Içisleri Bakani Soylu, Bartin'da Bin 53 Su Baskini Yasandigini Açikladi

Bati Karadeniz’i etkisi altina alan sel felaketi nedeniyle Bartin’da incelemelerde bulunan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, kentte bin 53 su baskini olayinin yasandigini açikladi.

Içisleri Bakani Soylu, Bartin'da Bin 53 Su Baskini Yasandigini Açikladi
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Bartin’da saganak yagmur sonrasi su baskini yasanan bölgelerde incelemelerde bulundu. Bartin merkez, Kozcagiz ve Hasankadi beldelerinde vatandaslarla görüsen Bakan Soylu, magduriyetlerinin en kisa sürede giderilecegini belirtti.

Incelemelerin ardindan gerekli talimatlari veren Soylu, Bartin’da 112 Kriz Merkezinde, Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantisi’ni gerçeklestirdi. Toplanti sonunda gazetecilere açiklamalarda bulunan Bakan Soylu, “Sel afeti olusmadan önce gerek meteorolojimiz, ortaya koydugu kirmizi ve turuncu uyarilarin hemen akabinde valiliklerimiz, kaymakamliklarimiz, belediyelerimiz, hep birlikte bir duyari ortaya koydular. AFAD’imizin erken uyari sistemi olarak nitelendirdigi hücresel mesaj olarak ve bir uyari mesaji olarak ilgili bölgelere iletildi. Böylece vatandaslarimiz da kendi tedbirlerini almaya, kamu da kendi tedbirini almaya basladi.

Bu kadar yogun bir yagista eger bu tedbir daha önceden alinmamis olsaydi Allah korusun daha büyük maliyetlerle karsi karsiya kalinabilirdi” dedi.

Bakan Soylu, Bartin ilinde taskindan dolayi bin 53 su baskini oldugunu belirterek, “Bunun 518’i konut. Gelen ihbarlara da önemli ölçüde gidildi. 167 isyeri, 327 bodrum, 18’i ise zemin ve depo diger 9 tanesi de ahir gibi bir bilançomuz var” diye konustu.



“Sayin Kiliçdaroglu bir an önce bu yoldan çikmanizi temenni ediyorum”

Konusmasinda CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’na yüklenen Soylu, sunlari söyledi:

“Sehre gelen rusubati temizlemek suretiyle sehri eski haline döndürebilmek için ciddi bir çaba sarf edilmektedir. Bu esnada maalesef her afette her depremde yasadigimiz gibi bu afette de bunu yasiyoruz. Yanginda da yasiyoruz. Simdi de yasiyoruz. Buradaki arkadaslarimiz gayret gösteriyoruz. Her birinin bir emegi var. Vatandasimiza ve dogaya karsi sorumlulugumuz var. Ama ne vatandasa ne de dogaya karsi sorumlulugu olan ne de hayvana karsi sorumlulugu olan ne de bulundugu sehre karsi, tarihine karsi sorumlulugu olanlar olmayanlar istedigini söyleyip duruyorlar. Ana muhalefet partisi baskani ’Bakanlarin orada ne isi var?’ diye böyle bir degerlendirme ortaya koyuyor. Zaten Türkiye’de afet ilk kez oluyor. Biz afetlerle ilk kez karsilasiyoruz. Zaten Türkiye’de de ilk kez bakanlar afetlere gidiyorlar. Hakikaten Türkiye’de hükumetler seçilir, milletin destegini alir. Milletimizin zor gününde yaninda olmayacagiz da elimizden geleni ortaya koymayacagiz da ne zaman koyacagiz. Bana bu soruyu sorarken kendi arkadaslarin tatildeyken onlara niye bu sorulari sormazsiniz. Sunu demek istiyorsaniz bunu anlariz. ‘Sizi tebrik ediyoruz afetlerde buralari hiç birakmiyorsunuz. Kendi arkadaslarimizi da tenkit etmek için baska bir yol bulamiyoruz. Ancak sizin üzerinizden sizi elestirerek onlari tenkit ediyoruz diye cesaretimiz yetmiyor’ diye degerlendirme yapiyorsaniz bu ayri bir siyasi güzergahtir. Bizim aklimiz ona yetmez. Biz sözleri direk olarak muhataplarimiza ifade etmeyi tercih ediyoruz. Sayin Kiliçdaroglu bir an önce bu yoldan çikmanizi temenni ediyorum. Dogru bir yol tutturmadiginiz konusunda bir degerlendirmemiz söz konusu. Biz vatandasimizin emrine amadeyiz.”

Sel nedeniyle evini terk etmek zorunda kalan vatandaslara ilk etapta 3 bin TL yardim yapilacagini aktardi.
Kaynak: İHA