Yazin Ishal Ve Gida Temizligine Dikkat

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Dahili Tip Bilimleri Bölümü Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dali’ndan Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Almacioglu, çocuklarda, her yaz oldugu gibi bu yaz döneminde de dizanteri tablosuyla yaygin olarak karsilastiklarini söyledi.

Yazin Ishal Ve Gida Temizligine Dikkat
Yaz ishalleri ve gida temizligi konusunda anne ve babalara uyarilarda bulunan Dr. Ögr. Üyesi Almacioglu, “Yaz aylarinda ishallerin daha fazla görülmesinin temel nedeni, hava sicakliginin artisi ile su buharlasmasinin daha fazla olmasi, basinç farki ile kanalizasyon sularinin duragan sulara karismasi ve bu kirli sularin içme, yikanma, sebze-meyve yikama sulari ile vücudumuza mikroorganizmalarin girmesidir” dedi.

Dr. Ögr. Üyesi Almacioglu, diger bir bulasma nedenin ise çocuklarin ortak kullanimi olan parklarda ve yüzme havuzlarinda yüzey temasi yoluyla oldugunu kaydetti.

Bu duruma siklikla neden olan bakteriler (E.coli ve Shigella), parazitler (Giardia ve Entemobea) ve virüsler (Rotavirüs, Adenovirüs ve Nörovirüs) gibi mikro-organizmalarin yaygin görüldügüne dikkat çeken Dr. Ögr. Üyesi Almacioglu, söyle devam etti:

“Sik görülen etkenlerin laboratuvar ile tespiti toplum sagligi açisindan gereklidir. Ancak nispeten daha nadir olan etkenlerin tespit edilmesi zor, masrafli ve çogu zaman gereksiz olabilmektedir. Biz hekimler bir hastaligin yogun oldugunu gözlemledigimizde kaynagini her zaman sorgulariz. Yaygin ishal nedenlerinde en sik bulas yolu ‘tüm halkin kullandigi sudur. Ishal sikâyeti ile basvuran hastalarimin aileleri ile yaptigim görüsmeler sonrasi kuyu suyu tüketiminin, kullaniminin yogun oldugunu gözlemledim.”

Çocuklarinin dizanteri tablosu ile basvuran birkaç ailenin; görüsmeler sirasinda çimenleri kuyu suyu ile suladiklarini ve çocuklarin çimenlerde oynadiklari hafta sonu sonrasi sikayetlerinin basladigini belirledigini, diger bir ailenin ise sebze-meyve yikamasinin kuyu suyu ile yapildigini ögrendigini anlatan Dr. Ögr. Üyesi Almacioglu, “Her iki ailede yapilan kuyu suyu analizi sonucu ise kanalizasyon bulasi oldugu saptandi ve kuyu için gerekli ilaçlamalar yapildi” ifadelerini kullandi.

’’Sebze ve meyceleri yikamanin amaci

Sebze ve meyvelerin yikanmasina iliskin bilgi veren Dr. Ögr. Üyesi Almacioglu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Yikamanin amacini bilmemiz çok önemli. Öncelikli olarak pestisit dedigimiz tarimsal ilaçlarin uzaklastirilmasi, parafin denen meyve ve sebzelere parlaklik veren tabakanin giderilmesi, toprakta ve suda bulunan mikroorganizmalardan arindirilmasi, tasinma sirasinda ve market raflarina temas sirasinda üzerine eklenen mikroplardan arindirilmasidir. Birçok kaynak çesitli yikama önerilerinde bulunsa da (sirkeli, karbonatli, gida tipi hidrojen peroksitli su) yeterli çalisma elde edilememistir. Ancak toplu besin hazirlamada sebze ve meyvelerin gida tipi hidrojen peroksit kullanimini önerilmektedir.”

’’Temel kural ellerin yikanmasi ile baslayan süreç

Temel kuralin ellerin yikanmasi ile baslayan temizlik süreci olduguna vurgu yapan Dr. Ögr. Üyesi Almacioglu, sözlerini söyle tamamladi:

“Bol miktarda akan su ile sebze ve meyveleri ovalayarak yikamak, geregi halinde firça ile yüzey temizligini saglamak, suda bekletme ve tekrar suda bekletmek olarak özetleyebiliriz. Mevsim itibari ile karpuz ve kavun gibi sert dis kabugu tüketilmeyen gidalari da tüketmeden önce yikamali böylece kesim sirasinda biçak yolu ile içeri mikroorganizmalarin bulasini engellemeliyiz.”
Kaynak: İHA