Büyüköztürk Açiklamasi 'Rüzgarli Tepe'de Dogaya Zararli Atik Yok'

Adana Büyüksehir Belediyesi Rüzgarli Tepe’deki Hafriyat Depolama Sahasi’nda dogaya zararli atik bulunmadigi bildirildi.

Büyüköztürk Açiklamasi 'Rüzgarli Tepe'de Dogaya Zararli Atik Yok'
Adana Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma Koruma Kontrol Daire Baskani Hasan Deda Büyüköztürk, yaptigi açiklamada, söz konusu alana sadece hafriyat ve insaat atiklarinin döküldügünü belirterek, “Burasi Belediye Meclisi karariyla Adana Büyüksehir Belediyesinin hafriyat alani olarak belirlenmis alandir. O günden bu yana buraya sadece hafriyat ve insaat atiklari getirilmektedir. Asla kimyasal ya da tehlikeli atik bu alana girmemistir. Zaman zaman kamuoyuna bunun tersi bilgiler yansimis ama analizler sonucu sadece bazi ilçe belediyelerinin döktügü, miktari çok az evsel atiklar oldugu saptanmistir. Bunun üzerine durum kontrol altina alinmis ve evsel atiklarin dökülmemesi konusunda sinirlamalar getirilmistir. Zaten bu alanin su anda yüzde 80’i dolmustur. Alanin tamami doldugunda üzeri nebati toprakla kapatilip, planlanan sekilde orman ve yesil alan haline getirilecek" dedi.



Evsel atik dökenler tespit edildi engellendi

Ilçe belediyeleriyle sürekli istisare halinde olundugunu ve farkli atiklarin hem alana, hem de alan disina dökülmemesi için gerekli uyarilarin yapildigini, tedbirlerin alindigini belirten Büyüköztürk, “Yeni bir Hafriyat Depolama Alani belirliyoruz. O alan belirlendiginde zaten burasi kapanacak. Burasi ömrünü tamamlayip yesil alana çevrilecek. Bir de mevcut alanda depolanan organik atiklar var. Belediyemizin Park ve Bahçeler Daire Baskanligi’nin budama çalismalari sonucu ortaya çikan organik atiklar. Bu atiklar Biobozunur Atik Yönetimi Projesi çerçevesinde kullanilmak üzere depolanmistir. Bu atiklar ihtiyaç miktari kadar, belirli zaman dilimlerinde kompost tesisine nakledilmektedir” diye konustu.



"Çevre adina son derece titiz çalisiyoruz"

Yeni alanla ilgili yer belirlemesinin yapildigini, yasal islemlerin basladigini ve Bakanliktan izin beklendigini açiklayan Deda Büyüköztürk söysle devam etti:

“Adana Büyüksehir Belediyesi olarak doganin ve çevrenin korunmasi ile ilgili son derece titiz davraniyoruz. Örnegin ithal atiklar konusunda, ilgili uluslararasi çevre örgütlenmeleri ile birlikte çalismalar gerçeklestiriyoruz. Çöp döküldügü tespit edilen noktalarin tamamini temizledik. Temizligin ardindan yapilan analizlerde hiçbir zararli gaza, kimyasal maddeye, kanserojen gaza, maddeye rastlanmadi. Bu alanda da kesinlikle toprakta sizacak, suya ve atmosfere karisacak herhangi bir kimyasal atik asla yok.”

"Organik atiklar kompost gale getiriliyor"

Hasan Deda Büyüköztürk, çevreyi korumak adina son olarak organik atiklari degerlendirmek için kompost tesisi kurduklarini belirterek, "Açilisini yakin zamanda yaptik. Hallerden, pazarlardan toplanan atiklar komposta çevriliyor. Park ve bahçelerden gelen bitki budama atiklari da organik maddeye dönüstürülüyor ve atiklarin tamamini kompost hale getirip park ve bahçe çalismalarinda gübre olarak kullaniyoruz. Daha sonra bu kompost malzemeyi çiftçilerimize ücretsiz olarak verme planimiz var. Nehirlere, çöplerin denize akmasini engellemek için çektigimiz bariyerlerde toplanan meyve-sebze atiklarinin denize dökülmesini önlüyoruz. Bu atiklar da kompost tesisine gidiyor. Bu çalisma ayni zamanda Akdeniz Sinegi zararlisiyla mücadele anlamina geliyor.
Kaynak: İHA