Biden Açiklamasi 'Orta Dogu'da Rusya Veya Çin'in Dolduracagi Bir Bosluk Birakmayacagiz'

ABD Baskani Joe Biden, Orta Dogu ziyaretinin son duragi olan Suudi Arabistan’da düzenledigi bir basin toplantisinda, "Ortadogu’da Rusya veya Çin’in dolduracagi bir bosluk birakmayacagiz" dedi.



ABD Baskani Joe Biden, Orta Dogu ziyaretleri çerçevesinde ziyaret ettigi Suudi Arabistan’in Cidde kentinde, Suudi yetkililerle bir araya geldi. Suudi Krali Salman bin Abdülaziz ile yaptigi ikili görüsmenin ardindan, Suudi Veliaht Prensi Selman Muhammed bin Selman ve Suudi Bakanlarla bir çalisma toplantisina katilan Biden, toplantilardan sonra yaptigi açiklamada, Suudi Arabistan ile Orta Dogu’ya baris getirme, küresel ekonomik büyümeyi saglama ve teknolojik alanlarda isbirligini saglama konularinda anlastigini ifade etti.



Biden yaptigi açiklamada, "ABD askerleri de dahil olmak üzere uluslararasi baris güçleri, 40 yili askin süredir bulunduklari Tiran Adasi’ni ve Kizildeniz’i terk edecekler. Bu atilim sayesinde bu ada, gerekli tüm güvenlik düzenlemelerini koruyarak turizme ve ekonomik kalkinmaya açik olacak" dedi.

Biden, bölgedeki baris çözümleri dogrultusunda, Suudi Arabistan ile Yemen ateskesini uzatmak için ABD ile Suudi Arabistan’in birlikte çalismayi kabul ettigini söyleyerek, "Yemen’de daha genis bir çözüme ulasmak için diplomatik bir süreç izlemeyi kabul ettik" ifadelerini kullandi. Biden, "Suudi liderligi ayrica gida ve insani yardim malzemelerinin sivillere teslim edilmesini kolaylastirmaya devam etme taahhüdünde bulundu. Bu baglamda, Iran ve Iran’in vekillerinden gelen gerçek tehditler göz önüne alindiginda, Suudi Arabistan’in güvenliginin kralligi savunmasi gerektigini tartistik" dedi.



"Ortadogu’da Rusya veya Çin’in dolduracagi bir bosluk birakmayacagiz"

Biden görüsmelerde Körfez Isbirligi Konseyi’nin (GCC) düsük ve orta gelirli ülkelerin altyapi ihtiyaçlarini karsilamaya yardimci olmak için küresel altyapi ve ortakliga yatirim yapma konusunda milyarlarca dolarlik taahhüdü oldugunu söyleyerek, "Irak’in elektrik sebekesini Kuveyt ve Suudi Arabistan üzerinden Körfez Isbirligi Konseyi sebekelerine baglamak ve Irak’in bölgeye entegrasyonunu derinlestirmek ve Iran’a olan bagimliligimizi azaltmak için bir anlasmayi sonuçlandirdik. Ortadogu’da ileriye dönük bu önemli adimlarla beraber, Ortadogu’da Rusya veya Çin’in dolduracagi bir bosluk birakmayacagiz" sözlerini kullandi.

"5G için yeni teknoloji çözümümüz Çin ile rekabet edecek"

Biden, Suudi yetkililerle yapilan görüsmelerde ABD LED teknolojisine yatirim yapilmasi konusunda anlasildigini söyleyerek, "Suudi Arabistan, G7’de bir araya getirdigim küresel altyapi ve yatirim olan Global Initiative için bir ortaklikla koordine edilmek üzere, hem burada hem de gelismekte olan ülkelerde, güvenilir 5g gibi aglari gelistirmek ve güvence altina almak için yeni ABD LED teknolojisine yatirim yapacak. 5g için yeni teknoloji çözümümüz, Çin dahil olmak üzere diger platformlarla rekabet edecek" dedi.



Suudi Arabistan’in ayrica, genis kapsamli bir "Temiz Enerji Girisimi" için ABD ile ortaklik saglayacagini söyleyen Biden, "Suudi Arabistan, yesil hidrojen, günes, karbon yakalama, nükleer ve diger projelere odaklanan genis kapsamli bir temiz enerji girisiminde bizimle ortak olacak ve dünyanin temiz enerji geçisini hizlandirmak ve ABD temiz enerji endüstrisinin küresel standartlarini belirlemesine yardimci olacak" ifadelerini kullandi.

Biden yaptigi açiklamada, "Küresel ekonomik büyümeyi desteklemek için küresel enerji güvenliginin ve yeterli petrol kaynaklarinin saglanmasi konusunda iyi bir tartisma yapma firsati bulduk. Önümüzdeki haftalarda daha fazla adim görecegimizi umuyorum" seklinde konustu.



"Insan haklari konusunda sessiz kalmayacagimiz"

Biden, Suudi yetkililerle ayrica insan haklarini ve siyasi reform konularini da görüstügünü söyleyerek, "Her zaman oldugu gibi, konunun benim ve Amerika Birlesik Devletleri için hayati derecede önemli oldugunu her zaman açikça belirttim. Kasikçi cinayetiyle ilgili olarak, toplantinin basinda gündeme getirdim gibi, o zaman ne düsündügümü açikça ortaya koydum ve bunda nettim. Bir Amerikan Baskani olarak çok açik bir sekilde, insan haklari konusunda sessiz kalmayacagimizi söyledim" dedi.

Kaynak: İHA