E-Noterlik Hizmetinden 71 Bin Kisi Yararlandi

Adalet Bakanligi’nin yargida dijital dönüsüm hedefleri çerçevesinde hayata geçirilen e-noterlik uygulamasindan 71 bin 76 kisi yararlandi.

E-Noterlik Hizmetinden 71 Bin Kisi Yararlandi
Noterlik hizmetlerinde dijital çaga adim atan uygulama ile vatandaslar noterliklere gitmeden internet üzerinden islemlerini yapti. E-noter uygulamasi ile en çok ihtarname/ihbarname, araç satisi, mal rejimi, hisse devir sözlesmeleri gibi sözlesme ve vekaletname islemleri yapildi. E-noterlik uygulamasindan bugüne kadar 71 bin 76 kisi yararlandi.

Notere ulasamayan kalmayacak

Noterlik hizmetlerinde yasanan dijital dönüsümün yani sira Adalet Bakani Bekir Bozdag’in geçtigimiz ay imzasiyla noterin olmadigi 45 il merkezine bagli 78 ilçede de noterlik ihdas edilmisti. Vatandasin noterlik hizmetlerine yerinde, kolay ve hizli ulasmasini hedefiyle alinan karar dogrultusunda Türkiye’de noter bulunmayan ilçe kalmadi.

Gayrimenkul satisinda yeni dönem

Ayrica 28 Haziran’da Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren kanunla noterler, gayrimenkul alim satim islemi yapabiliyor. Yeni uygulama ile noterler, tasinmaz satis vaadi sözlesmesi yapabilecek, bu sözlesmeyi taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi halinde tapu bilisim sistemi vasitasiyla tapu siciline serh verebilecek, tasinmaz satis sözlesmesi yapabilecek.

5.8 milyarlik güvenli islem

Adalet Bakanligi öncülügünde Türkiye Noterler Birligiyle, Içisleri Bakanligi ve Ticaret Bakanliginin ortak çalismasi sonucunda 3 Subat 2020’de uygulamaya konulan ‘Noterlik Islemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi ve Noter Ücretlerinin Kredi Karti ile Ödenmesi’ uygulamasi da basarili bir sekilde devam ediyor. Uygulama ile birlikte vatandaslarin nakit bulundurma zorunlulugu ortadan kalkarken böylece yüklü nakit tasimada karsilasilabilecek riskler de sifirlandi.

Uygulamanin basladigi tarihten bu yana güvenli ödeme sistemiyle birlikte noterliklerde 20 bin 103 islem yapildi. Güvenli ödeme sistemiyle 5 milyar 877 milyon 921 bin 562 liralik islem hacmi gerçeklesti.

Parmak izi dogrulama ve kredi karti ile ödeme kolayligi

Kredi kartiyla yapilan 11 milyon 719 bin 14 islemde 3 milyar 627 milyon 563 bin 678 liralik islem yapildi. Ayrica 10 Eylül’den bu yana kullanimi yayginlastirilan parmak izi ile kimlik dogrulama sistemi ile 3 bin 750 islem yapildi. Güvenli ödeme, kredi kartiyla ödeme yöntemi ve parmak izi ile kimlik dogrulama islemleri ile noterliklerde ödemeye dayali sözlesmelerdeki dolandiricilik olaylarinin da önüne büyük ölçüde geçilmis oldu.

Nöbetçi noterlere yogun ilgi

Vatandaslara hafta sonu noterlik islemlerini yapma firsati sunan Nöbetçi Noterlik uygulamasi da yogun ilgi görüyor. 6 Nisan 2019’da baslatilan Nöbetçi Noterlik uygulamasina Kovid-19 salgini nedeniyle bir süre ara verildi.

Normallesme süreciyle birlikte 31 Temmuz 2021’den itibaren yeniden baslatilan uygulamaya ticari isletmeler ve hafta içi is yogunluklari nedeniyle noterlik islemlerini yaptiramayan vatandaslar yogun ilgi gösterdi. Nöbetçi Noterlerde bu güne kadar 1 milyon 418 bin 494 islem yapildi.
Kaynak: İHA