Dijital Mecrayi Ilgilendiren Kanun Teklifi Adalet Komisyonu'nda Kabul Edildi

Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Dijital Mecrayi Ilgilendiren Kanun Teklifi Adalet Komisyonu'nda Kabul Edildi
Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Kabul edilen teklifle, basin özgürlügü ve bu özgürlügün kullanimi ile basin kartina iliskin usul ve esaslar belirlenecek. Basin karti düzenlemesi bakimindan basin karti talep eden medya mensuplari ve enformasyon görevlileri kanun kapsamina dahil edilecek.

Internet haber sitelerinde, faaliyet gösterdigi is yeri adresi, ticari unvani, elektronik posta adresi, iletisim telefonu ve elektronik tebligat adresi ile yer saglayicisinin adi ve adresi iletisim basligi altinda bulunduracak. Yayin durdurma müeyyidesi internet haber siteleri bakimindan uygulanmayacak. Internet haber sitesinin bu hükme uymamasi halinde Basin Ilan Kurumu iki hafta içinde eksikligin giderilmesini talep eder. Istemin iki hafta içinde yerine getirilmemesi durumunda Basin Ilan Kurumu internet haber sitesi vasfi kazanilmadiginin tespiti amaciyla Asliye Ceza Mahkemesine basvurur. Mahkeme en geç iki hafta içinde karar verir.

Internet haber sitesinde yayinlanan içerikler iki yil süre ile muhafaza edilecek. Internet haber sitesinde zarar gören kisinin düzeltme ve cevap yazisi yaziyi aldigi tarihten itibaren en geç 1 gün içinde yayimlanmak zorunda olacak. Yayimlanan düzeltme 24 saat ana sayfada kalacak.

Basin karti basvurusu, türleri, niteligi, alabilecek kisiler, basin karti alabilecek kisilerde aranacak sartlar belirleniyor. Basin Ilan Kurumu Genel Müdürlügü her ayin sonunda resmi ilan ve reklam verilebilecek olan mevkuteler ile internet haber sitelerinin isimleri ve vasiflari ihtiva eden listeyi Basi Ilan Kurumu sitesi üzerinden duyuracak.

Internet haber siteleri resmi ilan ve reklam yayinlayacaklarin tasimasi gereken vasiflar ve yerine getirilmesi gereken sorumluluklar ile yayina iliskin usul ve esaslar maddenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren Basin Ilan Kurumu Genel Kurulu tarafindan alti ay içinde çikarilacak yönetmelikle belirlenecek.

Gazete ver internet haber sitesi ilanlari Basin Ilan Kurumu araciligi usulde yapilacak. Toplam muhammen bedeli 500 bin TL kadar olan satislar için gazete veya internet haber sitesi ile ilan yapip yapamayacaklari icra dairesince alakadarlarin menfaatleri dikkate alinarak karar verilecek.

Halk arasinda endise, korku veya panik saikiyle ülkenin iç ve dis güvenligi, kamu güvenligi ve genel sagligi ile gerçege aykiri bilgiyi, kamu barislini bozmaya elverisli sekilde alenen yayan kimse, bir yildan üç yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilacak. Suçun failin gerçek kimligini gizlemek suretiyle veya bir terör örgütünün faaliyetleri çerçevesinde islenmesi halinde cezalar yari oraninda arttirilacak.
Kaynak: İHA