Ahlat'ta Yöresel Yemek Yarismasi

Bitlis’in Ahlat ilçesinde düzenlenen "Kültürel Etkilesim ve Yöresel Yemekler ile Zanaatkar Eller Ahlat’ta" etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yöresel yemek yarismasi renkli görüntüler olusturdu.

Ahlat'ta Yöresel Yemek Yarismasi
Kültür ve Turizm Bakanliginin destekleriyle Ahlat Belediyesi tarafindan 1071 Millet Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikler çerçevesinde yöresel yemek yarismasi düzenlendi.

48 kadin ve 4 erkek olmak üzere toplamda 52 yarismacinin katildigi yarismada bir birinden lezzetli yemekler; ünlü yemek sefleri, gastronomi ve mutfak sanatlari hocalari tarafindan olusturulan 8 kisilik jürinin degerlendirmesinden geçti. Katilimcilar tarafindan özenle hazirlanan yöresel yemekleri tadan jüri, yaptigi oylama sonucu dereceye girenleri belirledi. Jürinin yaptigi degerlendirme sonucu has dolmasi yemegiyle 100 tam puanla Serap Güvener birinci, çires halisesi yemegiyle 97,8 puan alan Sahret Balci ikinci ve içli köfte yemegiyle 93,5 puan alan Yasemin Kaya üçüncü oldu. Yarisma sonunda düzenlenen törenle yarismada birinci olan yarismaciya yarim altin, ikinci olan yarismaciya çeyrek altin, üçüncü olan yarismaciya gram altin ödülü verilirken ayrica puanlama siralamasinda en yüksek puan alan 7 yarismaciya da mansiyon ödülleri olarak mutfak malzemeleri hediye olarak verildi.

Yarisma sonrasi degerlendirmede bulunan jüri üyelerinden 9 Eylül Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Anabilim Dali Baskani ve Izmir Asçilar Dernegi Baskani Doç. Dr. Turgay Bucak, “8 jüri üyesiyle beraber 2 gruba ayirarak toplamda 52 yöresel yemegin degerlendirmesini yaptik. 52 yarismaciya da öncelikle medeni cesaretlerinden dolayi çok tesekkür ediyorum. Ilk defa olmasina ragmen katilim çok yüksekti. O yüzden 2 gruba ayirmak zorunda kaldik. Çok güzel yöresel yemekleri ki biz ne kadar camianin içinde olsak da bilmedigimiz ve burada ögrendigimiz, burada tanistigimiz lezzetler oldu. Tekrardan emek harcayan, buraya bugün gelip yarismaya katilan, bunun heyecanini yasayan tüm yarismacilara emeklerinden dolayi çok tesekkür ediyorum. Iyi ki buradayiz, iyi ki gelmisiz. Ben çok mutlu oldum. Insallah önümüzdeki yil daha büyügünü, daha genis çerçevede yapacagimizi baskan beyle de konustuk. Biz temellerini atmis bulunmaktayiz. Güzelde oldu. Umarim her geçen gün üzerine daha da katlayarak çitayi yükseltiriz. Uluslar arasi boyuta tasiriz belki bu yarismayi. Belki Türk dünyasindaki tüm devletlerin yaristigi bu kadim sehir Ahlat’ta o misyonu da olusturmus oluruz. Ben simdiden bu mesaji da vererek tüm Türk dünyasindaki seflerimi ve bu ise gönül vermis insanlari Ahlat’imizda agirlariz diye düsünüyorum” dedi.

Yarismada has dolmasi yemegiyle birinci olan Serap Güvener ise, “Has dolmasi yaptim. Jüri beni birincilige layik gördü. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA