DTSO'da 15 Ilden 40 Kadin Kooperatifi Bir Araya Geldi

Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi (DTSO) bünyesinde 15 ilden yaklasik 40 kadin kooperatifin katilimiyla “Bölgesel düzeyde kadin kooperatifleri çalistayi” düzenlendi.

DTSO'da 15 Ilden 40 Kadin Kooperatifi  Bir Araya Geldi
DTSO, DTSO Bilim Egitim Vakfi ve Kadin Meclisi isbirliginde DTSO Konferans Salonu’nda 15 ilden yaklasik 40 kadin kooperatifinin katilimiyla “Bölgesel düzeyde kadin kooperatifleri çalistayi” düzenledi.

Çalistaya DTSO Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Kaya, Diyarbakir Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Engin Yesil, DTSO Bilim Egitim Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Faruk Korkmaz, Kadin Meclisi Dönem Sözcüsü Nevin Il, ve Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgesindeki kooperatif temsilcileri ile yerelden kamu kurumlar ve sivil toplum örgütleri katilim sagladi.

Açilis konusmasini yapan DTSO Kadin Meclisi Sözcüsü Nevin Il, dayanisma aginin önemine degindi. Kadin temsiliyetini artirmak için DTSO Kadin Meclisi’ni kurduklarini belirten Il, "Kadinlarin ekonomik alanda görünür kilmak ve temsiliyetini saglamak için yola çiktik. Ihtiyaç oldugunu gördük ve kadin meclisimizi kurduk. Kadin meclisimiz dünya ve Türkiye açisindan bir modeldi. Bu da bizim için gurur kaynagidir. Alanlarda temsiliyet çalismalarimizi yürütürken, ürettigimizi pazara tasirken, yasadigimiz ve gördügümüz zorluklara dönük yol haritasini olusturmak için de kadin meclisi modeliyle çalismalarimizi yürütmekteyiz. Biz birlikte güçlenmenin bizi var edecegini, dayanisma ile daha güçlü olacagimiza inaniyoruz” dedi.



“Kooperatiflesme gelismemis”

Diyarbakir Ticaret Borsasi (DTB) Baskani Engin Yesil, kooperatifçiligin insanlarin tek basina yapmakta zorlandigi büyük isleri birlikte basarmanin en iyi yolu oldugu belirterek, "Maalesef Kooperatiflesme Türkiye’de yeterince gelismemis ancak bölgemizde geri kalmistir. Türkiye geneline göre isgücüne katilim oraninin düsük ve issizlik oranin yüksek oldugu bölgemizde, kadinlar daha fazla magdur olmaktadir. TÜIK verilerine göre bölgemizde yüzde 18,7 olan kadin istihdam orani, Türkiye’nin diger bölgelerinde ortalama yüzde 27.7’dir. Yani diger bölgelerde kadinlarin istihdami bölgemizdeki kadin istihdaminin 2 katina yakindir. Bu sebeple bölgemizde kadinlarin bir araya gelerek kooperatiflesmesi, isgücüne katilmasi ve kadinlarin istihdaminin artmasi hepimizin arzusudur” ifadelerinde bulundu.

Yesil, konusmasinda Diyarbakir Ticaret Borsasi olarak bu konuda çalismalar yaptiklarini da anlatarak, "Yapilan çalismalara da her türlü destegi vermekteyiz. Ve bundan sonrada destek vermeye devam edecegiz. Bu toplantinin bölgemizdeki kadinlarinin üretimde ve istihdamda daha fazla yer almasina ve yeni basari hikayelerini ortaya çikarmalarina katki sunacagini ümit ediyorum" seklinde konustu.



“Üretim tek yapmak tek basina yeterli degil”

DTSO Baskani Mehmet Kaya ise, bölgedeki kooperatiflerim çogunun islevsiz oldugunu ve aktif olmayan kooperatiflerin sayisinin fazla oldugunu söyledi.

Kooperatiflerin yaklasik yüzde 90’nin üretim kooperatifi olduguna dikkat çeken Kaya, “ Üretim yapiyoruz ama satis noktasinda sorunlar yasaniyor. Satis ve pazarlama olmadigi sürece üretim tek basina yeterli degil. Pazarlama aglarinin kurulmasi, üretim çesitliliginin saglanmasi oldukça önemli. Kooperatiflerin özellikle kadin kooperatiflerinin pazarlama ve ürün çesitliligi çalismalarinin desteklenmesi gerekiyor. Mevcutta sunulan destekler sadece üretim sürecinde makine ve ekipman destegi ve vergisel bazi avantajlardir. Kooperatiflerin ürettikleri ürünlerin çesitlendirilmesi, farkli pazarlara sunumu için uygun kosullarda paketlenmesi, üretimde standardizasyonun saglanmasi için desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Yapilan konusmalarin ardindan çalistay basina kapali olarak soru cevap seklinde devam etti.
Kaynak: İHA