Aglara Takilan Akustik Cihazlar, Yunuslarin Hayatini Kurtaracak

Koruma altindaki yunuslarin ölümünü engellemek için yürütülen çalismalarda, onlarca yunus ölüsünün halen denizlerde oldugu ortaya çikti. Çalismalarda nihai sonuca ulasildiginda, aglara takilan akustik cihazlar, yunuslarin hayatini ve neslini kurtaracak.

Aglara Takilan Akustik Cihazlar, Yunuslarin Hayatini Kurtaracak
Conceta projesinde uzmanlar ve akademisyenlerden olusan ekip, yunus ölümlerini önleme çalismalari dahilinde çalismalarini sürdürüyor. Üzerinde çalisilan akustik ses cihazini test etmek için bakanliktan alinan izinle denize açilan uzmanlar, aglara takilan onlarca ölmüs yunusa rastladi. Rastlanan yunuslarin yeni ölmedigi, av sezonunda öldükleri ve karaya vurmadiklari düsünülüyor.

“Sayisini tespit etmenin mümkün olmadigini gördük”

Conceta projesi çalismalari hakkinda bilgi aktaran Proje Genel Koordinatörü Ümit Aydin, denizlerdeki ölü yunuslarin sanilandan fazla oldugunu tespit ettiklerini vurguladi. Aydin, “Conceta projemiz neticesinde sahada yaptigimiz çalismalar, bilinenin ötesinde aslinda denizlerde aglara takilarak ölen yunuslarin sayisinin maalesef çok daha fazla oldugunu bizlere gösterdi. Bu ölümlerin azaltilmasi için çalismalarin artirilarak devam etmesi gerekmektedir. Önlenebilir bu ölümler neticesinde hem yunuslarin can kaybi hem de balikçilarin ekonomik kayiplari nedensiz yere meydana gelmis ve hala devam etmektedir” diye konustu.



Basari orani yüzde 70’e ulasti

Aydin, projenin bitimine az bir zaman kalmasina ragmen yüzde 70 basari orani yakaladiklarini dile getirerek “Çalismalarimizda Avrupa Birligi’ne bagli es zamanli olarak aglara taktigimiz akustik ses cihazlari sayesinde aglarin yunuslar tarafindan fark edilir olmasini saglamaya çalisiyoruz. Bu sayede henüz proje tamamlanmamasina ragmen yüzde 70’e yakin bir basari orani yakaladigimizi elde ettigimiz veriler bizlere göstermektedir” diye konustu.



Bakanlik sonuçlari bekliyor

Projede elde edilen sonuçlarin beklendigini söyleyen Aydin, “Bu cihazlarin Karadeniz’de yayginlastirilmasi halinde bu ölümlerin önüne geçilmesinin mümkün olabilecegi, proje uzmanlarimiz ve üniversitedeki akademik hocalarimiz tarafindan tespit edilmistir. Proje çalismalarimizda, Tarim Bakanligi uzmanlari tarafindan da sonuçlar beklenmektedir. Haziran ve temmuz ayi gibi projemiz nihai sonuca ulasacaktir. Elde edecegimiz verileri paylasacagimiz zaman muhtemelen olumlu çikacak sonuçlarin, Türkiye genelindeki uygulamalarda degerlendirilecegini ve bu akustik cihazlarin çogaltilmasina yönelik çalismalarin yapilacagini tahmin etmekteyiz” ifadelerini kullandi.

Proje tamamlandiginda koruma altindaki yunuslarin, insan etkilesimli balikçi aglarina takilarak bogulmasinin önüne geçilecek. Ayrica takildiklari aglarin yirtilmasi ve zarar görmesi engellenerek balikçilarin yasadigi büyük ekonomik kaybin da önüne geçilmis olacak. Conceta projesi, Türkiye-Romanya ortakliginda, Merkezi Finans Ihale Birimi ve Avrupa Birligi Baskanligi tarafindan destekleniyor. Çalismalar ise Almanya ve Danimarkali deniz uzmanlari tarafindan sürdürülüyor.
Kaynak: İHA