Iran Cumhurbaskani Reisi, Fransiz Mevkidasi Macron Ile Görüstü

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile gerçeklestirdigi telefon görüsmesinde, nükleer anlasma konusunu ele aldi.

Iran Cumhurbaskani Reisi, Fransiz Mevkidasi Macron Ile Görüstü


Iran Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile nükleer anlasma, bölgesel gelismeler, küresel enerji ve gida krizi gibi konulara iliskin yaklasik iki saat süren bir telefon görüsmesi gerçeklestirdi. ABD’nin Iran’a yönelik uyguladigi yaptirimlarin dünya ekonomisine zarar verdigini belirten Reisi, "Birçok ülke ile ekonomi ve siyasi alanlarda önemli iliskiler gelistiriyor ve anlasmalar imzaliyoruz. ABD’nin Iran’a yönelik uyguladigi yaptirimlar dünya ekonomisine de zarar veriyor" dedi.



Iran’in bölgede istikrar ve güvenligin korunmasinda önemli bir rol oynadigini belirten Reisi, "Terör ile mücadele ve ülkelerin bagimsizlik ile toprak bütünlüklerinin korunmasinda Iran’in rolü olmasaydi bugün DEAS terör örgütü Avrupa’da hilafetini ilan etmis olurdu. Bölgesel sorunlarin tek çözüm yolu bölge ülkelerine baglidir ve disaridan herhangi bir müdahale istikrar ve güvenlige zarar verir. Tahran yönetimi, Ukrayna savasi basta olmak üzere diplomasi konusunda her türlü yardima hazir" ifadelerini kullandi.

ABD ile nükleer anlasmanin yenilenmesi yaptirimlarin kaldirilmasina bagli

Nükleer anlasma konusuna deginen Iran Cumhurbaskani Reisi, Avrupa ve Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi’nin Iran’a yönelik baskilarini artirdigini belirterek, "Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi tarafindan Iran hakkinda yayinlanan raporlar tamamen siyasi ve iliskilere zarar vermeye yöneliktir. ABD ile nükleer anlasmanin yenilenmesi ancak Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi ile sorunlarin giderilmesi, yaptirimlarin kaldirilmasi ve taraflarin anlasmaya bagli kalacagina iliskin garanti vermelerine baglidir. Nükleer anlasma Iran ekonomisinin çikarlarini gözetmeli ve bu çikarlarin korunacaginin garantisini saglamali" seklinde konustu.



Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ise Iran’in bölgede istikrar ve güvenligin saglanmasindaki rolüne isaret ederek, "Fransa olarak bazi bölge ülkelerinin Suriye’ye yönelik askeri bir operasyona Iran’in muhalefetini destekliyoruz. Nükleer anlasmanin ise çözüme kavusturulmasi için elimizden geleni yapacagiz" dedi.

Kaynak: İHA