Atatürk Ve Istiklal Yolu Yürüyüsü, Bakan Kasapoglu'nun Katilimiyla Sona Erdi

Kurtulus Savasi’nda Inebolu Limani’na gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildigi 95 kilometrelik güzergahta düzenlenen "Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü" Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu’nun katilimiyla sona erdi. Törende konusan Kasapoglu, Istiklal Yolu’nun istilacilarin hayallerinde açilan keskin ve derin yaranin ismi oldugunu söyledi.

Atatürk Ve Istiklal Yolu Yürüyüsü, Bakan Kasapoglu'nun Katilimiyla Sona Erdi
Inebolu Türk Ocaklari önünde 9 Haziran Inebolu Seref ve Kahramanlik Günü’nün 101. yil dönümü kutlamalarinin ardindan baslayan Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü sona erdi. 4 gün boyunca zorlu yollardan geçerek 95 kilometrelik Inebolu-Kastamonu arasindaki Istiklal Yolu’nun yürüyen yürüyüsçüler, Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, Vali Avni Çakir, Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Belediye Baskan Vekili Mehmet Yurt, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Il Jandarma Komutani Albay Mücahit Avkiran, Devrekani Belediye Baskani Engin Altikulaç ile vatandaslar tarafindan Kisla Parki girisinde karsilandi.

Burada yürüyüsçülere Nevsehir Jandarma At ve Köpek Egitim Merkezi Komutanligi (JAKEM), Kastamonu Jandarma Komando Egitim Alay Komutanligi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi ögrencileri ile Kastamonu Il Jandarma Komutanligina bagli jandarma timleri de eslik etti. Komandolarin yürüyüs sirasinda yaptiklari gösteriyi vatandaslar ilgiyle izledi. Ellerinde Türk bayraklariyla yürüyüse katilanlara sehir merkezinden geçerken vatandaslar tarafindan konfeti ve çiçekler atildi.

Kortej esliginde gerçeklesen yürüyüs, Merkez Spor Salonunda son buldu. Burada ‘Istikamet Istiklal’ isimli Kapanis Programi gerçeklestirildi.

Jandarma Genel Komutanligi Mehteran Birligi tarafindan marslar söylendi. Salonu dolduran vatandaslarin da eslik ettigi marslar, hep bir agizdan ellerde Türk bayraklari sallanarak büyük coskuyla söylendi.

Tarihin en önemli istikametlerinden birini adimlamak, ecdadin bu topraklardaki izini sürmek amaciyla toplandiklarini söyleyen Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, “9 Haziran’da baslayan Istiklâl Yolu etkinligimiz bugün hamdolsun menziline ulasti. Kahraman Inebolu’nun kurtulusunun 101. yili münasebetiyle gerçeklestirdigimiz bu organizasyonun hayata geçirilmesinde emegi olan bütün arkadaslarima tesekkür ederim. Fakat tesekkürlerin en büyügü siz genç arkadaslarima Istiklal Yolu’na revan oldugunuz, istiklale simsiki sarilip istikbale yürüdügünüz ve emanete hakkiyla sahip çiktiginiz için, sizinle iftihar ediyoruz” dedi.



"Kastamonu, tarihimizin ve talihimizin degistigi noktadir"

Cografyanin kader oldugunu belirten Bakan Kasapoglu, “Insanin hayatini, karakterini, gelecegini; yasadigi topraklar etkiler. Ayni sekilde milletlerin de kaderi; yurt olarak belledikleri diyarla benzerlik tasir. Bunun için bir milletin evlatlari tasiyla, topragiyla, agaciyla vatani tanimak ve onlarin ruhunu idrak etmek zorundadir. Kastamonu da tam olarak büyük Akif’in kastettigi toprak parçasidir. Cografyanin tarihle bulustugu, istiklalimizin kurtuldugu, istikbalimizin kuruldugu yerdir. Bu sehir; Anadolu’yu inançla mayalayan gönül erlerinden Saban-i Veli’nin memleketidir. Bir milletin kederini ve kaderini omuzlayan, Istiklal Harbi kahramani Serife Bacilarin diyaridir. Bu sehrin daglarina, ovalarina kulak verenler; derin derin inleyen yüreklerin çarpintisini duyarlar. O feryatlar; evlatlarini Çanakkale’de feda eden annelerin sesidir. Gidenlerin ve geri dönmeyenlerin hikayesidir. Kastamonu, tarihimizin ve talihimizin degistigi noktadir. Kaderin çarki burada tersine dönmüs, esarete mahkum edilen bir millet zincirlerini kirmistir. Ama burada yasananlarin hiçbiri tesadüfi vakalar degildir. Onlarca, yüzlerce, binlerce insanin alin teri, gözyasi ve temiz kanindan bir yol olusmus ve bu güzergah Anadolu yaylasini hürriyete tasimistir" ifadelerini kullandi.

