Biden'dan Kongre'ye Benzinde 3 Ay Federal Vergi Muafiyeti Çagrisi

ABD Baskani Joe Biden, petrol fiyatlarinin Ukrayna’daki savastan sonra arttigini söyleyerek, benzinin galonundan alinan 18 centlik federal verginin 3 ay boyunca askiya alinmasi için Kongre’ye çagrida bulundu.

Biden'dan Kongre'ye Benzinde 3 Ay Federal Vergi Muafiyeti Çagrisi
ABD Baskani Joe Biden, Beyaz Saray’da artan benzin fiyatlarina yönelik açiklamalarda bulundu. Ukrayna’daki savasin petrol fiyatlarinin artmasina neden oldugunu söyleyen Biden, "Putin’in Ukrayna’yi isgal etmesi ve savasin baslamasindan bu yana, benzin fiyatlari ABD’de ve dünyanin her yerinde artti" dedi.

Biden fiyat artisinin ayrica ABD ve diger ülkelerin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savasina karsi verdigi cevaplarin bir etkisi oldugunu da ifade ederek, "Bu sadece Putin’in Ukrayna’yi isgali degildi, ayrica ABD’nin ve diger özgür ülkelerin Ikinci Dünya Savasi’ndan beri görmedigi bir savasi reddetmesiydi. O zamandan beri Ukrayna’ya askeri teçhizat, ekonomik ve insani yardim yaparken, Rus bankaciligi ve endüstrileri de dahil olmak üzere, dünyanin en büyük petrol üreticilerinden biri olan Rusya’dan petrol almayi biraktik. Avrupa’daki ortaklarimiz da daha yüksek gaz fiyatlari göreceklerini bilmelerine ragmen aynisini yapti" dedi.



“Özgür dünyanin baska seçenegi yoktu”

Biden, "Putin’in öldürücü yöntemlerine göz yumabilirdik ve benzin fiyati bu sekilde yükselmemis olurdu. Ancak bunun yanlis olacagina inaniyorum. Özgür dünyanin baska seçenegi yoktu. ABD ve Bati buna seyirci kalamazdi. Ukrayna halkinin yaninda olmayi seçtik" dedi.

Biden, "Benzin fiyatlari ABD’de galon basina neredeyse 2 dolar artti, çünkü Vladimir Putin Ukrayna’ya acimasiz bir saldiri yapti. Ve simdi bunun getirdigi zorlugunu azaltmak için elimizden gelen her seyi yapacagiz. Bu da daha fazla enerji üretmemiz ve kullanmamiz gerektigi anlamina gelmektedir" seklinde konustu.



Kongre’ye galon basina 18 cent olan verginin askiya alinmasi çagrisi

Artan petrol fiyatlarinin düsürülmesi için Kongre’ye satin alinan her galon benzin basina 18 centlik federal verginin askiya alinmasi çagrisinda bulunan Biden, bunun eylül ayina kadar sürdürülmesini isteyerek, akaryakit sirketlerini fiyatlarini düsürmeye çagirdi. Biden, "Sirketleri bu 18 centlik indirimin her kurusunu tüketicilere yansitmaya çagiriyorum. Su anda kar için zaman yok" ifadelerini kullanarak, eyaletleri de benzin vergisini askiya almaya çagirdi. Biden, "Benzin istasyonu isleten ve bu fiyatlari belirleyen sirketler için mesajim gayet açik. Bunlar normal zamanlar degil, bu bir savas zamani. ABD halkinin rahatlamaya ihtiyaci var" dedi.

Biden ayrica, benzin arzini arttirmanin da petrol fiyatlarini düsürecegini ifade ederek, "ABD sadece bu ay günde 12 milyon varil petrol üretti. Bu, günde 1 milyon varil petrol salimi ile diger ülkeler de dahil olmak üzere küresel arzi artiracak ve binlerce benzin istasyonunda fiyatlari düsürecektir" dedi.



2035’e kadar elektrikli araç satisi yüzde yüze çikacak

Biden, öte yandan petrol kullanimini azaltmak için elektrikli araçlarin fiyatlarinin düsürülecegini ve büyük otomobil sirketlerinin elektrikli araç satislarini 2030’a kadar yüzde 50, 2035 yilina kadar ise yüzde 100’e kadar çikarmasinin hedefledigini söyledi.

Biden, "ABD’deki bu elektrikli araçlari üretmek için simdiden güvenli tedarik zincirleri kuruyoruz. Toplu tasima ve demiryoluna neredeyse 100 milyar dolar yatirim yapiyoruz" dedi.



Hükümetin 10 milyar dolar zarar etmesi bekleniyor

ABD’de, otoyol altyapisi için benzine yaklasik 18 cent ve dizele 24 cent vergi uygulaniyor. Biden’in önerdigi gibi söz konusu verginin eylül ayina kadar kaldirilmasi, hükümete tahmini olarak 10 milyar dolara mal olacak.
Kaynak: İHA