Ingiltere Hükümeti Güvenoyunu Kazandi

Ingiltere hükümetinin kendi içinde yaptigi güven oylamasinda oy çogunlugu hükümete güvendikleri yönünde oy kullandi. Hükümetin güvenoyunu kazanmasiyla genel seçim ihtimali ortadan kalkti.

Ingiltere hükümeti, Milletvekillerinin oylamasina sunulan güvenoyunu 238’e karsi 349 oy alarak kazandi. Bugün yerel saatle 22:00 civarinda açiklanan sonuçlara göre Milletvekillerinin çogunlugunun hükümete güvendikleri yönünde oy kullanmasiyla herhangi bir genel seçime gidilmesi ihtimali ortadan kalkmis oldu.

Hükümet, güven oylamasi önergesini geçen hafta muhalefetteki Isçi Partisinin Johnson’in bir an önce görevlerini birakmasi konusundaki baskilari üzerine ortaya koymustu. Bu ayin basinda istifa eden Basbakan Boris Johnson’in görevine derhal son verilmesi gerektigini savunan Isçi Partisine karsilik hükümet, bu dogrultuda kendi içinde bir güven oylamasi yapacagini duyurmustu. Çogunlugun hükümete karsi oy kullanmasi durumunda ülkede bir genel seçim yapilmasi bekleniyordu.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in, 7 Temmuz’da görevlerinden istifa ettigini duyurmasinin ardindan, Muhafazakar Parti’nin 1922 Komitesi, Johnson’in Partinin yeni lideri seçilene kadar görevlerine devam edecegine karar verildigini açiklamisti. Komite, Johnson’in 5 Eylül’e kadar görevine devam etmesine karar vermisti.

Liderlik yarismasi devam ediyor

Öte yandan Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in istifasiyla beraber Muhafazakar Parti içinde liderlik yarisi devam ediyor. Partinin yeni lideri olmak üzere yapilan seçimlerin bugünkü etabinda geriye 4 aday kaldi. Seçimleri kazanan aday hem Muhafazakar Parti lideri hem de ülkenin yeni basbakani olacak.

Yapilan oylamalarda ise su ana kadar en yüksek oylari art arda eski Maliye Bakani Rishi Sunak aldi. Sunak geçen hafta Çarsamba günü yapilan oylamada 88 oy, Persembe günü 101 oy ve bugün 115 oy aldi. Liderlik seçimlerinde yarisacak diger adaylar ise oy çogunlugu sirasina göre, Ticaret Bakani Penny Mordaunt, Disisleri Bakani Liz Truss ve eski Topluluklar Dairesi Esitlik Bakani Kemi Badenoch olarak belirlendi.
Kaynak: İHA