Kaliningrad'dan Rusya'ya Yaptirim Ürünlerinin Geçisini Yasaklayan Litvanya'ya Rusya'dan Sert Tepki

Litvanya’nin, Kaliningrad Bölgesi üzerinden Rusya’ya yaptirim ürünlerinin geçisini yasaklama kararina hem Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov hem de Rusya Disisleri Bakanligi’ndan sert tepki geldi.

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari nedeniyle Avrupa Birligi’nin Rusya’ya uyguladigi ekonomik yaptirimlara Litvanya’dan destek geldi. Litvanya, AB Dis Bölgesi olarak tanimlanan Rusya’nin Kaliningrad bölgesi üzerinden yaptirim ürünlerinin geçisini yasaklama karari Rusya tarafindan tepkiyle karsilandi. Konuyla ilgili açiklama yapan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Bu kararin gerçekten esi benzeri yok ve her seyin ihlali anlamina geliyor. Bunun AB’nin yaptirimlarin transit geçisler için de geçerli olmasi yönündeki karariyla baglantili oldugunu anliyoruz. Bunu yasadisi görüyoruz. Durum ciddi. Herhangi bir önleme ve karardan önce çok derin analiz yapmak gerekiyor. Birkaç gün içinde durum netlesir. Ortak bir tavir için birimler arasinda toplantilar gerçeklesecek" ifadelerini kullandi.

Rusya Disisleri Bakanligi, Litvanya maslahatgüzarini çagirdi

Rusya Disisleri Bakanligi’da yaptigi yazili açiklamada Litvanya’nin kararini provokatif bir karar olarak degerlendirirken, "20 Haziran’da, Litvanya maslahatgüzarini Disisleri Bakanligi’na çagirildi. Litvanya topraklarindan Kaliningrad bölgesi üzerinden çesitli mallarin demiryolu ile sevkiyatinin önceden bildirmeksizin Vilnius tarafindan uygulanan yasakla ilgili protesto verilerek bu kisitlamalarin derhal kaldirilmasi talep edildi. Litvanya’nin uluslararasi yasal yükümlülüklerini ihlal ettigini provokatif ve düsmanca kararini dikkate aldigimizi belirttik. Bu baglamda yakin zamanda Kaliningrad bölgesi ile Litvanya üzerinden Rusya Federasyonu topraklarinin geri kalani arasindaki malzemelerin geçisi tamamen geri yüklenmezse Rusya’nin ulusal çikarlarini korumak için harekete geçme hakkini sakli tuttugu belirtildi" denildi.
Kaynak: İHA