Yilin Ilk Yarisinda Gaziantep'ten Yüzde 7.9 Artti

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) tarafindan açiklanan haziran ayi ihracat rakamlari ve ilk 6 aylik verileri degerlendirdi.

Yilin Ilk Yarisinda Gaziantep'ten Yüzde 7.9 Artti
Gaziantep’ten haziran ayinda yüzde 1,2 artisla 923 milyon 29 bin dolarlik ihracat yapildigini belirten Ünverdi, ocak-haziran döneminde ise geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 7,9 oraninda artisla 5 milyar 194 milyon 685 bin dolara ulastigini belirtti.

Gaziantep’in aylik ve dönem bazinda iller bazinda 6. sirada yer aldigini kaydeden Ünverdi, “Dünya genelinde hakim olan ekonomik sorunlar, girdi maliyetleri, lojistik, Rusya-Ukrayna savasi maalesef uluslararasi ticareti olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Bütün bu olumsuzluklara ragmen Gaziantep’imiz üretim kapasitesi, istihdama olan büyük katkisi ve ihracat hacmi ile ülke ekonomimizin övünç kaynagi olmayi sürdürüyor. Özveri ile çalisarak, daha fazla üretmek ve istihdam olusturmak için büyük mücadele veren sanayicilerimizi, ihracatçilarimizi, çalisanlarimizi ve emegi olan herkesi yürekten kutluyor, tesekkür ediyorum” dedi.

Baskan Ünverdi, ilk 6 ayda Gaziantep’ten en fazla ihracatin Irak, ABD, Suriye, Ingiltere, Italya ve Almanya’ya yapildigini dile getirdi.

“Ülkemizin ve sehrimizin ihracattaki hedeflerine daha hizli ulasmasi yenilikçi, kaliteli, güçlü üretim ve bunun yaninda sanayi, istihdam ve yatirim odakli çalismalarin artirilmasi ile mümkün olabilir” diyen Ünverdi, ihracatçi firmalarin ve KOBI’lerin rekabet güçlerini olumsuz etkileyen sorunlarin çözümü için el birligi ile çalismaya, bunun yaninda çözüm odakli somut adimlara ihtiyaç oldugunu söyledi.

Ünverdi açiklamasinda, sirketlerin banka kredileri konusunda yasadiklari güçlüklere de dikkat çekti. Sirketlerin kamu bankalarindaki kredilere ulasmakta zorlandigini ve özel bankalarin kredi maliyetlerinin ise yüksek oldugunu belirterek, “Kamu bankalarinda faiz oranlari düsük olsa da maalesef firmalarimiz kredi kullanmak istediklerinde zorluklarla karsilasiyor. Kamu bankalarindan kredi kullanamayan firmalarimiz bu sefer özel bankalar yöneliyor, ancak burada da faiz oranlari çok yüksek tutuluyor. Ticari krediler noktasinda firmalarimizin finansmana ulasimi konusunda reel sektör olarak düsük maliyetli, makul çözümler bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

Açiklamasinin son kisminda, geçtigimiz günlerde BDDK tarafindan alinan karara da deginen Ünverdi, bagimsiz denetime tabi, yabanci para nakdi varliklarinin TL karsiligi 15 milyon TL’nin üzerinde olan ve yabanci para nakdi varliklari TL karsiliginin aktif toplamindan veya son 1 yillik net satis hasilatindan büyük olanin yüzde 10’unu asan sirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandirilmayacak olmasinin krediler konusunda yasanan zorluklari artiracaginin altini çizerek; daha önce alinan karar ile ihracatçilarin döviz gelirinin yüzde 40’ini Merkez Bankasi’na satma zorunlulugu gibi uygulamalarin, girdilerinin büyük kismini ithal eden ihracatçilarin döviz açigi yasamasi, dövize ulasmakta yüksek maliyetlerle karsilasmasi gibi hususlara dikkati çekerek, bu sürecin kamu, özel sektör ve bankacilik sektörünün is birliginde kolaylastirici çalismalar yapilarak sürdürülmesi gerektigini kaydetti.

Kaynak: İHA