ABD'nin Gönderecegi HIMARS'lar Ay Sonunda Ukrayna'da Olacak

ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley, çok namlulu roket atar sistemi olan HIMARS’larin mühimmatlari ve egitimli personelle birlikte bu ayin sonuna kadar Ukrayna’ya nakledilecegini belirtti.

ABD'nin Gönderecegi HIMARS'lar Ay Sonunda Ukrayna'da Olacak
ABD Savunma Bakani Llyod Austin ve ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley, Belçika’nin baskent Brüksel’deki NATO Karargahinda 51 ülkenin katilimiyla yapilan Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantisi’nin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Austin, ABD’nin Ukrayna’ya destek çerçevesinde açikladigi 1 milyar dolaklik silah yardim paketinin içerisinde, çok namlulu roketatar (MRLS) mühimmati, 18 adet M777 tipi obüs ve onlari çekecek taktik araçlar, 36 bin 155 mm obüs top mermisi, 2 adet Harpoon kiyi savunma sistemi, binlerce telsiz, geçe görüs cihazlari, termal araçlar ve diger optik ekipmanlarin bulundugunu açikladi.

Austin, "Koordinasyonu ve isbirligini derinlestirecegiz ve hepimizi koruyan kurallara dayali uluslararasi düzeni savunmaya devam edecegiz" dedi.



HIMARS’lar bu ayin sonuna kadar Ukrayna’da olacak

Milley ise, çok namlulu roket atar sistemi olan HIMARS’larin mühimmatlari ve egitimli personelle birlikte bu ayin sonuna kadar Ukrayna’ya nakledilecegini belirterek, HIMARS’larin Ukrayna’nin su anda sahip oldugu topçu sistemlerinden çok daha uzaga 70 kilometre mesafedeki hedeflere birden fazla hassas güdümlü füze firlatabilecegine dikkat çekti.

Milley, ABD ve müttefiklerinin HIMARS’lar için 60, M777 obüsler, zirhli personel tasiyicilar ve insansiz hava sistemleri için ise 420 Ukraynali personeli egittigini açikladi.

Milley ayrica, toplantiya katilan ülkelerin Ukrayna’ya 97 bin tanksavar sistemi sagladigini belirtti.

Öte yandan ABD daha önce, HIMARS sistemlerini Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’den silahlarin Rusya topraklarindaki hedefleri vurmak için kullanilmayacagina dair güvence aldiktan sonra saglamayi kabul ettigini açiklamisti.
Kaynak: İHA