Atatürk'ün Refahiye'ye Gelisinin 103'Ncü Yil Dönümü Kutlandi

Mustafa Kemal Atatürk’ün Refahiye’ye gelisinin 103’ncü yil dönümü dolayisiyla kutlama programi yapildi.

Atatürk'ün Refahiye'ye Gelisinin 103'Ncü Yil Dönümü Kutlandi
Sehit Bahattin Pasa Köprüsü mevkiinden saat 09.15’de baslayan kortej yürüyüsü öncesi belediye zabita ekipleri tarafindan etkinlige katilanlara Türk Bayragi dagitildi. Protokol üyeleri, ögrenciler ve vatandaslar Türk bayragi ellerinde Sehit Bahattin Pasa Köprüsünden baslayarak 15 Temmuz Sehitleri ve Demokrasi Meydanina kadar çalinan marslarla temsili bir yürüyüs yaptilar.

Yapilan yürüyüs sonrasinda 15 Temmuz Sehitleri ve Demokrasi Meydaninda bulunan Atatürk büstüne Refahiye Kaymakamligi, Belediye Baskanligi tarafindan koyulan çelenk sonrasinda Saygi durusunda bulunularak, 3. Ordu Komutanligi bandosu esliginde Istiklal Marsi okundu.

Programa; Erzincan Il Jandarma Komutani Jandarma Kidemli Albay Hüsamettin Erol, Ilçe Kaymakami Eyüp Kaykaç, Belediye Baskani Çakmak Paçaci, Ilçe Emniyet Müdürü, Ilçe Jandarma Komutani, daire amirleri, STK temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Programin anlam ve önemini belirten bir konusma yapan Belediye Baskani Çakmak Paçaci, “Yil 1919, bundan 103 sene öncesi. Güzel vatanimiz yabanci devletler tarafindan bölünmüs, parçalanmis, taksim edilmis. Ecdadimizin kaniyla, caniyla korudugu asirlar boyu hür yasamis cennet vatanimizin yabanci güçlerin egemenligi altina girmesine razi olmayan Atatürk, kurtulus harekatini Anadolu’dan baslatmak üzere 19 Mayis 1919 da Samsun’a çikip, Amasya, Sivas üzerinden Erzurum Kongresini yapmak üzere geçerken, 30 Haziran 1919 tarihinde ilçemize seref vermistir. Tüm Anadolu sehirlerinde oldugu gibi ilçemizde de büyük bir coskuyla karsilanarak bir gece misafirimiz olmustur.

Istiklal savasinda çok önemli yeri olan 23 Temmuz 1919 tarihinde 56 delege ile toplanan Erzurum Kongresinde Ilçemizi hemserimiz Talat Bey, Kemal efendi tarafindan temsil edilmistir. Ayrica; ilçemiz Günyüzü köyü esrafindan olup ve o zamanlar Kuruçay Müftüsü olan hemserimiz Kadi Sevki Efendinin de Erzurum Kongresine katilmis oldugu Büyük Millet Meclisi Reisi, Ulu Önder Atatürk’ün göndermis oldugu telgraftan anlasilmaktadir.” dedi.

Ulu önder Atatürk’ün Refahiye’ye gelisini temsilen Ilçe Kaymakami ve Belediye Baskanina bayrak takdiminin ardindan ögrenciler tarafindan siir okundu, bando tarafinda gösteri yapildi.

Merkez Camii Bahçesinde Sehit Bahattin Pasa Kabri, Sehit Yüzbasi Ali Fevzi Efendi ve Sehit Yüzbasi Nafiz Efendi kabirleri akabinde Günyüzü Köyünde Müftü Kadi Sevki Yurtbasi’nin kabri ziyaret edilerek dualarla yad edildi.
Kaynak: İHA