“Istiklal Yolu, istilacilarin hayallerinde açilan keskin ve derin yaranin ismidir”

Milli Mücadele yolunda sehrin önemli rol oynadigina deginen Bakan Kasapoglu, "Isgal altindaki Istanbul’da mücadele edenlerin ve kelle koltukta direnise silah saglayanlarin bu yolda hakki vardir. Findik kabugu gibi sallanan küçük takalarda, Karadeniz’in azgin dalgalarina kafa tutan deli usaklarin bu yolda hakki vardir. Kagnilarin agir yürüyüsüyle daglari asip o silahlari tasiyan çilekes kadinlarin bu yolda hakki vardir. Iste bu organizasyon çerçevesinde yürünen istikamet; o yolun ve o yolcularin hatirasini yasatiyor. Iste Istiklal Yolu, istilacilarin hayallerinde açilan keskin ve derin yaranin ismidir. Istiklal Yolu, evladindan önce top mermisini sarmayi düsünen analarin fedakarlik destanidir. Tarihin en mesru müdafaa hareketi bu yol sayesinde yükselmistir. Devrin en teknolojik imkanlariyla donanan ordularini nasirli elleriyle durduranlar; kalbindeki umudu bu yola baglamistir. Uzak ülkelerden kalkip dünyanin diger yarim küresine taarruz edenler, yalnizca bu topraklarda mukavemet görmüstür. Korkunç devleri, sapan tasiyla durduran kahramanlar, sadece masallarda olmaz. Bizim milletimizin tarihi, bu masallarin gerçek oldugunun ispatidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isaret fisegiyle baslayan Milli Mücadele yolunda iste bu hat; o sözde devlerin diz çöktügü yerdir” diye konustu.



“Türkiye; sartlar ne olursa olsun asla boyun egmeyenlerin ülkesidir”

Türkiye’nin sartlar ne olursa olsun asla boyun egmeyenlerin ülkesi oldugunu vurgulayan Kasapoglu, “Bu inanç ve gayret dolu hikayeden bizim hissemize düsmesi gereken bir seyler var. Bu yürüyüste atilan her adim, güzergahin son duragina degil, hakikatin ta kendisine ulasmamizi sagliyor. Bu büyük hakikat, yüzyildir degismeyen bu yalin gerçek su ki; Türkiye, sartlar ne olursa olsun asla boyun egmeyenlerin ülkesidir. Kastamonu, Kurtulus Savasi’nin en çetin günlerinde hem sehit hem de sahittir. Bu güzel sehrin taniklik ettigi, seref levhalarinin biri de Nasrullah Camii’nde yasanmistir. Bir çinar gibi dimdik ayakta durup asirlara meydan okuyan camide, 1920 yilinda bir vaaz verilmistir. O vaizi veren, ‘Korkma!’ diyerek milletimize ümit ve cesaret veren Istiklal sairimiz Akif’ten baskasi degildir. Onun kelimeleri; Kastamonu’dan memleketin dört bir yanina dalga dalga yayilmis ve Milli Mücadele’nin en kuvvetli manevi dinamigi olmustur. Maalesef günümüzde bile; devletimizi çökertmek, boynumuzu egmek, hayatimizi ipotek altina almak isteyenler var. Isin en acikli tarafi ise; bazilarinin bu planlara bakarak el çirpmasi Allah’a sükürler olsun ki bizim istikametimiz, milli mücadelenin kahramanlariyla ayni istikamettir. Bizim istikametimiz dün oldugu gibi Istiklal Yolu, büyük Türkiye yoludur. Bizi onlarca yildir milletimizin karsisina basi dik ve alni açik çikaran, degismeyen durusumuz, istikametten sapmayisimizdir. Allah’in izniyle, bu yürüyüs hep oldugu gibi 2023’ten sonra da Cumhurbaskanimizin öncülügünde devam edecek. Baska yollardan medet umanlar ise, yüzyil önceki gibi hayal kirikligina ugrayacaklar” seklinde konustu.



“Bu ülkenin piril piril gençlerine hizmet etmek benim için sereftir”

