Artabel Göllerinde Büyüleyici Güzellikler

Gümüshane’den Türkiye’nin dogal güzellikleri listesine adini yazdiran, gürül gürül çaglayan dereleri, selaleleri ve içerisinde tam 22 adet buzul gölü bulunan Artabel Gölleri Tabiat Parki, yaz mevsimiyle birlikte essiz bir görüntüye büründü.

Artabel Göllerinde Büyüleyici Güzellikler
‘Isikla suyun bulustugu zirve’ ve ‘Yüksek zirvelerin cenneti’ olarak adlandirilan Artabel Gölleri Tabiat Parki, kentin en yüksek zirvesi olan 3 bin 331 metre rakimli Abdal Musa Zirvesini içerisinde barindiran, kendini insandan sakinan yüksek bir cografyada yer aliyor.

Yalçin doruklarin çevreledigi buzul gölleri, endemik bitki ve canlilari, eski göç yollari, siperleri, sehitlikleriyle özellikle yaz aylarinda ziyaretçilerine büyüleyici güzellikler sunan Artabel Gölleri Tabiat Parki, zengin flora, fauna ve essiz manzarasi ile Gümüshane’nin çatisi olarak nitelendiriliyor.

Torul ilçesi sinirlarinda yer alan ve 1998 yilinda tabiat parki ilan edilen 58 bin 590 dekarlik alana sahip Artabel Gölleri Tabiat Parkina, yilin ilk ve en kalabalik doga yürüyüsü Gençlik ve Spor Il Müdürlügü ile Gümüshane Dagcilik ve Doga Sporlari Kulübü (GÜDAK) ortakliginda gerçeklestirildi.

Izcilik Federasyonu ve Herkes Için Spor Federasyonu temsilciliklerinin de katki sagladigi etkinlikte sporcular 9 kilometrelik parkurda irili ufakli 10’dan fazla buzul gölü görme firsati yakaladi.

Her yil oldugu gibi bu yil da essiz güzelliklerin tadini çikaran 81 sporcu Gülaçar köyü Esentepe yaylasina kadar araçla ulastiktan sonra buradan dolu ve yagmur yagisiyla basladiklari yürüyüste ilk olarak 2 bin 720 metre rakimdaki Büyük göle ulasti.

Burada bir süre dinlenen sporcular daha sonra topçu yolunu takip ederek Osmanli-Rus harbi sirasinda askerlerin bogularak sehit olmasi nedeniyle hüzünlü bir hikayesi olan 2 bin 980 metre rakimdaki Ahtabur Gölüne ulasti.

Burada gölün içerisindeki buz kütlelerinin üzerine çikan sporcular renkli görüntüler olusmasina neden olurken soguk havanin da etkisiyle üsüyen sporcular, yatay geçis yaparak ulastiklari 2 bin 890 metre rakimdaki Adali gölde yemek molasi verdi.

Haziran ayinin son günlerine gelinmesine ragmen kis mevsiminden kalan dev kar kütlelerinin üzerinden geçen, göllerin içindeki buzullarin üzerine çikan sporcular adrenalin dolu bir gün yasadi.

Etkinlik boyunca soguk esen rüzgar, yagmur ve dolu yagisina aldirmayan sporcular çesit çesit çiçeklerin kokusunu derin derin cigerlerine doldurup onlarca selale ve buzul göllerinin yaninda minik göller görme firsati yakalayip bol bol fotograf çekildikten sonra geri döndü.

“Manzara harika, çok güzel bir doga var”

Etkinlige katilan ve bölgeye ilk kez gelen sporculardan Didem Kars, “Ilk defa geldim, çok güzel buldum. Manzara harika, çok güzel bir doga var. Her sey çok güzel. Çok kalabalik geldik. Biraz islandik ama olsun her sey güzeldi çünkü doga var. Yine gelirim” dedi.



“Bir gün içerisinde doluyu, yagmuru, sisi, rüzgari, kistan kalan kar kalintilarini hepsini yasamis olduk”

Spor Uzmani ve Herkes Için Spor Federasyonu Il Temsilcisi Osman Yilmazer ise “Her yil oldugu gibi bu yil da Gümüshane’nin güzelligi Artabel Gölleri Tabiat Parkina 81 dogasever ve sporcularimizla yürüyüs düzenledik. Zor bir yürüyüs oldu. Meteoroloji’den daha önce bilgi almistik, yagmuru bekliyorduk ama hazirlikli geldigimiz için kimse sikinti yasamadi. Bir gün içerisinde doluyu, yagmuru, sisi, rüzgari, kistan kalan kar kalintilarini hepsini yasamis olduk. Bazi arkadaslarim kayak bile yapti burada. Endemik bitkileri, dogal güzellikleri, birden fazla gölleriyle bizlere çok güzel bir gün yasatti Artabel. Bana göre Artabel Gümüshane’nin vizyonu, Gümüshane’nin çok güzel, dogal güzelligi” diye konustu.



“Binbir renk çiçek, kar, su, göller harika”

Etkinlige katilan sporculardan Emine Özengi ise “Bugün harika bir gündü. Hem yagmur hem günes. Çok güzel bir ortamda hepsini bir arada gördük. Binbir renk çiçek, kar, su, göller harika. Bu üçüncü gelisim dördüncü besinci ne zaman olsa sagligim el verdigi sürece gelirim. Herkes gelsin. Parkur çok güzeldi. Zorlayacak bir seyi yoktu. Benim dizlerimde menüsküs yirtilmasi var ama her halükarda yine gelmek istiyorum. Doga bambaska bir sey. Herkesin katilmasini, yürümesini isterim. Özellikle evli olan bayanlar için erkekler ne yasiyor bilmiyorum ama yemek derdi yok, çocuk derdi yok, temizlik derdi yok” dedi.



“Hava sisli ve yagmurluydu ama parkur çok güzeldi”

Gümüshane’nin en güzel bölgelerinden birisi olan Artabel Gölleri Tabiat Parkina yilin ilk yürüyüsünü Gençlik ve Spor Il Müdürlügü ortakliginda genis bir katilimla yaptiklarini ifade eden GÜDAK Baskani Mustafa Akbulut da sunlari söyledi: “Hava sisli ve yagmurluydu ama parkur çok güzeldi. Göller tüm güzelliklerini zaman zaman bize sundular. Sis inip kalktikça bekleyerek fotograflar çektik. Katilim çok yüksekti. Gümüshane’nin bu güzel bölgesini herkesin gezip görmesini istiyoruz. Yani Gümüshane’de olup da yolu geçip de buraya ugramayan dostlara tavsiye ediyorum. Artabel Göllerini mutlaka gezip görelim. GÜDAK Gümüshane’de çok eski bir kulüp, 13 yillik bir geçmisimiz var. Dogani tanitirsan geleni de çok olur. Biz de bunu basarmaya çalisiyoruz.”
Kaynak: İHA