61 Göçmenin Öldügü Tekne Faciasindaki Saniklara 61 Kez Cezalandirma Istegi

Van Gölü’nde 61 kaçak göçmenin öldügü tekne faciasiyla ilgili mütalaasini açiklayan cumhuriyet savcisi, dosyada yer alan tüm saniklarin 61 kez cezalandirilmasini istedi.

61 Göçmenin Öldügü Tekne Faciasindaki Saniklara 61 Kez Cezalandirma Istegi
Van 7. Agir Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davanin 9’uncu durusmasinda, teknenin kaptani oldugu ileri sürülen ancak olaydan sonra canli ya da ölü olarak bulunamayan sanik Servet Akbas’in disindaki biri tutuklu 12 sanigin yargilanmasina devam edildi. Sanik ve müdafi avukatlarinin hazir bulundugu durusmaya SEGBIS ile katilan ve 2 yildir tutuklu yargilanan Medeni Akbas, tahliyesini ve beraatini talep etti.

Esas hakkindaki mütalaasini açiklayan cumhuriyet savcisi, dava dosyasinda yer alan tüm saniklarin 61 kez ’olasi kastla adam öldürmek’ ve ’nitelikli göçmen kaçakçiligi yapma’ suçlarindan cezalandirilmasini istedi. Tekne kaptanlarindan olan, ölü ya da sag olarak bulunamayan Servet Akbas’in yasama ihtimali oldugunu belirten savci; halen cesedine ulasilamadigi, sanik hakkinda yakalama kararinin infaz edilmedigi ve sanigin savunmasinin alinamadigi gerekçesiyle diger saniklar hakkindaki kovusturmanin sürüncemede kalmamasi için dosyanin ayrilmasini istedi.

Medeni Akbas’in avukati Sahin Cangüleç de, müvekkilinin meydana gelen ölümden sorumlu olmadigini öne sürerek tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti ise davanin tek tutuklu sanigi Medeni Akbas’in tutukluluk halinin devamina karar vererek, durusmayi 26 Ekim tarihine erteledi.

Olayin geçmisi

Gevas ilçesine bagli Altinsaç Mahallesi’nde geçen yil 27 Haziran günü saat 22.00 siralarinda kaçak göçmenleri bindirdikleri tekneleriyle Van Gölü’ne açilan kuzenlerden Sedat ve Medeni Akbas için kayip ihbari yapilmisti. Ardindan batan tekneden yüzerek kurtulan Medeni Akbas isimli tekne kaptani, 28 Haziran’da saat 23.00 siralarinda merkez Tusba ilçesine bagli Çitören Mahallesi yakinlarinda bulunarak jandarmaya götürülmüstü. Burada tekne kaptani Medeni Akbas’in verdigi bilgilere göre, düzensiz göçmenlerin bulundugu teknenin battigi bölgede arama çalismasi baslatilmisti. Olayin ardindan 11 gün sonra batan teknenin yeri, Çarpanak Adasi açiklarinda gölün 107 metre derinliginde tespit edilmisti. Jandarma ekiplerince ROV cihaziyla tespit edilerek görüntülenen teknedeki 61 kaçak göçmenin cesedi kancalama yöntemiyle sudan çikarilmisti.
Kaynak: İHA