Sivas'in Tek Ut Ustasi Çirak Bulamiyor

Sivas’in tek ut ustasi 46 yildir devam ettirdigi meslegine çirak bulamadigini, bu sanati ögrenmek isteyen herkese kapisinin açik oldugunu söyledi.

Sivas'in Tek Ut Ustasi Çirak Bulamiyor
Sivas’ta yasayan 64 yasindaki ut ustasi Mustafa Karaoglu, çok sevdigi meslegine çirak bulamadigi için dert yaniyor. Çocuk yaslarda bir ustanin yaptigi utlari görüp meslege adim atan Karaoglu, simdilerde yaptigi utlari yurt içi ve yurt disina satiyor. Yapiminda tropikal agaçlarin kullanildigi ut, yaklasik 100 ayri asamadan geçiyor. Bir agaç parçasini mesakkatli asamalardan geçirerek uta dönüstüren Karaoglu, uttan çikan her tinida ayri bir heyecan yasiyor. Çiraklara kapisinin açik oldugunu söyleyen Karaoglu, er geç bir meraklisinin çikip meslegini devam ettirecegini umuyor.

“Genellikle tropikal agaçlar kullaniyoruz”

Ut ustasi Mustafa Karaoglu, ut yapiminda maun, kelebek, abanoz, tik, pelesenk gibi tropikal agaçlari kullandigini vurgulayarak, “Baba meslegim marangozluk. 1976 yillarinda Tanidigim bir amca vardi. Kendisi ut yapiyordu, onun sayesinde bende merak saldim. Bu isi hiç birakmadim sürekli sekilde yapmaya devam ettim. Ut ve tambur yapiyorum, agaçlari sehir disardan temin ediyoruz. Istanbul, Ankara, Antalya ve Tokat gibi sehirlerden temin ediyoruz, onlarda yurt disindan aliyor. Genellikle tropikal agaçlari kullaniyoruz ancak kullandigimiz yerli agaçlarimizda var. Yerli olarak kullandigimiz ceviz, kiraz gibi agaçlar. Tropikal olarak kullandiklarim ise maun, kelebek, abanoz, tik, pelesenk gibi agaçlari kullaniyoruz. Gögüs kapaklari utlarin ladindir. Onlari da Artvin tarafindan temin ediyoruz. Bunlari alip satan arkadaslarimiz var gerisini biz burada hallediyoruz” seklinde kostu.

“Bizle beraber bitmez”

Karaoglu, meslegin kendisinden sonra meraklisinin çikacagini söyleyerek, “Meraklisi yok ben geleyim de bir is yapayim bende çirak olayim diyen kimse yok. Bizle beraber bitecek demiyorum bitmez bir meraklisi çikar ama erken ama geç çikar bunu devam ettirirler. Okullarimiz var okullarimizda çalgi bölümlerinden mezun olan arkadaslarimiz var onlarda çalisiyorlar insallah bitmez. Çiraklara kapimiz açik, ögrenecegim diyen kisiye her seyini ögretiyoruz. Çok degisik bir duygu uttan sesi alana kadar pesindeyim. Arkadaslarim udun telini takip akorttan yaptiktan sonra beni çagirir o zamana kadar heyecandan disarda beklerim. Bir agaç parçasini ut haline getirmek, üzerine tel takip ondan ses duymak güzel bir duygu. Hangi usta olursa olsun bu hazzi yasarlar. Yurt disina Almanya ve Italya’ya yurt içinde ise çesitli illere gönderdim. Isteyen herkese yapip bir sekilde gönderiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA