Eskisehir Teknik Üniversitesi'nde 16 Milyon Liralik Caminin Temeli Atildi

Eskisehir Teknik Üniversitesi’nde yapimina baslanan caminin temel atma törenine katilan Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, “Gençler bu camide sadece namaz kilmayacaklar. Camimizin duvarina yaslanacak, kütüphanesinden kitabini alacak orada dinlenecek” dedi.

Eskisehir Teknik Üniversitesi'nde 16 Milyon Liralik Caminin Temeli Atildi
Eskisehir’e gelen Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Eskisehir Teknik Üniversitesi Iki Eylül Kampüsü’nde yapimina baslanan caminin temel atma törenine katildi.

Yaklasik 15 bin ögrencinin egitim gördügü kampüsteki ibadethane eksikliginin giderilmesi amaciyla 800 kisilik cemaat kapasiteli cami, sosyal yasam alanlari da bulunduracak. Içerisinde kütüphane, kitap ve kahve bölümlerinin yer alacagi cami, 3 bin 522 metrekarelik alanda yer alacak. Kesif bedeli 16 milyon 750 bin lira olan caminin açilisina katilan Prof. Dr. Ali Erbas. Diyanet Isleri Baskanligi olarak ellerinden gelen destegi saglayacaklarini belirtti.



“Caminin kesif bedeli 16 milyon 750 bin lira”

Cami hakkinda bilgi veren Eskisehir Il Müftüsü Bekir Gerek, kampüsün Anadolu Üniversitesi bünyesinde bulundugu dönemlerde 500’ün üzerinde ögrenciden cami talebi alindigini belirtti.

Müftü Gerek, “Cami yapimi için tespit edilen bu mekân, hem üniversiteye hem de havaalanina hitap edecek konumdadir. Cami insaati hakkinda kisaca teknik bilgi vermek gerekirse cami arsasi 3 bin 522 metrekare olup, insaatin toplam oturum alani 835 metrekaredir. Kapali alanda ortalama 800 kisi namaz kilabilecektir. Cami Selçuklu mimari ögelerine barindiracak olup modern ve teknolojinin imkânlarindan ve malzemelerinden istifade edilerek özgün olarak tasarlanmistir. Ayrica caminin kütüphane, kitap ve kahve bölümü bulunmaktadir. Böylelikle camimiz ayni zamanda bir mektep ve yasam alani oldu. Caminin kesif bedeli 16 milyon 750 bin lira olup, maddi bir kaynak olmasi durumunda 18 ayda bitirilmesi hedeflenmektedir” ifadelerini kullandi.

“Insanlar için kurulan ilk mabet camilerdir”

Camilerin insanlar için kurulan ilk mabetler oldugunu belirten Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz ise, “Camiler ilahi kelamda ‘âlemlere bereket ve hidayet kaynagi olarak insanlar için kurulan ilk mabet’ seklinde bahsedilen Kabe’nin subeleridir. Birligin, kardesligin, dayanismanin güçlendigi kutsal mekânlar olan camiler, hayatin tam kalbinde durmaktadir. Aziz milletimizin camilere bakisini en iyi yansitan ifadeler süphesiz Istiklal Marsi’mizda yer almaktadir. Milli marsimizda ifadesini buldugu gibi ‘sehadetleri dinin temeli’ olan ezan seslerinin ebediyen yurdumuzun üstünde duyulmasi, istiklalimizin, bagimsizligimizin en önemli göstergesi olarak dile getirilmektedir. Camilerimizin ibadet yeri olmasinin yani sira ilim, irfan ve egitim müessesesi olarak ayakta durmasi demek; degerlerimiz ve tüm mukaddesatimizla millî manevi heyecanimizin her dem yeniden tazelenmesi demektir” dedi.



“Ilmin, irfanin, bilginin, hikmetin merkezindeyiz”

Islam’in temellerinde okumanin, ögrenmenin, yazmanin var oldugunu belirten Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, tarihte dünyanin en aydinlik çaglarini yasadigimizi söyledi.

Cami içinde kütüphane bulunmasinin önemli oldugunu belirten Erbas, “Ilmin, irfanin, bilginin, hikmetin merkezindeyiz. Dolayisiyla Islam’in ilimle ne kadar iç içe oldugunu ve basladigini ifade etmek için bunlari söylüyorum. Ilk inen sure Alak Suresi’dir ve ilk inen ayetler okumaktan, ögrenmekten, yazmaktan, kalemden bahsediyor. Bundan alacagimiz mesaj sudur. Bu milletin mensuplarinin, bu medeniyetin mensuplarinin elinden kalemin kitabin düsmemesi lazim. Kütüphane, bol bol olmasi lazimdir. Daha çok kütüphanemizin olmasi gerekiyor. Tarihimize baktigimizda ne zaman ki ilimle, irfanla, bilgiyle, hikmet, kitapla, kütüphane ile ugrasmisiz, o zaman ilerlemisiz. Dünyanin farkli bölgelerinde karanlik çaglar yasanirken biz dünyanin en aydinlik çagini yasamisiz. 8. yüzyildan 18., 17. yüzyila kadar dünyayi ilimle, bilgiyle aydinlatmisiz” dedi.



“Gençler bu camide sadece namaz kilmayacaklar”

Kampüste egitim alan ögrencilerin hem ders yorgunlugundan uzaklasacagini hem de istedigi kitabi okuyarak dinlenebilecegini söyleyen Prof. Dr. Ali Erbas, Diyanet Isleri Baskanligi tarafindan katki saglanacagini belirterek, “Biz gençlerimizi hem maddi konularda maddi ve manevi diyoruz ya, hem de manevi konularda çok iyi noktalara getirmek için büyük bir gayretin içerisindeyiz. Iste Eskisehir Teknik Üniversitesi, elhamdülillah iyi ki kurulmus. Içinde hocalarimiz, çok iyi bilim adamlarimiz yetistirecek. Buna inaniyoruz. Inançli, imanli degerlerini bilen milli ve manevi degerlerine bagli, bu caminin burada olmasi basli basina bir mesaj zaten. Nice gençler bu camide sadece namaz kilmayacaklar. Camimizi kitapla donatacagiz insallah. Camimizin duvarina yaslanacak kütüphanesinden kitabini alacak orada dinlenecek, derste hocasini üç bes saat dinlemis yorulmus. Gelecek camiye dinlenecek. Neyle dinlenecek? Oradan alacak bir Kur’an-i Kerim, okuyarak dinlenecek. Bir hadis kitabi çekecek, onu okuyarak dinlenecek. Bir ilmihal kitabi, bir fikih kitabi ya da bir kültür kitabi, bir siir kitabi, bir roman, bir hikâye okuyarak dinlenecek. Rabbimiz öyle buyuruyor. Biz de onun için camimizi insallah kitaplarla donatacagiz. Biz Diyanet Isleri Baskanligi olarak elimizden gelen katkiyi saglayacagiz. Buna söz veriyorum” diye konustu.

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Eskisehir Teknik Üniversitesi’nde yapimi devam eden caminin temel atma töreninin ardindan yenisi yapilan Müftülük Hizmet Binasi Külliyesi ve Kur’an Kursu insaatinin temel atma törenine katildi.

Erbas, akabinde Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz’i makaminda ziyaret etti.
Kaynak: İHA