Meme Kanseri Uykudayken Yayiliyor

Meme kanseri kadinlardaki en önemli saglik problemlerinden birisi oldugunu belirten Prof. Dr. Ugur Coskun, her 8 kadindan birisinin hayati boyunca meme kanserine yakalandigini söyledi.

Meme Kanseri Uykudayken Yayiliyor
Tibbi Onkoloji Uzmani Prof.Dr.Ugur Coskun, meme kanseri ile ilgili geçtigimiz günlerde Nature dergisinde çok ilginç bir çalisma yayinlandigini belirterek, “Nicola Aceto ve arkadaslari tarafindan Bazel Üniversitesi’nde gerçeklestirilen deneysel çalismada kanda dolasan ve sonrasinda metastaz yapan meme kanseri tümör hücrelerinin daha çok uyku döneminde ortaya çiktigini gösterdiler. Otuz meme kanserli deney hayvaninda yapilan çalismada hasta uyku döneminde iken tümörün dolasima daha fazla dolasan kanser hücresi saldiklari gösterildi. Ayrica gece uykuda iken tümörden ayrilan hücrelerin, gündüz dolasima salinan hücrelere göre daha hizli çogaldiklari ve metastaz yapma potansiyellerinin de daha fazla oldugu gösterildi” dedi.

Bazi kanser türlerinde dolasimdaki kanser hücrelerinin saptanip buna yönelik tedavi planlanmasi yönünde arastirmalar yogun sekilde devam ettigini bildiren Prof Dr. Coskun, tümörü tamamen çikarilmis bireylerde dolasimda bulunan kanser hücre yüküne göre daha yogun tedavi uygulamasi gündeme gelebilecegini belirterek, “Ayrica bu hücrelerde yapilan genetik ve moleküler analizler hedefe yönelik tedaviler açisindan yol gösterici olabilmekte. Bu çalismada görüyoruz ki gece alinan kanda saptanan tümör hücreleri daha önemli olabilir. Uyku düzeninden sorumlu olan melatonin hormonu muhtemelen bu farklilik üzerinde etkili. Ileride bu çalismanin sonuçlari hem tedavi planlamasinda hem de prognoz tayininde önemli ilerlemelere yol açabilecek baska çalismalara isik tutabilir” bilgisini verdi.
Kaynak: İHA