Çatakli Açiklamasi '1 Milyon Suriyelinin Gönüllü Geri Dönüsüne Yönelik 240 Bin Konut Yapilacak'

Içisleri Bakan Yardimcisi Ismail Çatakli, yapilan operasyonlarla güvenli hale getirilen Suriye’nin Azez kentindeki toplu konut alaninda incelemelerde bulundu. Çatakli, yapilan yeni konut projeleri ile geri dönüslerin hizlanacagini ve 1 milyon Suriyelinin gönüllü geri dönüsüne yönelik 240 bin konut yapilacagini açikladi.

Çatakli Açiklamasi '1 Milyon Suriyelinin Gönüllü Geri Dönüsüne Yönelik 240 Bin Konut Yapilacak'
Içisleri Bakan Yardimcisi Ismail Çatakli, yapilan operasyonlarla terörden arindirilan Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgelerde incelemelerde bulundu. Operasyonlarla güvenli hale getirilen ve hayatin normallestigi Azez’deki toplu konut alaninda incelemelerde bulunan Çatakli, yapilan yeni konut projeleri ile geri dönüslerin hizlanacagini açikladi.



“BÖLGEDE ÇADIR VE BRIKET EVLERDEN KONUTLARA GEÇILIYOR ARTIK”

Çatakli yaptigi açiklamada, “Bulundugumuz bölgede 350-400 binleri bulan düzensiz bir yerlesme vardi. Bu bölgede AFAD koordinasyonunda yapilan en önemli faaliyet bu düzensiz kamplari düzenli hale getirmekti. Simdi bu noktada ikinci asamaya geçildi ve bu asama ile bir kismi çadirdan briket eve geçmekti. Briket ev ve konteynerde yüzde 50’yi geçtik. Simdi de bunun ileri versiyonuna geçerek konut asamasina geldik. Bu noktada daha düzenli konut asamasina geçerek mahalle ve ilçe büyüklügünde temel sosyal mekanlarin, cami ve okullarin bulundugu alana geçildi. Bunlar sivil toplum kuruluslarinin eliyle yapildi. Bu gezdigimiz nokta da bunun bir örnegi. Burasi 200 bin kisinin hala kamplarda kaldigi bir bölge ve bunlarin çogu savasta yakinlarini, evini kaybetmis insanlar. O yüzden bu bölgede konut asamasina geçtik. Bu bölgede 6 milyona yakin insan var. Bunlarin birçogu Suriye’nin diger bölgelerinden gelen insanlar. Bunlar için briket evler haricinde ikinci asama olarak artik konut yapimina geçtik. Bu konutlari sivil toplum kuruluslari ve uluslararasi kuruluslarin destegiyle yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

KAMPLARDA VE ÇADIRLARDA YASAYANLAR KONUTLARA YERLESTIRILIYOR

Azez ilçesindeki düzenli konut bölgesinde inceleme yapan Çatakli, çalismalar hakkinda yetkililerden bilgi aldi. Yapimi tamamlanan konutlara Azez’deki kamp ve çadirlarda yasayanlarin yerlestirildigini belirten Çatakli, konutlarin AFAD’in koordinasyonunda sivil toplum kuruluslarinin destegiyle yapildigini aktardi. Çatakli, yeni konut bölgelerinde okul ve cami de yapildigini söyledi.



1 MILYON SURIYELININ GÖNÜLLÜ GERI DÖNÜSÜNE YÖNELIK 240 BIN KONUT YAPILACAK

Özellikle geri dönüsleri hizlandirmaya yönelik çalismalarin da yogunlastirildigini açiklayan Çatakli, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatinin ardindan 1 milyon Suriyelinin gönüllü geri dönüsüne yönelik 240 bin konut yapilacagina dikkati çekti. Çatakli, söz konusu konutlarin 13 ayri noktada yer alacagini, bunlardan üçünün projesinin tamamlandigini söyledi.

Çatakli, bu konutlarin 13 ayri sehir gibi düsünülebilecegini ve buraya gönüllü geri dönüs yapacak Suriyelileri yerlestirmeyi planladiklarini ifade etti.

(Said Vakkas Yagci - Lider Olgun/IHA)
Kaynak: İHA