Gezi Parki Davasinda Gerekçeli Karar Açiklandi

Osman Kavala’nin da aralarinda bulundugu 17 sanikli Gezi Parki davasinda mahkeme gerekçeli kararini açikladi.

Gezi Parki Davasinda Gerekçeli Karar Açiklandi


Gezi Parki eylemlerine iliskin beraat kararinin bozulmasinin ardindan Osman Kavala’nin da aralarinda bulundugu 17 sanigin yeniden yargilandigi dava karara baglanmisti. Kararda, sanik Osman Kavala’nin ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldirmaya veya görevini yapmasini engellemeye tesebbüs’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasiyla cezalandirilmasina hükmedilmisti. Davanin tutuksuz saniklari Ayse Mücella Yapici, Çigdem Mater Utku, Ali Hakan Altinay, Mine Özerden, Serafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yigit Ali Ekmekçi’nin ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldirmaya veya görevini yapmasini engellemeye tesebbüse yardim’ suçundan 18 yil hapisle cezalandirilarak tutuklanmalarina karar verilmisti.

Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesince açiklanan gerekçeli kararda, sanik Osman Kavala ile Henry Jack Barkey’in, Istanbul Büyüksehir Belediyesinin Taksim Meydani ile ilgili yayalastirma projesini 2011’de kabul etmesiyle birlikte, saniklarin ‘Ayaklan Istanbul’ isimli sosyal medya sayfasini olusturduklari, Haziran 2012’de Gezi eylemlerinde isgal hareketi olarak bilinen ve teorisyenligini Gene Sharp’in yaptigi sivil baskaldiri yöntemini kullandiklari ve 2013 tarihinde ise Taksim yayalastirma projesi kapsaminda bazi agaçlarin sökülmesi üzerine eylemler düzenlemeye basladiklari aktarildi.

Kararda, Osman Kavala’nin Gezi eylemlerine katilan sahislari finanse ettigi, eylemde kullanilacak malzemeler için hesap numarasi açtirdigi, eylemde göstericilerin polislerle çatismaya girerken kullandiklari malzemeleri temin ettigi, kalkismanin finansmani maksadiyla hesap açtiklari, çok sayida yabanci diplomatla bulusup görüstükleri ve bu sekilde de saniklarin, Gezi olaylarini organize ettikleri ve Gezi eylemlerinin alt yapisini olusturup agaçlarin sökülmesiyle bu amaçlarini fiili boyuta tasidiklari vurgulandi.

Açiklanan kararda, sanik Kavala’nin uluslararasi spekülatör George Soros’un kurdugu Açik Toplum Enstitüsü’nün ülkemizdeki temsilciligi olan Açik Toplum Vakfi üzerinden Gezi Kalkismasi’ni organize ettigi, kalkismanin Açik Toplum Vakfi adina vakfin kurucu üyesi olan sanik Mehmet Osman Kavala tarafindan koordine edildigi, Gezi Kalkismasiyla ilgili tüm uluslararasi girisimlerin sanik Mehmet Osman Kavala üzerinden kuruldugu, gerek Türkiye’de gerekse yurtdisinda kalkismaya olan ilgiyi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yönelik baskilari artirmak maksadiyla belgesel, film, sergi gibi her türlü görsel yayin yöntemlerinin kullanilmasi ile yeni medya yapilanmasi kurulmasi çalismalarinin sanik Mehmet Osman Kavala’nin organizesinde gerçeklestirildigi kaydedildi.

Sanik Osman Kavala’nin Gezi Kalkismasi’nda tüm karar alma süreçlerinde ve parasal destek süreçlerinde aktif olarak bulunmasina ragmen kendisini desifre etmemek için hiçbir resmi islemde bulunmadiginin, siddet eylemlerinin gerçeklestigi yerlere gitmediginin ve sürecin en önemli akil hocasi olarak her platformda perde arkasinda yer aldiginin anlasildiginin söylendigi gerekçeli kararda, sanigin bir kisim medya mensuplari ile irtibata geçerek yeni bir medya yapilanmasi içerisine girmeye çalistiginin da tespit edildigi kaydedildi.

