Psikoteknik Özel Güvenlikçilere De Yapilmali

Türkiye Trafik Güvenligi ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Baskani Cengizhan Kutlu, "Silahli-silahsiz güvenlik personellerinin ise alim öncesinde ve çalisan personelin de düzenli aralilarda psikoteknik testlerden geçmesi yasanabilecek olaylar karsisinda yararli olacaktir" diye konustu.

Psikoteknik Özel Güvenlikçilere De Yapilmali
Son zamanlarda özellikle salgin süreci ile birlikte artan siddet haberlerin basinda saglik personellerinin karsilastigina dikkat çeken Dernek Baskani Cengizhan Kutlu, "Bilindigi üzere geçtigimiz günlerde bu konuyla alakali yasanan elim olaylar sonucunda 2 saglik çalisani çalistigi kurum içerisinde silahli saldiriya ugrayarak hayatini kaybetti. Bu olayin hemen ardindan bir siddet haberi de Istanbul Bagcilar da bir çocuk polikliniginde yasanmis ve burada da saglik çalisani aldigi yumruk darbeleri sonrasi yaralanmisti. Iste bu noktada bir çok ülkede farkli alanlarda kullanilan psikoteknik degerlendirme daha çok faydalanilmasi gereken yegane unsur olarak ön plana çikmaktadir" ifadelerini kullandi.

Psikoteknik degerlendirme testlerinin dünya genelinde bir çok alanda kisiler ve kurumlar tarafindan tercih edilmesine ragmen, Türkiye’de çok dikkate alinmadigini ifade eden Kutlu, "Psikoteknik degerlendirme bireylerin kisisel becerilerinin tespit edilmesinin yani sira kisinin duygusal denge, sorumluluk duygusu, özdenetim ve öfke kontrolü, maceraperestlik ve heyecan arayisi gibi unsurlari verilerle ölçümleyerek risk grubunda olan bireyleri veya risk teskil edebilecek olaylarin yasanmadan öncesinde belirlenmesi hedefiyle ile kullanilabilmektedir. Psikoteknik degerlendirme testlerinin alani ve çerçevesi genisletilmesi ile birlikte siddet olaylarinin ve kazalarin azaltilmasi mümkündür. Bunun için yetkili bakanliklarimizin ivedi olarak karar almasi, gerekli mevzuat çalismalarinin süratle hayata geçirilmesi önem arz etmektedir" dedi.

Her gün trafige katilan yüzlerce sürücü sadece 16 saatlik bir egitim sonrasi ehliyet aldigini belirten Kutlu, "Kisiler psiko-motor becerileri ile ilgili hiçbir ölçüm veya degerlendirme yapilmadan sinavi geçmesi halinde trafige çikabilmektedir. Özellikle psikoteknik degerlendirme merkezinde teste giren çok sayida drift, tehlikeli araç kullanimi ve alkol kullanimi sebebi ile ehliyeti iptal edilen stajyer sürücü mevcuttur. Ehliyeti iptal edilen stajyer sürücülerin yeniden ehliyet kursuna yazilabilmek için bu testlerden geçmeleri gerekmektedir. Oysa ki psikologlar esliginde uygulanan psikoteknik testleri ile sürücü adayinin sadece araç kullanma becerisine ek olarak dikkat ve refleks becerilerinin ölçümünün yani sira duygusal ve bilissel durumuna ve stres yönetimi, öfke kontrolüne yönelik duygu durum düzeylerini ölçmekte ve bilgi vermektedir. Daha sonrasinda psikiyatrik muayeneden geçmesi ile birlikte adayin uygunlugu daha güvenli ve ileride olusabilecek kazanlarin önüne geçme asamasinda ve yasanabilecek siddet davranislarin da engel olmak adina ciddi bir katkisi olacaktir" seklinde konustu.

Yine ayni sekilde motorlu kuryelerin trafikte olusturdugu yogunluk göz önüne alindiginda bu meslek grubundaki sürücülerin de kesinlikle bu testlere tabii tutulmalarinin sart oldugunu ifade eden Kutlu, "Trafikte adeta yaris içerisinde olan bu meslek grubunun öfke kontrolünün ölçümlenmesi, psiko-motor becerileri yönünden degerlendirilmesi sarttir. Yine bir diger meslek kolu olan silahli-silahsiz güvenlik personellerinin ise alim öncesinde ve çalisan personelin de düzenli aralilarda bu testlerden geçmesi yasanabilecek olaylar karsisinda personelin yeterliliginin ölçülmesi adina yararli olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA