Stoltenberg Açiklamasi 'Isveç Ve Finlandiya Terörle Mücadelede Türkiye'ye Tam Destek Sözü Verdi'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, Isveç ve Finlandiya arasinda imzalanan ortak memorandum imzalanmasinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, "Isveç ve Finlandiya’nin terörle mücadelede Türkiye’ye tam destek sözü" verdigini aktararak, "Finlandiya ve Isveç, suçlularin iadesinde Türkiye ile çalisacak" dedi.



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ispanya’nin baskenti Madrid’de düzenlenecek olan NATO Liderler Zirvesi öncesi Türkiye, Isveç ve Finlandiya arasinda imzalanan ortak memorandumun ardinda basin toplantisi düzenledi.

Stoltenberg, "Türkiye, Finlandiya ve Isveç bugün bir memorandum imzaladi ve Türkiye’nin endiseleri ele alindi. Bunlarin arasinda terörle mücadele ve silah ambargolari konulari da yer almaktadir. Baska hiçbir müttefikimiz Türkiye kadar agir terör saldirilarinin hedefi olmamistir. Bu saldirilar arasinda terör örgütü PKK’nin saldirilari da yer almistir" dedi.



PKK aktivitelerine son verilecek

Stoltenberg, "Türkiye, Finlandiya ve Isveç hükümetleri, terörle mücadelede isbirligini arttirma konusunda mutabakata vardi. NATO müttefikleri olarak Isveç ve Finlandiya, ulusal güvenlik endiselerine karsi Türkiye’ye tam destek vermeyi taahhüt etti. Bu, iç yasalarla birlikte PKK aktivitelerine son vermek ve Türkiye ile suçlu iadesi konusunda anlasmayi da içermektedir" dedi.



Stoltenberg’den Cumhurbaskani Erdogan’a tesekkür

Stoltenberg, "Birlikte göstermis oldugumuz ilerlemenin isiginda Türkiye, Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya katilmalarini desteklemeyi kabul etmistir. Bunun için Cumhurbaskani Erdogan’a tesekkür etmek istiyorum. Ayrica Finlandiya Cumhurbaskani Niinistö ve Isveç Basbakani Andersson’a da yapici görüsmeleri için tesekkür ederim" dedi.



“NATO'nun açik kapi politikasi, tarihi bir basariya ulasti”

Stoltenberg, "NATO’da fikir ayriliklarimiz ne olursa olsun her zaman oturup konusabilecegimizi, ortak bir noktada bulusabilecegimizi ve her türlü sorunu çözebilecegimizi söyledik. NATO’nun açik kapi politikasi, tarihi bir basariya ulasti. Finlandiya ve Isveç’i ittifaka kabul etmek, onlari ve NATO’yu güçlendirecek. Avrupa ve Atlantik bölgesini daha güvenli hale getirecek. Onlarca yilin en büyük tehdidiyle karsi karsiya oldugumuz bu dönemde bizi daha da güçlü kilacaktir" dedi.



"Finlandiya ve Isveç, suçlularin iadesinde Türkiye ile çalisacak"

Stoltenberg, suçlularin iadesi konusunda, "Finlandiya ve Isveç’in terör ve süpheli sahislarin iadeleri konusunda Türkiye ile çalismaya hazir olduklarini ancak ayni zamanda bu iade sürecinin Avrupa Iade Sözlesmesi’ne göre gerçeklesecegini söyleyebilirim" ifadelerini kullanarak, "Iade, NATO müttefiklerinin, terörizm veya diger suç faaliyetleriyle ilgili kanitlanmis sorunlar oldugunda yapmaya devam edecegi bir seydir" dedi.



“Terörizmin, tüm biçimleriyle savasmamiz gerekir”

Stoltenberg, "Terörle mücadelede ortak bir çikarimiz oldugunda, hemfikir olabilecegimize inaniyorum. Terörizmin, tüm biçimleriyle savasmamiz gerekir. Simdi üzerinde anlasmaya varilan ortak mutabakat bu gerçegi yansitiyor. Liderleri bir araya getirebildigimiz ve ardindan yetkililerimizle üzerinde haftalarca süren çalismalarin sonucundan memnunuz. Liderler bugün Madrid’de nihai anlasmayi bulmak için bir çözüme vardilar. Taraflarin taahhütlerini yerine getireceginden kesinlikle eminim" dedi.



Imzalanan memorandumda Finlandiya ve Isveç’in, Türkiye’ye silah ambargosu kullanmayacagina dair kesin ifadelerin oldugunu belirten Stoltenberg, "Müttefiklerin birbirlerine karsi silah ambargosu olmamasi gerektigine inaniyorum" dedi.

Stoltenberg ayrica, yarin Isveç ve Finlandiya’nin NATO Liderler Zirvesin’de davetli ülke statüsünde bulunacagini söyleyerek, "Yarin ittifak liderleri, Isveç’i NATO üyesi olarak davet etmek için görüsecek ve bu zirve sonrasinda davetli ülke statüsünde olacak. Daha sonra bunun meclislerde onaylanma süreci olacak" dedi.

Stoltenberg, "Resmi olarak davet edilmeden önce Katilim Protokolünü imzalamamiz gerekiyor. Ancak bu, bu zirveden hemen sonra gerçeklesecek" ifadelerini kullandi.

Türkiye’den Isveç ve Finlandiya’ya yesil isik

Cumhurbaskani Erdogan, Finlandiya Cumhurbaskani Niinistö, Isveç Basbakani Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, gerçeklestirilen dörtlü zirvenin ardindan Türkiye’nin Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya üyeligine yesil isik verdigine dair ortak memorandum imzalandi. Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto, Isveç Disisleri Ann Linde’nin imza attigi memorandumda, “Ittifakin en temel unsurlarindan biri üye devletlerin milli güvenliginin yani sira uluslararasi baris ve istikrara dogrudan tehdit teskil eden terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanisma ve isbirligidir”, “Finlandiya ve Isveç, PKK’nin yasaklanmis bir terör örgütü oldugunu teyit eder. Finlandiya ve Isveç, PKK ve diger tüm terörist örgütlerin, bunlarin uzantilarinin faaliyetleri ile iltisakli kuruluslar ve paravan örgütler içerisinde yer alan veya bu terör örgütleriyle baglantisi bulunan sahislarin faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder. Türkiye, Finlandiya ve Isveç bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amaciyla aralarindaki isbirligini artirmaya karar vermislerdir. Finlandiya ve Isveç, bu terör örgütlerinin emellerini reddeder” ve “Buna ilaveten, Finlandiya 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüge giren Ceza Yasasi’nda yaptigi bir dizi degisiklikle cezalandirilabilir terör suçlari kapsamina yeni faaliyetler eklemistir. 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüge giren bu son degisikliklerle terörist gruplarin faaliyetlerine katilim suçunun kapsami genisletilmistir. Ayni zamanda, kamusal alanda terörizmi tahrik eylemleri ayri bir suç olarak cezalandirilmistir. Isveç, yeni ve daha etkin bir Terör Suçlari Kanunu’nun 1 Temmuz itibariyle yürürlüge girecegini ve hükümetin terörle mücadele mevzuatini daha da tahkim edecegini teyit eder” gibi maddelere yer verdi.
Kaynak: İHA