“Bu ülkenin gençligi; manipülasyonlara kanmayacak kadar zekidir” diyen Bakan Kasapoglu, “Bunca yildir kendileri için çaba gösterenleri bilecek kadar, feraset ve dirayet sahibidir. Egitim hayatlarini huzurlu, mutlu ve donanimli bir sekilde sürdürmeleri için yurtlar, tesisler insa edenleri, proje üretenleri, kaynak olusturanlari gençler çok iyi biliyor. Son dört yilinin her günü, mesaisini bu ülkenin gençlerine ayiran ve ‘gençler için gençlerle çalisan’, yol yürüyen bir kardesiniz olarak söylemek isterim ki, bu ülkenin piril piril gençlerine hizmet etmek ve onlar için üretmek, çabalamak benim için bir sereftir. Su istikameti gençlerle adimlamak, bu manevi havayi onlarla solumak, gençlerle istisare etmek, onlarin bakis açisini görmek, dinlemek, hayallerine ortak olmak ve bu hayaller için onlara el uzatmak; bunlarin her biri benim için çok özel ve kiymetli. Hepsi ayri birer heyecan ve mutluluk vesilesi Bu gençlerin kalbinde merhamet var, ümit var, sevgi var. Bu gençlerin kalbinde ve gözlerinde Türkiye var. Her firsatta söylüyorum; bizim gençlerimiz yalniz Türkiye’nin degil, bütün insanligin ümidi. Onlar ne birilerinin alfabeden harf seçip kurguladigi kusaklar, ne de isaret edilen yere tipis tipis yürüyen usaklar degildir. Büyük milletin büyük gençligi; gelenegin izinde, gelecegin isiginda hedeflerine yürüyor, onlarla gurur duyuyoruz. Bütün imkanlarimizla, bütün gücümüzle gençlerimizin arkasindayiz. Derdimiz, davamiz, çabamiz onlarin mutlulugu, esenligi ve basarisi içindir. Bizim iddiamiz bir gün bile degismedi; gençler neredeyse biz oradayiz. Diyarbakir’da, Istanbul’da, Kastamonu’da, Yozgat’ta, Trabzon’da, Izmir’de; 81 ilde, her ilçede ve elbette dünyanin neresinde bir evladimiz var ise; bilsin ki asla yalniz degildir” ifadelerini kullandi.

“4 gün boyunca atilan her adim, istiklalin kazanilmasindaki ayni ruhla atildi”

Kastamonu Valisi Avni Çakir ise, söyle konustu: “Anadolu’muzun düsman isgalinden kurtulusunda ve bu ugurda verdigimiz sanli Kurtulus Savasi’mizin kazanilmasinda büyük önem arz eden istiklale giden yolda 95 kilometrelik güzergahi gencinden yaslisina, askerinden, sporcusuna her kesimden vatandasimizla basari içinde yürümenin hakli gururu içindeyiz. Yürüyüsün baslangicindan itibaren geçtigimiz her ilçede ve ilimiz merkezinde halkimiz büyük bir cosku ile yürüyüsçülerimizi karsiladi, gururumuza, sevincimize ortak oldular, kendilerine mütesekkiriz. 95 kilometrelik bu yolda 4 gün boyunca atilan her adim, istiklalin kazanilmasinda 100 yil önceki hissedilen ayni ruhla atildi, al bayragimiz elimizde, kalplerimiz bu vatan için yeniden birlikte atti. Çok sükür bu anlamli manevi mirasimizi, bugün burada basariyla ve büyük bir sevinçle bitiriyoruz. Halkimizin ve yürüyüsçülerimizin büyük begenisi kazanan kahraman askerlerimizin görevlendirmeleri, F-16’larimizin selamlama uçusu, mehter gösterisi, lojistik katki gibi desteklerinden dolayi, Hava Kuvvetleri Komutanligi’miza, Jandarma Genel Komutanligi’miza, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’ne tesekkür ediyorum.”

“Bu mukaddes topraklar binlerce yildir Türk yurdudur ve ilelebet de öyle kalacaktir"

Istiklal Yolu Milli Parki dahil olmak üzere 3 Milli Parki bünyesinde barindiran Kastamonu’nun tarihinin san, seref ve övünç ile dolu oldugunu belirten Kastamonu Belediye Baskan Vekili Mehmet Yurt da, “Tarihinde isgal görmemis bu topraklarda yasayan erkeklerimiz, kadinlarimiz, çocuklarimiz ve yaslilarimiz kurtulus için vatana can suyu olmuslardir. Kimileri cephede, kimileri ise cepheye mermi tasirken sehadete erismistir. Kastamonu, devletinin ve milletinin her daim hizmetinde olmustur ve olacaktir. Bu mukaddes topraklar binlerce yildir Türk yurdudur ve ilelebet de öyle kalacaktir. Serife Baci’nin torunlarinin memleketi Kastamonu, ecdadinin izinden yürüyen sizleri unutmayacaktir. Gençlik ve Spor Bakanligi’miz ile ortak yürüttügümüz projelerle sehrimize önemli kazanimlar sagladik. Önümüzdeki süreçte de bu uyumun devam edecegini biliyorum" dedi.

Konusmalarin ardindan Kurtulus Mücadelesi’nin canlandirildigi oratoryo gösterisi sahnelendi. Son olarak sanatçi Yücel Arzen tarafindan Istiklal Türküleri konseri verildi.

Programda ayrica TEKNOFEST çerçevesinde Kastamonu’da düzenlenen ve 20 farkli ilden 48 lisansli sporcunun katildigi Türkiye Drone Sampiyonasi’nin ön eleme etabinda dereceye girenlere madalya ve kupalari Bakan Kasapoglu tarafindan verildi.

Kaynak: İHA