Açiklanan kararda, sanik Osman Kavala’nin 1-5 Temmuz 2013’te Türkiye’ye gelen Avrupa Konseyi Insan Haklari Komiseri Nils Muiznieks ile görüsme yaptigi, söz konusu görüsmeyi de sanik Yigit Ali Ekmekçi’nin ayarladigi kaydedildi. Kararda, Gezi Parki eylemlerinden kisa bir süre önce Anadolu Kültür A.S. Yönetim Kurulu Baskan Vekili olan sanik Yigit Ali Ekmekçi’nin, sanik Osman Kavala’nin yönlendirmesiyle Diyarbakir’a gittigi, Mezopotamya Egitim, Bilim, Sanat, Saglik ve Kültür Vakfi (Mezopotamya Vakfi) kurulus faaliyetlerine katildigi ve Mezopotamya Vakfinin 16 kisilik kurucu listesinde yer aldiginin belirlendigi aktarildi.

Gerekçeli kararda ayrica, söz konusu vakfin kurulus amacinin tüzükte açikça belirtilmemesine ragmen Kürtçe egitim veren bir üniversite açmak oldugunun her firsatta dile getirildigi, kurulacak üniversitenin adi için ‘Kürdistan Üniversitesi’ olarak basvuru yapildigi, sanik Ekmekçi’nin kurulusunda yer aldigi Mezopotamya Vakfi’nin bölücü emeller içerisinde oldugu kaydedildi.

Sanik Ali Hakan Altinay’in da Anadolu Kültür A.S.’nin ve Açik Toplum Vakfi’nin, Gezi eylemlerindeki rollerini bizzat bilen ve bu çalismalari yürüten kisilerden oldugunun belirtildigi gerekçeli kararda, Altinay ile Kavala’nin Avrupa Birligi üye devletlerinin disisleri bakanlarina gönderilen mektubu hazirladiklari, sanik Altinay’in telefon görüsmelerinde geçen ‘hoca efendi’ cümlesi ile FETÖ/PDY silahli terör örgütü elebasi Fetullah Gülen’i kastettigi ve bu örgütle irtibatinin olduguna dair tespit yapildigi kaydedildi.

Açiklanan gerekçeli kararda, sanik Çigdem Mater Utku’nun Gezi olaylariyla ilgili hem toplumsal hem de küresel algi olusturulmasi kapsaminda film, belgesel, video çekimleri yapilmasini ve bu amaçla olusturulan grubu koordine ettigi ve sanik Mine Özerden’in ise sanik Utku ile birlikte asilsiz haberleri kasitli paylastiklari, halkin hassasiyetini kullanarak provokatif faaliyetlerde bulunduklari ve böylece halki emniyet güçlerine karsi yasa disi eylem ve gösteri yapmaya tahrik ettikleri vurgulandi.

Sanik Ayse Mücella Yapici’nin kalkismanin yönlendirilmesi ve yönetilmesinde ilk günden itibaren aktif görev aldigi, fiili olarak da birçok eylemde ön safta bulundugunun açiklandigi kararda, vatandaslari kalkismaya katilmaya davet ettigi ve siddet eylemlerine zemin hazirladigi anlatildi.

Öte yandan saniklar Serafettin Can Atalay ve Tayfun Kahraman’in Taksim Dayanismasi yönetim toplantilarinda, kalkismanin yönlendirilmesi ve yönetilmesinde aktif görev aldigi, sosyal medya hesaplarindan yogun olarak halki Gezi kalkismasina katilmaya davet eden provokasyon içerikli paylasimlar yaptigi aktarildi. Ayrica, firari saniklar Ayse Pinar Alabora, Henry Jack Barkey, Can Dündar, Gökçe Yilmaz, Handan Meltem Arikan, Hanzade Hikmet Germiyanoglu, Mehmet Ali Alabora, Yigit Aksakoglu ve Inanç Ekmekçi’nin hakkindaki yakalama kararlarinin infaz edilemedigi ve bu nedenle dosyalarinin ayrildigi kaydedildi.
Kaynak: İHA