Mevsim Geçislerinde Propolis Tüketimi Önerisi

Mevsim geçislerinde yasanan rahatsizliklarin bagisiklik sisteminin güçlendirilmesiyle atlatilabilecegini belirten Doç. Dr. Engin Celep, “Mevsimsel alerjiden, korunmak için çocuklar günde en az 10 damla yetiskinler ise günde en az 20 damla propolis kullanmalidir” dedi.

Mevsim Geçislerinde Propolis Tüketimi Önerisi
Doç. Dr. Engin Celep, mevsim geçislerinde hem çocuklarda hem de yetiskinlerde en sik rastlanilan sorunlarin öksürük, bogaz agrisi, bogaz kasintisi ve burun akintisi gibi sikâyetler oldugunu ifade etti.

Bu gibi sikâyetlerin daha kolay atlatilmasi için hem çocuklarin hem de yetiskinlerin bagisikliginin güçlü olmasinin gerektigini vurgulayan Celep, “2012 yilinda Hodeidah Üniversitesi’nde yapilan çalismada propolis kullaniminin çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarina etkisi arastirilmistir. Çalismaya üst solunum yolu enfeksiyonu tanisi konulan 41 çocuk katilmistir. Katilimcilardan toplam 17 bogaz kültürü örnegi alinmistir. 17 örnekten 9’unda Streptococcus pyogenes bakterisi, 2’sinde Haemophilus influenzae bakterisi ve 6’sinda da Candida albicans bakterisi oldugu tanimlanmistir. Çalismada hastalara propolis verilmistir. Bu sayede antimikrobiyal etki arttirilmis ve çocuklarin 2-5 günlük bir sürede iyilestigi tespit edilmistir. Ayrica propolisin antimikrobiyal özelligi ile S. pyogenes, H. influenzae ve C. albicans’in gelismesini önledigi ortaya konulmustur. Çalismanin sonucunda, propolisin çocuklarda bakteri ve kandida türlerinin neden oldugu bogaz enfeksiyonlarinin tedavisinde yardimci ayni zamanda etkili bir antimikrobiyal ajan oldugu tespit edilmistir. Mevsimsel alerjiden, korunmak için çocuklar günde en az 10 damla yetiskinler ise günde en az 20 damla propolis kullanmalidir. Ama alerjik astim, bronsit, bronsiolit, grip gibi hastaliklarin ortaya çikmasi durumunda çocuklar günde 40 damlaya, yetiskinler ise günde 80 damlaya kadar çikmalidir. Propolisin yani sira polen, ari sütü ve ham bal tüketimi de bagisikligin güçlenerek, mevsimsel alerjinin hafiflemesine yardimci olur. Ari sütü ve ham bal içeren içeren karisimlardan günde en az 1 tatli kasigi tüketmek gereklidir. Ari poleni ise zengin vitamin, mineral ve protein içerigi ile metabolizmayi dengelemede ve mide bagirsak sisteminin saglikli çalismasinda çok etkilidir. Yetiskinler yogurt gibi sevdikleri bir gida ile karistirarak günde 2-4 tatli kasigi ve çocuklar da günde 1-2 tatli kasigi tüketebilir” dedi.



“Arilar propolisi sterilizasyon için üretiyor”

Propolis hakkinda bilgi veren Gida Yüksek Mühendisi Dr. Asli Elif Tanugur Samanci bu maddenin; arilarin bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarindan topladigi güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip dogal bir ari ürünü oldugunu aktardi. Samanci, propolisin arilar tarafindan kovandaki mikroplari yok etmek ve sterilizasyonu saglamak için kullanildigini kaydetti.

Arilar petek gözlerini propolis ile kapladiktan sonra ana arinin petek gözüne yumurtasini biraktigini anlatan Samanci, “Bu sayede yumurtanin saglikli bir sekilde gelismesi saglanir. Propolis; antioksidan ve antiviral etkisinin yani sira, antifungal, antibakteriyel, antienflamatuvar, antitümöral ve antialerjik etkilere de sahiptir. Propolis bu faydalarindan dolayi düzenli kullanilmalidir. Özellikle mevsim geçislerinde, vücudumuzu hastalik yapici dis etmenlere karsi güçlendirmek çok önemlidir” diye konustu.

Kaynak: İHA