37. Uluslararasi Hitit Fuar Ve Festivali Basladi

Çorum Belediyesi tarafindan 37’ncisi düzenlenen Uluslararasi Hitit Fuar ve Festivali basladi. Dünyayi etkisi altina alan korona virüs salgini nedeniyle iki yildir ara verilen festival, Hürriyet Meydani’ndaki kortej geçisi ile basladi.

37. Uluslararasi Hitit Fuar Ve Festivali Basladi


Ilki 1987 yilinda yapilan Uluslararasi Hitit Fuar ve Festivali’nin bugüne kadar iki defa sekteye ugradigini açiklayan Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, “2019 yilinda göreve geldigimizde çocukluk anilarimizda çok güzel bir yeri olan fuarin ve festivalin tekrar yapilmasi noktasinda yaptigimiz istisareler neticesinde irademizi ortaya koyarak hemsehrilerimizi tekrardan festival ile bulusturduk. 2019-2020 yilinda pandemi belasi sadece sehrimizi degil tüm insanligi karamsar bir tablonun içerisine aldi. Ve bu tür etkinlikler yasaklandi. O yillarda bu güzelligi yasayamadik. Ama ne zaman düzeldi isler pandemi bitmeye yakin oldu bizim ilk aklimiza gelen Hitit Fuar ve Festivali oldu. Bu birlik ve beraberlik kardeslik ortami yasansin dedik. Allah’a sükürler olsun bugün fuar ve festivalimizin 37’cisini yapiyoruz” dedi.



Uluslararasi Hitit Fuar ve Festivalleri gerçekten çocukluk ve gençlik yillarinin en önemli organizasyonlarindan birisi oldugunu anlatan AK Parti Çorum milletvekili Oguzhan Kaya ise, “Haftalarca burada hem etkinlikler hem sosyal çalismalar hem müzik eglenceleri ilçelerden, diger illerden hatta yurt disindan ilimize bir vizyon ve misyon kazandiriyordu. Belediye Baskanimizi bu duraksamaya ugrayan festivalini yeniden baslattigi için tesekkür ediyorum” diye konustu.



Geçmisi milattan önce 2 binli yillara uzanan ve dünya tarihinde önemli yeri olan Hitit medeniyetinin baskenti ve UNESCO tarafindan Dünya Kültür Mirasi ilan edilen Hattusa dünya barisinin sembol mekanlarindan birisi oldugunu kaydeden Vali Mustafa Çitfçi ise, “Hititler ve Misirlilar tarafindan imzalanan ve dünyanin ilk baris anlasmasi olarak bilinen Kades Anlasmasi’nin tableti bu kadim topraklarda bulunmustur. Insanliga baris, kardeslik ve esitlik mesaji veren yaklasik 4 bin yillik bir geçmisin adini tasiyan bu söleni kökü mazide gözü atide sehir Çorum’da gerçeklestiriyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan halk oyunlar be mehter gösterileri ile esnaf ve sanatkarlarin kortej geçisinin ardindan program sona erdi. Hitit Fuar ve Festivali çerçevesinde ünlü sanatçilar ve gruplar Bilal Sonses, Kolpa ve Grup Ayna konser verecek. Açilis programina Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, siyasi parti ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA