanli Devleti’nin kurulus tarihinin 1302 olarak sabitlesti fakat hala 1299’da da direnenler oldugunu söyleyen Ataç, Yalova’ya panorama yapilarak düsmanin denize dökme hikayesinin anlatilabilecegini sözlerine ekledi.

Sempozyumu Vali Muammer Erol, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapi’nin yani sira kurum müdürleri ve vatandaslar da takip etti.
Kaynak: İHA