Gelin Gibi Süsledikleri Inekleri Ile Yaylanin Yolunu Tuttular

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde ilki 2018 yilinda düzenlenen Akpinar Büyükoba Göç Festivali’nin 3.’sü Akpinar Mahallesi Kültür, Dayanisma ve Yardimlasma Dernegi’nin organizasyonu ile bugün yapildi. Yogun yagmur altinda yapilan festivalde gelin gibi süsledikleri inekleri ile Büyükoba Yaylasi’na dogru yola çikan yaylacilar renkli görüntüler olustururken, festivalin amacinin geçmisten gelen geleneksel yayla göçünün yeni nesillere tanitmak oldugu belirtildi.

Gelin Gibi Süsledikleri Inekleri Ile Yaylanin Yolunu Tuttular
Pendemi nedeniyle iki yildir yapilamayan Akpinar Büyükoba Göç Festivali, yogun yagmur altinda yapilan yürüyüsün ardindan festival alanina gelindi. Burada günün anlam ve önemini belirtilen konusmalar yapilirken festivale, Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, AK Parti Milletvekili Bahar Ayvazoglu, Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim ve vatandaslar katildi.

Geleneksel kiyafetleri içerisindeki yaylacilar, uzun ve yorucu bir yolculugun ardindan ulastiklari Sela Mevkii’nde davul, zurna ve kemençe esliginde karsilandi. Festivalde bazi yaylacilarin sirtlarinda besikler tasimasi renkli görüntüler olustururken, burada bir konusma yapan Akpinar Mahallesi Kültür ve Dayanisma Dernegi Baskani Coskun Öztürk, amaçlarinin eskiyi unutturmamak ve yeni nesile geleneklerini hatirlatmak oldugunu söyledi.

Öztürk “Bu bizim geleneksel festivalimiz. Üçüncü kez kutluyoruz. Amacimiz sonradan gelen nesillere bu gelenekleri göstermek ve ögretmek. Özellikle ‘Z’ kusagi diye tabir edilen nesle, yaylarimiz, köylerimizi, geleneklerimizi bir nebze hatirlatmak için bu yola çiktik” dedi.

Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim ise yaylalarin hayvanciligin ve turizmin gelismesi adina kullanmak gerektigini söyledi.



Ekim "Bgün burada biz 3.’sünü düzenledigimiz bu festivalde göç festivalinde bazi seyleri unutturmamak istiyoruz. Göçümüzde yasamis oldugumuz güzel anilari gelecekteki çocuklarimiza aktarmak istiyoruz. Bu festivalin amaci o ve bunun önemini biliyoruz. Yaylalarimiz hepimizin ve yaylalari hayvanciligin ve turizmin gelismesi adina kullanmaliyiz, bunun da öneminin altini çizmek istiyorum. Festivalimizin hayirli olmasini temenni ediyorum, sizlerle burada olmaktan mutlu oldugumu belirtmek istiyorum” dedi.

Festivale 2 yildir pandemi nedeniyle katilamadiklarini belirten yaylacilar dedelerinden, babalarindan yüzyildan fazla süren gelenegi yasatmayi sürdürdüklerini belirterek yaylada 4-5 ay kalacaklari ifade ettiler.
Kaynak: İHA