SOCAR Türkiye Ar-Ge Ve Inovasyon, Yapay Zeka Ile Proses Ekipmanlarinin Kontrolünü Saglayacak

SOCAR Türkiye Ar-Ge, Berlin Teknik Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi is birligi ile gelistirilen yapay zeka temelli algoritmalar, proses ekipmanlarinin verimliligi ve saglikli islemesi için kullanilacak.

SOCAR Türkiye Ar-Ge Ve Inovasyon, Yapay Zeka Ile Proses Ekipmanlarinin Kontrolünü Saglayacak


SOCAR Türkiye’nin istiraki SOCAR Türkiye Ar-Ge ve Inovasyon A.S, endüstriyel IHA (Insansiz Hava Araci) destekli çalismalarini Berlin Teknik Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi is birligi ile baslatti. Hedefi sektörde inovasyon yaparak, son teknoloji ve uygulamalarla günümüzün degisen is dünyasina inovatif çözümler gelistirmek olan SOCAR Türkiye Ar-Ge, gelistirdigi yapay zeka temelli algoritmalar ile proses ekipmanlarinda meydana gelen korozyonun derecelerini tespit ederek yipranma payinin minimuma indirilmesini saglayacak.

Berlin Teknik Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi is birligi ile baslatilan çalisma, proses ekipmanlarinin etiketlemelerinin yapay zeka kullanilarak IHA destekli elde edilen görüntüler ile yapilabilmesini ve bunlarin etkin karar yönetiminde kullanilabilmesini mümkün kilacak. Böylece, planli ve plansiz bakim operasyonlari daha çevik bir sekilde yapilabilecek.

Muhtemel is kazalari da önlenecek

IHA üzerinde bulunan multispektral kamera ve NDT (Non-Destructive Testing) sayesinde elde edilen veriler sirket tarafindan gelistirilen algoritmalar ile islenerek izolasyon alti korozyon ve yipranmalar tespit edilebilecek. Ayrica, proses ekipmanlarinin insanlar tarafindan ulasilmasi zor ve riskli olan bölgelerinde yapilan incelemeler ile ekipmanlara ait arizali ve riskli bölümler belirlenerek muhtemel is kazalarinin önüne geçilmesi saglanacak. Ayni zamanda, operasyonlarda meydana gelen enerji kayiplarinin ve baca sahasinda yapilacak denetimlerle yanginlarin önüne geçilebilecek.

IHA üzerinde bulunan yüksek çözünürlüklü kamera ve LIDAR (Laser Imaging Detection and Ranging) teknolojisi sayesinde mevcut fabrikalarin ölçekli orto-fotolari ve üç boyutlu gerçeklik modellerinin çikarilmasi, yatirim projelerinin planlama ve insaat evrelerinde dogru ve çevik kararlarin alinmasina yardimci olacak. Öte yandan sirket tarafindan gelistirilen algoritmalar ile rutin denetimler sirasinda ISG kurallarina aykiri hareket eden personel belirlenebilecek.

Ayrica SOCAR Türkiye Ar-Ge’nin gelistirdigi "SmartXFly" IHA destekli teknik denetim hizmeti, hem SOCAR Türkiye grup sirketlerine hem de sektöre tanisal ve kestirimsel bakim hizmetleri konularinda destek saglayacak.
Kaynak: İHA