Feshane'deki Restorasyon Çalismalarinin Yüzde 95'I Tamamlandi

Istanbul’un en önemli turistik merkezlerinden biri olan Feshane’de yaklasik 4 yildir devam eden restorasyon çalismalarinda sona gelindi. Ekim ayinin sonunda ziyarete açilmasi planlanan Feshane’nin, yüzde 95’i tamamlanirken son hali dron ile görüntülendi.

Feshane'deki Restorasyon Çalismalarinin Yüzde 95'I Tamamlandi
Feshane veya eski adiyla Feshâne-i Âmire, Osmanli padisahi II. Mahmud tarafindan 1833 yilinda, Yeniçerilerin yerine kurulan Osmanli Ordusu’na üniforma üretilmesi amaciyla Fatih’in Kadirga semtindeki Cündî Meydani’nda kurulmus. Önemli bir kültür merkezi olarak kullanilan yapida 2018 baslayan ve 4 yildir devam eden restorasyon çalismalarinin ise sonuna yaklasildi. 29 Ekim’de yerli ve yabanci turistlerin ziyaretine açilmasi planlanan merkezin yüzde 95’i tamamlandi. Osmanli dönemine ait fes dokuma fabrikasi olarak kullanilan alanda restorasyondan sonra birçok yenilikte olacak.

“Çalismalarin yüzde 95’i tamamlandi”

Feshane’deki restorasyon çalismalarindan bahseden IBB Kültür Varliklari Daire Baskanligi Kültür Varliklari Projeler Müdürü Merve Gedik, “Restorasyon 2018 yilinda basladi.

Suan ise çalismalarin yüzde 95’i tamamlandi. Yapinin üzerinde betonarme gibi çok ciddi yükler vardi. Özellikle çatisinda çok büyük sikinti vardi. Bütün bu çimento harçli muhteslerden ve betonarme eklentilerden yapiyi arindirdik. Çatidaki özgün yapiyi korumaya çalisarak ciddi bir konservasyon çalismasi yaptik. Bütün üst örtüyü yeniledik. Ayni zamanda dösemeyi kaldirdiktan sonra ortaya çikan tas temellerde güçlendirme çalismalari yaptik. Çünkü bütün yük tas temellere oturuyordu. Bütün beden duvarlarinda da yine bazi çatlak olan alanlar vardi. Oralarda da enjeksiyon çalismalari yaptik. Kendi dokusunu mümkün oldugu kadar açiga çikarmaya çalistik. Burasi Osmanli döneminin ilk sanayi yapilarindan ve biraz daha hor kullanilmis, daha agir müdahaleler içeren bir yaklasim vardi. Biz burada daha minimal, daha hafif ve sanayi yapisini ortaya çikaran müdahalelerle kendi özgün kimligini daha çok hissedebilecegimiz bir alana çevirmeye çalistik. 29 Ekim’de çalismalari bitirerek ziyarete açmayi planliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA