Mersinliler, 15 Temmuz'un Yil Dönümünde Meydanlara Akin Etti

İçelliler, 15 Temmuz hain darbe girisiminin yil dönümünde meydanlara akin etti. Ellerinde Türk bayraklariyla Cumhuriyet Meydani’ni dolduran İçelliler, darbecilere lanet yagdirdi.

Mersinliler, 15 Temmuz'un Yil Dönümünde Meydanlara Akin Etti
İçel’de 15 Temmuz Sehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla, anma etkinligi ve yürüyüsü düzenlendi.

İçel Valiligi koordinesinde düzenlenen yürüyüse Vali Ali Hamza Pehlivan ile esi Yildiz Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutani Tugamiral Fuat Gedik, milletvekilleri, belediye baskanlari, kent protokolü ve vatandaslar katildi.

Millet Bahçesi önünden baslayan yürüyüse, mehteran ekibi de eslik etti. Cumhuriyet Meydani’na kadar süren yürüyüste vatandaslar, Türk bayraklariyla birlik ve beraberlik mesaji verdi. Cumhuriyet Meydanda Kur’an-i Kerim tilavetiyle baslayan etkinlik, Il Müftüsü Aydin Yigman’in yaptigi dua ile devam etti. Etkinlikte konusan Vali Ali Hamza Pehlivan, bu senede Cumhurbaskanligi himayelerinde bu etkinlikleri gerçeklestirdiklerini söyledi.

Bu yil etkinlikleri "Türkiye Askiyla" ana temasiyla gerçeklestirdiklerini belirten Pehlivan, "Biz millet olarak Türkiye’mize asigiz, gönülden bagliyiz. Bu ask bugün ortaya çikmis bir ask degil. Bu baglilik, bugün ortaya çikmis, bugünlere ait bir sevgi bagi degil. Bu ask yüzlerce, binlerce yillik devlet, millet ve medeniyet geçmisine dayaniyor. Bu büyük büyük ask vatan aski olarak, millet aski olarak, devlet aski olarak, mukaddesata duydugumuz ask olarak, milli ve manevi degerlerimize duydugumuz ask olarak, bayrak aski olarak tezahür ediyor. Bizim milletimiz öncelikle Allah sevgisini gönlüne koyan, vatanini kutsal sayar, saygi duyar, bas üstü eder ve onu cani pahasina korur. Bizim devletimiz herkese ve her kesime kucak açar. Herkese yasam alani tanir, sefkatle yaklasir. Çünkü bizim medeniyetimiz sevgi, hosgörü, vicdan medeniyetidir" dedi.



"FETÖ ve arkasindaki yapilanmalar adeta duvara çarpmis gibi püskürtüldü"

Türk milletinin tarih boyunca dünyaya sevgiyi, huzuru getirmeye çalistigini vurgulayan Pehlivan, "Bizim insanimiz yaratilani yaratandan ötürü sever. Bu evrensel, bu insancil hasletlerimiz elbette tarihe damga vurmamiza vesile olmustur. Bununla birlikte tarih boyunca birligimizi, beraberligimizi hazmedemeyen, dünyaya hükmetmemizi hazmedemeyen, bagimsizligimizi hazmedemeyen bazi ser odaklari tarafindan suistimal edilmeye çalisilmistir. Iste ser odaklarinin masasi konumundaki silahli terör örgütü FETÖ’de yillar içerisinde bizim bu hosgörülü anlayisimizdan, devlet millet bakis açimizdan yararlanarak degerlerimizi suistimal etmeye kalkmistir. Mukaddesatimizi suistimale kalkmistir. Devlet kurumlarimizin içine sizarak, bütün birimlerimizin içine sizarak devlet yapisini ve devaminda da milletimize diz çöktürmeye çalismistir. Bu ser odaklari belli ki birçok seyi hesap etmistir ama herhalde sunu unuttular. Bizim milletimizin ve devletimizin sefkat yüzü var mi? Var. Cemal yüzü var mi? Var. Ama bir de siddet yüzü var, celal yüzü var. Bunu hesaba katmadilar. Varligina bagimsizligina, bayragina, ezanina, degerlerine göz dikildiginde iste o celal yüzü ortaya çikar. Atalarimizin güzel bir sözü var. Derler ki ’uysal atin çiftesi sert olur.’ Iste 15 Temmuz gecesi de yillardan beri ugrastiklari, kurmaya çalistiklari o paralel devlet yapisi anlayisi içerisinde milletin kaynaklariyla temin edilen toplarla, tüfeklerle, helikopterlerle, uçaklarla gene millete ates ettiler. Millete diz çöktürmeye kalktilar. Ama milletimiz Cumhurbaskanimizin özellikle yaptigi çagriyla, yollara, meydanlara düserek, gögsünü o atesler üzerinde siper etti. Ve sunu haykirdi. Dogdugumdan beridir asigim istiklale, bana hiç tasmalik edebilmis degildir altin lale. Yumusak basli isem kim demis uysal koyunum, kesilir belki fakat çekmeye gelmez boynum. Iste bu anlayisla bedenini, canini ortaya koydu. Böylece FETÖ ve arkasindaki yapilanmalar adeta duvara çarpmis gibi püskürtüldü, diz çöktürmeye çalisirken kendisi diz çöktü ve yikici, bölücü emelleri baslarina geçirilmis oldu" diye konustu.



"Ne mutlu bizlere ki böyle asil bir milletin mensuplariyiz"

Milletin o gece el ele vererek direndiginin altini çizen Pehlivan, "Bu cephe sarsilmaz, bu cephe saglam. Bu cephe sarsilmadi. Çünkü bu cephenin arkasinda Çanakkale ruhu vardi. Bu cephenin arkasinda Kurtulus Savasi ruhu var. Mustafa Kemal Atatürk önderliginde kazanilan Kurtulus Savasi ruhu var. Bu ruh çok sükür milletimizde var. 15 Temmuz’da bizi diri tutan, bizi galip getir de iste bu ruhtur. Ne mutlu bizlere ki böyle asil bir milletin mensuplariyiz. Yüce Türk milleti tarih boyunca nice engellerle karsilasti. Nice saldirilarla karsilasti. 15 Temmuz bunun son ve en kalles örnegiydi ama bir ve beraber olarak, tek yürek olarak, tek bilek olarak o kabus gecesinin sonunu aydinlik yapmayi bildi. Sabah günes dogdu ve milletimiz daha aydinlik yarinlara, daha da güçlenerek yürümeye devam etti, devam ediyor. Sehitlerimizi sükranla yad ediyoruz. Aziz sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Gazilerimize saglik, afiyetler diliyoruz. Allah onlarin hepsinden razi olsun. Eger biz yolumuza, hayatimiza, özgürce devam edebiliyorsak onlarin sayesindedir" ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan 15 Temmuz Sehitleri Sancak Kosusu’ndan gelen sporcular, Türk bayragini Vali Pehlivan’a taktim etti.

Etkinlik çerçevesinde, 15 Temmuz destanini anlatan sinevizyon gösterileri yer alirken, mehteran ve bando takimlari da gösteri sundu.
Kaynak: İHA