Irak'ta Cumhurbaskanligi Krizi Sürüyor Açiklamasi KYP Ve KDP Aday Konusunda Uzlasamadi

Irak meclisinde, yarin yapilacak olan grup baskanlari toplantisi öncesi Kürdistan Yurtseverler Birligi (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) cumhurbaskani adayi konusunda uzlasma saglayamadi.

Irak'ta Cumhurbaskanligi Krizi Sürüyor Açiklamasi KYP Ve KDP Aday Konusunda Uzlasamadi


Irak’ta geçtigimiz yil yapilan erken genel seçimlerin üzerinden 9 ay geçmesine ragmen cumhurbaskanligi krizi devam ederken, Irak Meclisi’nin çagirisi üzerine yarin siyasi taraflarin grup baskanlari bir araya gelecek. Toplanti öncesi ise Kürdistan Yurtseverler Birligi (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) cumhurbaskani adayi konusunda uzlasma saglayamadigi bildirildi.



KYB Grup Baskani Karvan Yaruvis yerel basina yaptigi açiklamada, cumhurbaskani adayligi konusunda rakipleri KDP ile devam eden diyalogun sonuç vermedigini bildirdi. KYB’nin tek adayinin mevcut Cumhurbaskani Berhem Salih, KDP’nin adayinin ise Reber Ahmet oldugunu belirten Yavuris, iki taraf arasinda uzlasmanin saglanmadigini kaydetti.



Toplanti çagrisinin Koordinasyon Grubu yapmisti

Irak’ta geçen ay siyasi süreçten çekilen Mukteda Sadr liderligindeki Sadr Grubu disindaki bütün Sii taraflarin semsiyesi altinda toplandigi Koordinasyon Grubu, Irak Meclisi’ni cumhurbaskanini seçmek için toplanmaya çagirmisti.

Öte yandan Irak’ta Saddam rejiminin 2003’te devrilmesi ardindan cumhurbaskanligi görevine Kürtler, basbakanlik görevine Siiler, Meclis Baskanligi görevine ise Sünniler getiriliyor.
Kaynak: İHA