Altindagli Kadinlarin Okuma-Yazma Azmi

Altindag Belediyesi Kadin Egitim ve Kültür Merkezlerinde yil boyunca devam eden okuma ve yazma kursunu basariyla tamamlayan kadinlar sertifikalarini aldi. Okuma-yazma ögrenen 178 kadinin mutlulugu görülmeye degerdi.

Altindagli Kadinlarin Okuma-Yazma Azmi
Okuma ve yazma kursunu basariyla tamamlayan yaslari 25 ile 78 arasinda degisen 178 Altindagli kadin, okuma yazma ögrenmenin mutlulugunu yasadi. Hayallerine kavusmanin heyecaninin yasayan kadinlar, kendilerine bu imkanlari sunan Altindag Belediyesi’ne ve Baskan Asim Balci’ya tesekkür etti. Okuma-yazma ögrenen kursiyerlerden 55 yasindaki Sabir Özkanat, “Benim dogdugum köyde kiz çocuklari okutulmazdi. Dogan kiz yasarsa yasasin, yasamazsa yasamasin önemli degildi. Diyelim yasadi, okursa okusun okumazsa okumasin o da önemli degildi. Evdeki erkek çocuklara, ev islerine bakacak kimse olmadigi için kizlar okutulmazdi. Beni de o nedenle okula yollamadilar. Evdeki erkek çocuklari daha degerliydi çünkü. Ben okuyamadim, hep içimde kaldi. Okumus olsaydim hemsire olmayi hayal ediyordum. Yillar sonra belediyenin okuma-yazma kursundan haberim oldu. Geldim, kayit oldum. Bana çok yardimci oldular. Resmi kurumlarda hiçbir isimi halledemiyordum. Yanimda hep biri olsun istiyordum. Kendimi çok eksik hissediyordum. Bu kursa katilacagim zaman da ’bos ver’ dediler. ’Okusan ne olur, okumasan ne olur’ dediler. ’Bosa zaman harcama’ dediler. Ama ben kimseyi dinlemedim. Bir zamanlar onlar beni dinlemedi, ben de simdi onlari dinlemedim. Kendime güvenim geldi, ayaklarimin üzerinde durmaya basladim. En çok hayal ettigim seylerden biri, torunuma hikaye okumakti. Bu hayalimi gerçeklestirdim. Simdiki hayalim ise ehliyet almak. Insallah bu hayalimi de gerçeklestirecegim, araba kullanacagim. Bize bu firsatlari sunan herkesten Allah razi olsun” dedi.



“Insallah ehliyet alacagim, hayallerime kavusacagim”

49 yasindaki Kamile Güzel de ehliyet alma hayaliyle okuma ve yazma kursunu basariyla tamamlayan bir diger kursiyer oldu. 9 çocuklu bir ailede dogdugunu anlatan Güzel, “Okuma yazma bilmedigim için çok zorluklar çektim. Herkes bana ‘cahil’ diyordu, çok üzülüyordum. Hiçbir yere gidemiyordum. Simdi okuma yazma ögrendim. Insallah önce diploma, sonra da ehliyet alacagim. Hayallerime kavusacagim. Baskanimiza ve belediyemize çok tesekkür ederim” dedi.



“Artik kimseye ihtiyacim kalmadi”

56 yasindaki Döndü Öztürk ise telefon numarasini yazamadigi için azarlanmasi nedeniyle okuma-yazma kursuna baslamaya karar verdigini belirtti.

Hiç okula gitmedigini, okul çantasi takmaya çok özendigini ama hiç takamadigini söyleyen Öztürk, “Gittigim bir yerde telefon numarami yazmami istediler, ben yazamadim. Okuma-yazma bilmeyen mi kaldi bu devirde dediler, beni azarladilar. Çok agladim. Okuma-yazma kursuna gelmeye karar verdim. Markette fiyatlari anlamiyordum, yol bulamiyordum, yanimda biri olmadan disari çikamiyordum. Artik kimseye ihtiyacim kalmadi. Biraz agir okuyorum ama her seyi okuyorum. Daha da ilerletecegim, kendimi daha da gelistirecegim” diye konustu.



“Okuma yazma bilmeyen kalmayacak”

Altindagli kadinlari azimlerinden dolayi tebrik eden Altindag Belediye Baskani Asim Balci, “Burada çok büyük bir basari öyküsü var. Belediyemizin açmis oldugu kurslara gelerek okuma yazma ögrenen Altindagli kadinlar hayatlarina yeni bir pencere açti. Göstermis olduklari bu azim ve kararlilik gençlerimize de örnek olmali. Okuma yazma ögrenen Altindagli kadinlarimizi tebrik ediyorum. Insallah Altindag’da okuma yazma bilmeyen kimse kalmayana dek egitim mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA